Prima peliculă românească restaurată în format 4k. Când apare în cinematografe

Ultima actualizare: 05-02-2020 09:24

Marți seară s-a mai adăugat o filă la povestea filmului românesc, la Teatrul Național din București, unde a putut fi văzută prima peliculă restaurată în format 4k din ţara noastră.

Este vorba despre filmul "Balanţa", în regia lui Lucian Pintilie, care a fost relansat după aproape 30 de ani de la apariţie, la o calitate mult mai bună și va putea fi văzut din nou în cinematografe, în acest format.

Revederea filmului "Balanța", în formatul digital 4k, i-a impresionat pe cei prezenți în sală.

Spectator: „Este deosebită reconstituirea. Eu am rămas cu o emoție referitoare la trecerea timpului".

Spectator: „Este un moment de introspecție în care te gândești că ar trebui să ne luăm mai în serios.”

Ion Caramitru, directorul Teatrului Național București: „Acest film trebuie văzut acum de toți românii, pentru că e momentul lui.”

La premieră au fost prezenți și câțiva dintre actorii care au jucat sub bagheta lui Pintilie.

Gheorghe Visu: „A fost că și cum l-aș fi văzut pentru prima oară. Nu pot decât să spun mulțumesc Lucian Pintilie că mi-ai dăruit acest film.”

La final, atât actori din distribuție sau scenografi, cât și cei care au făcut posibil procesul de restaurare au urcat pe scenă și au mulțumit publicului.

Dorel Vișan: „Un film mare se face cu artiști mari.”

"Balanța" este unul dintre cele mai apreciate filme ale anilor '90 și prezintă povestea unei tinere absolvente care se luptă cu societatea din ultimii ani ai perioadei comuniste.

Întreg procesul de restaurare a durat mai bine de patru luni.

Sebastian Plămădeală, director tehnic: „Restaurarea s-a făcut pe trei planuri simultan, colorizare, restaurarea de eliminare a impurităților și sunet. Primul impact este cel vizual.se văd niște culori mult mai pronunțate.”

Anca Drăgoi, președinte executiv Fundația 9: „E un film care este încă actual. E un moment în care sărbătorim și ne uităm retrospectiv la trecut. E o premieră pentru România restaurarea digitală în format 4k.”

Restaurarea „Balanței” face parte dintr-un program al Fundației 9, ce are scopul de a readuce în atenția publicului moștenirea artistică a regizorului Lucian Pintilie. De joi, filmul "Balanța" poate fi văzut și în cinematografe.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO