Presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, retinut de catre procurorii DNA pentru fapte de coruptie

13-05-2013 17:40


Borboly Csaba

Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, a fost retinut, luni, de catre procurorii DNA, fiind suspectat de fapte de coruptie, a declarat, luni, seful Serviciului Teritorial Targu Mures al DNA, Elena Curca.

Ea a evitat sa faca precizari privind acuzatiile care i se aduc presedintelui Consiliului Judetean Harghita.

Borboly Csaba, care este si presedintele organizatiei teritoriale Ciuc a UDMR, detine functia de presedinte al CJ Harghita din anul 2008.

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, declara, in august 2011, ca este verificat de DNA pentru presupuse fapte de coruptie in urma unui denunt facut de "persoane rauvoitoare", in legatura cu constructia casei sale si cu vanzarea supraevaluata a unui apartament.

Presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, organiza, atunci, o conferinta de presa la locuinta sa din Miercurea Ciuc, intrucat imobilul era obiectul sesizarii facute la DNA, in care se reclama ca el ar fi primit o parte din contravaloarea proiectului comandat pentru cladirile nou construite ale spitalului, din aceasta suma fiind realizata proiectarea casei din strada Denes Laszlo nr.11, respectiv o parte a lucrarilor de catre firma de proiectare castigatoare in cadrul procedurii de achizitie.

In acelasi denunt, Borboly Csaba mai era acuzat ca a vandut la un pret mult mai mare un apartament pe care l-a detinut in Miercurea Ciuc, pe strada Korosi Csoma Sandor, respectiv cu 50.000 de euro in loc de 20.000 de euro.

Borboly Csaba preciza ca acesta nu era primul denunt "calomnios" la adresa sa si ca el facea parte dintr-o lunga serie care dura de aproximativ un an.

Presedintele CJ Harghita preciza ca se prezentase la DNA Mures, "la solicitarea chestorilor", cu un dosar cuprinzand toate documentele justificative referitoare la terenul pe care a fost construita casa de pe strada Denes Laszlo din Miercurea Ciuc, la imprumutul bancar contractat in acest scop, la vanzarea apartamentului detinut in localitate, precum si cu toate documentele care sa ateste provenienta sumelor cheltuite.

El sustinea ca proiectul casei sale a fost realizat in vara anului 2007, cand inca nu era presedinte de CJ, de catre un fost coleg de scoala, in vreme ce proiectarea cladirii spitalului a fost facuta in perioada noiembrie 2008 - aprilie 2009.

Borboly adauga ca locuinta, cu o suprafata de 128 de metri patrati, a fost ridicata "la rosu" dintr-un imprumut bancar si ca a fost finalizata si mobilata din ipoteca preluata de banca si din banii rezultati in urma vanzarii apartamentului sau de pe Strada Korosi Csoma Sandor.

In ceea ce priveste apartamentul, mobilat, presedintele CJ Harghita spunea ca acesta a fost evaluat de banca la suma de 54.500 de euro si a fost vandut in conditii legale, cu suma de 50.000 de euro, parintilor sotiei, prin contract de vanzare-cumparare, banii fiind primiti prin virament bancar, punand la dispozitia presei documentele aferente acestor actiuni.

DNA a decis atunci sa claseze dosarul deschis pe numele presedintelui Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, pentru presupuse fapte de coruptie, considerand ca denuntul a fost "nefondat".

Scrisoarea oficiala privind rezultatele anchetei DNA, initiata in urma unui denunt privind presupuse fapte de coruptie care ar fi fost comise de Borboly Csaba in legatura cu constructia casei sale si cu vanzarea supraevaluata a unui apartament din Miercurea Ciuc, a ajuns, in septembrie 2011, la presedintele Consiliului Judetean Harghita, acesta deschizand-o in prezenta presei.

In iunie 2012, candidatul UDMR Borboly Csaba a castigat al doilea mandat de presedinte al Consiliului Judetean Harghita, cu 69,92 la suta.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO