Presedintele CJ Covasna vrea arborat drapelul secuiesc. Prefectul le cere primarilor sa nu dea curs

Dată publicare: 21-01-2013 17:56
Dată actualizare: 24-01-2013 07:10


Drapelul Tinutului Secuiesc

Prefectul de Covasna, Codrin Munteanu, le cere primarilor sa nu dea curs solicitarii "nelegale" a presedintelui Consiliului Judetean, Tamas Sandor, de arborare a drapelului secuiesc.

Prefectul de Covasna, Codrin Munteanu, a transmis, luni, o circulara catre toti primarii din judet prin care le cere sa nu dea curs solicitarii "nelegale" a presedintelui Consiliului Judetean, Tamas Sandor, de arborare a drapelului secuiesc pe fatada primariilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

In circulara, prefectul Munteanu subliniaza ca pe sediile primariilor pot fi arborate ori expuse doar insemnele sau simbolurile prevazute de lege, in speta fiind vorba despre drapelul national, stema Romaniei si stema unitatii administrativ-teritoriale.

"In concluzie, arborarea pe sediul autoritatilor administratiei publice locale sau al institutiilor publice din subordinea acestora a unor insemne, altele decat cele prevazute de lege, este nelegala, motiv pentru care va solicitam sa nu dati curs solicitarii nelegale facute in acest sens de catre presedintele Consiliului Judetean Covasna", se arata in document.
Totodata, Munteanu mentioneaza ca, avand in vedere principiul autonomiei locale, intre presedintele CJ si primari nu exista raporturi de subordonare si ca legea le confera minoritatilor nationale, constituite in organizatii, uniuni sau asociatii la nivel national, sa isi foloseasca, la actiunile specifice, insemnele proprii.

"Astfel, utilizarea simbolurilor minoritatilor se poate face in mod liber la actiunile specifice cu caracter neoficial", arata Codrin Munteanu.

Prefectul de Covasna le-a transmis primarilor si sentinta civila a Tribunalului Covasna prin care s-a dispus inlaturarea drapelului secuiesc de pe fatada Primariei comunei Ozun.
Presedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, lider judetean al UDMR, declara, vineri, ca le-a cerut primarilor din zona municipiilor Sfantu Gheorghe si Targu Secuiesc, la intalnirile care au avut loc in ultima perioada, sa arboreze pe fatada primariilor drapelul secuiesc.

"Am cerut acest lucru pentru ca angajamentul fata de Tinutul Secuiesc este in inima noastra, dar si in semn de solidaritate fata de cei care au fost atacati de prefectul Codrin Munteanu pentru folosirea steagului secuiesc si simbolurilor secuiesti, printre acestia fiind si primarul comunei Ozun", afirma Tamas.
In opinia acestuia, arborarea steagului secuiesc, care este simbolul unei comunitati nationale, este legala.

Steagul secuiesc este arborat pe mai multe cladiri ale primariilor din comune ale judetului Covasna, dar si pe frontispiciul Primariei Sfantu Gheorghe si al Consiliului Judetean Covasna.

In cazul Primariei Ozun, instanta a dat castig de cauza Prefecturii in cazul plangerii depuse privind arborarea steagului secuiesc, Tribunalul stabilind ca actiunea este nelegala.
In noiembrie anul trecut, peste 2.000 de maghiari au participat, la Sfantu Gheorghe, la un miting pentru "apararea steagului secuiesc". La actiune, presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, spunea ca prefectul Codrin Munteanu ii provoaca in permanenta pe secui, atacand denumirile in limba maghiara ale institutiilor de cultura si ale strazilor, in conditiile in care nu a adus "nici macar un chibrit" pentru dezvoltarea judetului.

Sursa: Pro TV

Tags: drapel, secui, covasna,


VIDEO PROTVPLUS.RO