Prima intalnire a presedintelui Klaus Iohannis cu diaspora de la Paris: "Romanii vor sa se intoarca acasa"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Klaus Iohannis a avut, marti seara, prima intalnire cu reprezentantii comunitatii romanilor din afara tarii, la Paris.

Seful statului a fost aplaudat indelung pentru discursul rostit la Ambasada Romaniei si a socializat cu invitatii zeci de minute.

"I-am intalnit aseara, la ambasada noastra din Paris, pe multi dintre romanii care m-au votat in noiembrie anul trecut, stand ore intregi la coada, in frig si ploaie. Lor si celor ca ei clasa politica le datoreaza o mai buna organizare a sistemului de vot in strainatate, asa cum am subliniat in cadrul consultarilor cu partidele politice si in recentul discurs adresat Parlamentului. Am inteles mesajul romanilor din strainatate: ei vor sa se intoarca acasa, intr-o Romanie care isi respecta cetatenii si stie sa le arate ca are nevoie de competenta fiecaruia dintre ei.
Legatura speciala cu romanii din diaspora nu este data de votul din 16 noiembrie in sine, ci de ceea ce a stat in spatele lui.

Si anume patriotism, spirit civic, constiinta libertatii si a puterii de a decide prin vot, maturitate. Nu suntem un popor resemnat, ci o natiune puternica si constienta, cu aspiratii mari. Aceste aspiratii, impartasite si de romanii din diaspora, si de cei de acasa, am privilegiul sa le reprezint si datoria sa le implinesc. Stiu aceste lucruri si le am mereu in minte in exercitarea mandatul meu." - a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

 

Insotit de Carmen Iohannis, sotia sa, aflata si ea la prima vizita oficiala alaturi de seful statului, si de ambasadorul Romaniei la Paris, Bogdan Mazuru, presedintele Klaus Iohannis a fost asteptat la ambasada de la Paris peste 200 de romani, membri ai comunitatii din Franta.

Citește și
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis va fi primit de Francois Hollande la Palatul Elysee: "Trebuie sa aratam ca Romania ce spune, aia si face"
Mărturia tinerei care a mers să reclame că un polițist a violat-o. Femeia spune că a fost ținută trei ore „înțepenită pe un scaun” în camera de interogatoriu

Presedintele a fost aplaudat cateva minute dupa discursul sustinut pe scena amplasata in Ambasada Romaniei la Paris. Romanii din diaspora franceza au facut, apoi, sute de poze cu Klaus Iohannis, care a socializat timp de mai bine de o ora cu cei prezenti. Presedintele a dat autografe pe cartea sa, ”Pas cu Pas” si a ascultat urarile celor care doreau sa il felicite pentru victoria din alegeri. Sotia sa s-a aflat tot timpul alaturi de Klaus Iohannis. Intrebata daca s-a obisnuit cu noul rol, de prima doamna, aceasta a spus ca nu, si ca incearca sa se obisnuiasca. Despre prima vizita in afara tarii, Carmen Iohannis a spus ca a fost foarte calduroasa si placuta.

Multi dintre cei prezenti erau originari din zona Sibiului si afirmau ca sunt nerabdatori sa faca fotografii cu presedintele Iohannis, majoritatea declarand ca l-au votat la alegerile din 16 noiembrie. ”Sunt foarte multumita ca este presedintele nostru si ca in sfarsit se va schimba si imaginea noastra”, a spus o doamna prezenta la receptie. ”E o persoana deosebita, l-am votat cu mare placere”, a mai spus ea. Despre Prima Doamna, aceasta a spus ca este ”adorabila”. ”Sunt adorabili amandoi”, a completat ea.

Printre invitati s-au aflat si omul de afaceri Ion Tiriac si Nicolae Manolescu, delegatul permanent al Romaniei pe langa UNESCO. Ion Tiriac a raspuns intrebarilor presei, el afirmand ca a votat in Paris, la alegerile prezidentiale. ”90% am votat in afara fiindca ma gasesc rar in tara, dar a fost o treaba destul de incalcita care s-a umflat putin prea mult. Nu ar fi trebuit sa se intample, dar sa speram ca votul electronic in viitor se intampla”, a spus tiriac, despre evenimentele de la scutinul din noiembrie, cand sute de romani nu au putut sa isi exprime votul, din cauza organizarii deficitare a sectiilor de vot. El a mai spus ca, ”realist vorbind, votul din diaspora nu este o problema, pentru ca din diaspora pana acum la toate voturile care au fost au votat cam 25% din cetatenii romani care au fost afara sau au vrut sa voteze”.

