Presedintele Klaus Iohannis: "Am decis sa retrag ordinul Steaua Romaniei domnului Laszlo Tokes"

Ultimul update: Duminica 06 Martie 2016 06:53
Data publicarii: Joi 03 Martie 2016 16:23
Categorie: Politic

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, joi dupa amiaza, la Palatul Cotroceni, ca i-a retras ordinul "Steaua Romaniei" lui Laszlo Tokes si a explicat de ce i-a oferit mandat premierul Ciolos pentru a reprezenta Romania la Bruxelles.

Sinteza declaratiilor facute de presedinte:

- Ma vor referi la cateva chestiuni importante pentru opinia publica.

- Prima - decoratia domnului Laszlo Tokes, care i-a fost atribuita in 2009 de presedintele Romaniei si in urma unor declaratii, Consiliul de Onoare al Ordinului Steaua Romaniei a propus retragerea. Domnul Tokes a contestat decizia si instantele au admis ca acest Consiliu a avut dreptul sa faca propunerea.

- Chestiunea a ajuns pe masa mea si trebuie sa iau o decizie.

Klaus Iohannis, primul discurs in fata Parlamentului din 2016. "Nu voi fi un simplu spectator"

- Dupa pararea mea, trebuie sa tinem cont de cateva lucruri: cel care acorda o distinctie vrea sa rasplateasca, sa-i recunoasca un merit. Cel care primeste si care accepta aceasta distinctie trebuie sa recunoasca evident Romania si constitutia tarii, sa aprecieze valorile care stau la baza Constitutiei.

- Avand in vedere toate acestea, am decis sa retrag ordinul Steaua Romaniei domnului Laszlo Tokes.

- A doua chestiune: mandatul premierul Ciolos pentru a reprezenta Romania luni la doua intalniri la Bruxelles, un summit UE - Turcia si o intalnire informala a liderilor care sunt reprezentati in Consiliu.

- Scopul este de a evalua stadiul masurilor luate pentru a controla fluxul migrationist, de a evalua relatia care s-a instituit intre UE si Turcia, de a evalua impactul misiunii NATO in Marea Egee si de a gasi cai pentru un mai bun control al fluxului migrator.

- Mandatul e foarte clar si in logica pozitiillor noastre este clar ca e nevoie de un control mult mai riguros al granitelor externe ale UE, de colaborare si solidaritate la nivelul UE. Este nevoie de masuri ferme convenite de comun acord pentru a gasi solutii.

- Al treilea punct explica de ce a fost nevoie de acest mandat. Incepand de duminica seara, voi face o vizita de stat in Israel si Palestina. Vizita a fost programata de cateva luni si nu poate fi contramandata.

- In Israel, voi avea intalniri cu presedintele, premierul, speakerul parlamentului si cel putin o intalnire cu diaspora.

- Sunt foarte multe domenii in care avem colaborarii bune, abordari comune.

- Voi face o vizita la Autoritatea din Palestina.

- Pe 15 martie - urmatoarea chestiunie pe care vreau sa o anunt - va avea locsedinta CSAT din primul trimetru. Se va discuta despre bilant si buget.

- In fine, a 5-a si ultima tema, revolutionarii: Am constatat ca exista o preocupare intensa in acest domeniu si vreau sa fac cateva precizari.

- Legislatia a fost modificata si a instituit o procedura de reverificare a titlurilor de revolutionar. Legea prevede clar ca nimeni nu primeste un titlu care nu a fost si pana acum, toti cei trecuti in aceste anexe au avut si inainte acest titlu.

- Administratia Prezidentiala nu are nicio atribuitie de verificare a contestatiilor, doar secretariatul de stat pentru problemele revolutionarilor si comisia parlamentara au dreptul sa verifice dosarele propuse. Legea imi da o singura atributie: sa iau act de liste, sa le validez prin decret. Aceste titluri nu sunt in niciun caz decoratii oferite de presedinte.

Presedintele Klaus Iohannis a raspuns la trei intrebari puse de jurnalisti.

Intrebare: Ati fost informat cu privire la ce se intampla in Arges?

Klaus IohannisM-am informat, tema ma preocupa. Am avut chiar doua discutii cu ministrul Sanatatii si astept in continuare sa primesc un raport. Urmaresc cu aceeasi ingrijorare cu care urmariti si dvs evolutia si sper ca autoritatile competente sa isi faca treaba bine.

Intrebare: In acest moment, sunteti multumit de cum a fost gestionata criza bebelusilor de catre Guvern?

Klaus Iohannis: Este prematur sa ma pronunt.

 

Intrebare: Propunerea pentru numirea lui Kovesi la DNA a fost trimisa la CSM. Veti semna?

 

Klaus Iohannis: E evident ca am fost informat si m-am exprimat deja in public cel putin de doua ori. Cred ca rezultatele de DNA vorbesc de la sine.

 

Presedintele Iohannis regreta ca romanii din diaspora nu vor sa se intoarca in tara. Coruptia, principala lor nemultumire

Presedintele Iohannis regreta ca romanii din diaspora nu vor sa se intoarca in tara. Coruptia, principala lor nemultumire

viorica dancila

Dăncilă: Nu am mai văzut aceeaşi îngrijorare la Bruxelles legată de justiţie

USR depune moțiune simplă în Parlament împotriva ministrului Tudorel Toader

Dăncilă, despre raportul lui Toader: Dacă ce scrie acolo e adevărat, e îngrijorător şi trebuie luată o decizie

Dan Barna: ”Eu şi colegii din USR susţinem aceste mişcări de protest”

Filmul evenimentelor din ultimele 24 de ore, în scandalul DNA. Taberele pro și contra Kovesi

Klaus Iohannis a semnat un decret pentru un ”Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare”

Ludovic Orban

Reacții după anunțul lui Toader. PNL și USR îi cer demisia: ”Am văzut cine e de fapt”

Ministrul Mediului: ”Noi ne duceam la școală cu sticle şi borcane. Să facem în continuare”

Iohannis: România va sprijini o eventuală majorare a contribuţiei la bugetul UE

Dacian Cioloș: ”Nu știu cum se va termina acest circ periculos”

Purtătorul de cuvânt al PSD: „Concluzia lui Tudorel Toader era firească. O susținem”

Reacția lui Augustin Lazăr, după anunțul lui Toader: „Nu există motiv legal pentru revocare”