Iohannis, despre cazul de la Caracal: ”Guvernul ar trebui să se gândească dacă nu cumva e autorul moral al acestei tragedii”

×
Codul embed a fost copiat

Președintele României, Klaus Iohannis, a criticat guvernarea PSD - ALDE după evenimentele din Caracal și a anunțat ce va propune în ședința CSAT.

Anunțul a venit în contextul în care Gheorghe Dincă a recunoscut că le-a ucis pe Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu.

Declarațiile lui Klaus Iohannis, VIDEO:

Principalele declarații făcute de Klaus Iohannis, live text:

Citește și
guvern
De abia după moartea Alexandrei și a Luizei, autoritățile vin cu schimbări legislative
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Încep această declaraţie prin a-mi exprima regretul profund faţă de tragedia de la Caracal, în care instituţiile nu au reuşit, în urma unui ling şir de erori inacceptabile, să salveze vieţile celor 2 tinere, curmate brutal. Sunt alături de familiile îndurerate şi mă alătur românilor care şi-au manifestat solidaritatea cu acestea.

În aceste zile, am comunicat constant cu autorităţile implicate și responsabile. Instituţii ale statului român nu au reuşit să îşi facă datoria, aceea de a proteja dreptul fundamental la viaţă. Este o realitate sumbră, care din nefericire nu mai poate fi schimbată.

Cei responsabili vor trebui aspru sancţionaţi, de la Interne, de la STS, din toate instituţiile care vor fi găsite vinovate de aceste tragedii, dar pedepsele, oricât de severe și binemeritate ar fi, nu aduc vieţile pierdute înapoi. Ce este însă obligatoriu să facem e să identificăm toate mijloacele pentru a preveni repetarea unor astfel de tragedii.

Nu mă voi pronunţa pe detaliile acestui caz până la finalizarea anchetei şi a rapoartelor, pe care le vom discuta foarte serios în CSAT. În mod normal însă, nu ar fi trebuit să ajungem un asemenea caz în CSAT.

Resping abordarea politicianistă propusă de Guvernul României, care ar trebui să se gândească dacă nu cumva e autorul moral al acestei tragedii.

Călcarea în picioare a Legilor justiţiei, a Codurilor, a instituțiilor responsabile de siguranța cetățeanului a fost şi este una dintre liniile directoare ale acestei majorităţi parlamentare.

Am auzit apelurile doamnei premier de a nu politiza această situație, ar fi un îndemn onest doar dacă ar veni de la oameni oneşti, care caută deschis şi sincer soluţii pentru rezolvarea situaţiei. Atunci când vine de la cei care au masacrat legi, au scăzut pedepsele unor infractori şi au vrut să îşi subordoneze politic toată justiţia pentru a scăpa de răspunde, atunci când aceşti oameni vorbesc despre referendumuri legate de justiţie, atunci când fac apeluri ca şi cum nu au avut nicio legătură cu această temă, nu mai au nicio credibilitate, iar îndemnurile lor nu au nicio valoare.

Poiltizarea MAI e, din păcate, o realitate în România anului 2019.

Există soluţii. La CSAT voi cere premerului, ministrului Justiției și ministrului de Interne soluţii concrete inclusiv de modificare a legilor şi procedurilor. În urma repetatelor intervenţii asupra legislaţiei penale și procesuale penale, precum şi în contextul ultimelor acţiuni ale noilor instrumente inventate de PSD, s-a ajuns în situaţia în care cooperarea dintre poliţişti şi procurori se face deficitar, iar cetăţeanul român suferă.

Dacă autorităţile nu au instrumente clare pentru combaterea eficientă a criminalităţii, acest lucru trebuie rezolvat rapid.

Aceasta nu scuză şi nici nu justifică atitudinea celor implicaţi. Legislaţia penală trebuie modificată în interesul apărării drepturilor fundamentale, şi nu al apărării infractorilor.

Voi cere ministrului Justiției să analizeze de urgenţă în ce măsură se impun modificări ale legislaţiei penale în privinţa percheziţiei, a procedurilor de acţiune atunci când viaţa sau integritatea fizică a unui cetăţean este în pericol.

De asemenea, se impune o analiză a legislaţiei sub aspectul competenței materiale a parchetelor pentru infracţiunile de răpire şi omor cu victime multiple.