Oarecum s-ar fi putut aranja intr-un fel sau altul, s-au prezentat mult mai multi dar atata au votat intotdeauna. si mie mi-ar fi convenit mai mult sa stau mai putin pe la cozi, prin alte parti, dar aceea a fost situatia. Sa speram ca nu se mai intampla. (...) De vina o fi fost cineva in orice caz”, a mai declarat el.

Tiriac a vorbit si despre asteptarile sale in privinta lui Klaus Iohannis. ”Este foarte greu de prevazut. Nu poti decat sa fii optimist pentru ca Romania este o tara mare, o tara bogata, cu de toate si are destui romani”, a spus tiriac.

Intrebat ce trebuie sa faca Iohannis pentru a-si pastra popularitatea si imaginea, omul de afaceri a comentat: ”Ati vazut vreodata un politician care sa stea intr-o functie un timp destul de rezonabil fara sa se erodeze? Toata lumea se erodeaza. in general, unui politician faptele bune i se cam trec cu vederea, dar acelea rele sau cele care nu le face sunt cele mai rele. Ce speram noi acum? Eu am sperat intotdeauna sa am un presedinte arbitru principal, nici aparator, nici atacant, nici jucator”.

Tiriac a mai afirmat ca mediul de afaceri din Paris ”are multe asteptari de la Hollande, inainte sa aiba de la Iohannis”. ”Mediul de afaceri de la Paris are probleme in ultimii doi ani cu legislatia, cu taxele smd”, a mai spus el.

Si scriitorul Nicolae Manolescu a vorbit, intrebat de presa, despre asteptarile sale de la Iohannis. ”Asteptarea esentiala sa nu-si piarda capitalul. Nu pot sa spun eu ce sa faca pentru ca daca as sti as fi in locul lui”, a spus el, adaugand ca este sibian si ca se cunoaste demult cu presedintele Iohannis. Despre votul din diaspora, Manolescu a aratat ca ”se rezolva pana la viitoarele alegeri, pentru ca ”nu se poate altfel”. ”Exista multe moduri de a vota. Eventual, votul electronic, vot prin corespondenta, dar sa nu se mai intample ce s-a intamplat”, a precizat el.

Nicolae Manolescu a atins si subiectul scandalului legat de invitatiile transmise de Ambasada Romaniei la Paris, pentru receptia in cinstea sefului statului. ”Nu stiu detalii. Am vazut si eu ce s-a intamplat. Eu nu am primit”, a spus Manolescu, adaugand ca acele remarci referitoare la invitati i se par ”scandaloase”. ”Habar n-am cine a facut si cine a dat drumul. Este o chestiune confidentiala”, a precizat Manolescu, intrebat cine ar trebui sa raspunda pentru aceasta gafa. Despre responsabilitatea ambasadorului Mazuru, Manolescu a afirmat ca acesta nu a facut nicio gafa. ”Nu avea cum sa stie ca doamna cu pricina a scapat in calculator bagajul acela care s-a dus”, a spus el, precizand ca deja doi dintre cei vinovati au fost rechemati.
 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
Citește și...
Iohannis s-a intalnit cu Hollande, la Paris. Ce au discutat despre situatia din Ucraina, inaintea summitului de la Minsk
Iohannis s-a intalnit cu Hollande, la Paris. Ce au discutat despre situatia din Ucraina, inaintea summitului de la Minsk

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, la Paris, in cadrul conferintei comune de la Palatul Elysee cu presedintele Francois Hollande, ca a solicitat sprijinul Frantei pentru aderarea Romaniei la Spatiul Schengen.

Klaus Iohannis va fi primit de Francois Hollande la Palatul Elysee:
Klaus Iohannis va fi primit de Francois Hollande la Palatul Elysee: "Trebuie sa aratam ca Romania ce spune, aia si face"

Presedintele Klaus Iohannis a plecat in aceasta dimineata intr-o vizita oficiala in Franta, in cursul careia va avea discutii atat cu presedintele Francois Hollande, cat si cu alti inalti oficiali francezi.

Recomandări
Mișcare strategică făcută de Putin în Marea Neagră. Unde și-au mutat rușii navele și submarinele. Imagini din satelit
Mișcare strategică făcută de Putin în Marea Neagră. Unde și-au mutat rușii navele și submarinele. Imagini din satelit

Rusia și-a întărit apărarea bazei navale a Flotei Mării Negre și "și-a retras în mare parte navele și submarinele din Sevastopol, spre est, la Novorossiysk", a anunțat Ministerul britanic al Apărării.

Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE

Marcel Ciolacu pretinde că inflația este pe un trend descendent în România, cu scăderi lunare. Totuși, țara noastră a rămas cu cea mai mare inflație din Europa, arată statisticile oficiale.

Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”
Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”

România are un rating suveran și o perspectivă stabilă economic, confirmată de agențiile internaționale de rating, „dar asta nu înseamnă că nu există loc de creștere”, afirmă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.