Voi cere de asemenea, în CSAT, ministrului Justiţiei să analizeze în ce măsură se impune modificarea competenței materiale a DIICOT, după modelul competenței materiale a unor instituţii occidentale, care instrumentează inclusiv toate cazurile de infracțiuni grave îndreptate împotriva persoanelor, precum răpiri sau omoruri cu victime multiple, întrucât la acest moment DIICOT anchetează omorurile comise de un grup organizat, nu şi fapte comise de acest tip.

Sunt soluţii punctuale cu care voi veni în CSAT, pentru ca Guvernul să nu se mai plângă că nu ştie ce are de făcut. Le cer să uite de referendumuri absurde, să îşi asume răspunderea, pentru că ei sunt cei care pot lua decizii şi să adopte soluţiile pe care oamenii competenţi din sistemul de Justiţie le ştiu.

Societatea românească s-a trezit, e implicată şi reacţionează. Problemă reală e că dincolo de această criză, statul român a fost profund slăbit de guvernarea PSD din ultimii ani.

Prima şi cea mai importantă zonă, legile justiţiei şi toate prevederile pe care am încercat să le amân cât mai mult, dar pe care nu am putut să le opresc în totalitate. Multe dintre ele au produs deja efecte, iar aceste efecte trebuie reparate.

Cer Guvernului să ia măsuri acum, pentru că are pârghii, dacă mai are o minimă decență.

Şi le mai cer ceva celor de la PSD și ALDE: abrogarea modificărilor legislative aduse în ultimii 2 ani legilor justiţiei şi Codurilor penale. E un pas obligatoriu pe care nu îl mai cerem doar noi, Comisia de la Veneţia şi toate vocile competente din sistemul de justiţie, îl cer şi romanii afectaţi de efectele cumplite ale incompetenţei şi corupţiei PSD.

Dacă nu o va face acest Guvern, vă promit că voi strânge o nouă majoritate, după alegeri, care va face asta şi care nu să vă opri la acesta lucru, ci se va ocupa de întărirea statului, pentru că drepturile romanilor să poată fi protejate şi garantate cu adevărat.

Romanii cinstiţi muncesc din greu, plătesc taxe multe şi aşteaptă să fie protejaţi la ei acasă, aşa cum este protejat şi respectat orice cetăţean european. Statul român poate face asta dacă e eliberat de incompetență, de clientelism, de corupţie şi aroganță.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Criminalist, despre Gheorghe Dincă: ”Un animal încolțit, se vede pe fața lui teama”
Criminalist, despre Gheorghe Dincă: ”Un animal încolțit, se vede pe fața lui teama”

Cel mai sumbru dintre scenarii a devenit de acum o realitate greu de acceptat de noi ca oameni şi ca societate ce se doreşte civilizată.

De abia după moartea Alexandrei și a Luizei, autoritățile vin cu schimbări legislative
De abia după moartea Alexandrei și a Luizei, autoritățile vin cu schimbări legislative

Abia acum, după ce strigătul disperat al Alexandrei a fost în zadar, iar Luiza a murit fără să o ştie nimeni, autorităţile propun modificări legislative, dar şi semnarea de urgenţă a contractului prin care STS să fie în sfârşit modernizat.

Povestea Luizei, fata ucisă de Gheorghe Dincă:
Povestea Luizei, fata ucisă de Gheorghe Dincă: "Am așteptat-o până azi"

Până duminică, când suspectul a recunoscut că i-a curmat zilele, familia Luizei Melencu, fata de 18 ani dispărută acum patru luni, s-a agăţat de speranţa că adolescenta va fi găsită teafără.

Gheorghe Dincă, pus sub acuzare pentru omor calificat după ce și-a recunoscut crimele
Gheorghe Dincă, pus sub acuzare pentru omor calificat după ce și-a recunoscut crimele

Gheorghe Dincă a recunoscut că le-a ucis pe cele două adolescente date dispărute, Alexandra Măceșanu și Mihaela Luiza.

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Firmele din România care vor primi până la 150.000 de euro de la stat. Guvernul a aprobat ordonanța
Firmele din România care vor primi până la 150.000 de euro de la stat. Guvernul a aprobat ordonanța

Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, programul Electric UP 2, în baza căruia întreprinderile mici şi mijlocii şi firmele din domeniul HoReCa vor beneficia de un ajutor de până la 150.000 de euro.