Presedintele CJ Covasna vrea arborat drapelul secuiesc. Prefectul le cere primarilor sa nu dea curs

Ultimul update: Joi 24 Ianuarie 2013 07:10
Data publicarii: Luni 21 Ianuarie 2013 17:56
Categorie: Actualitate
Drapelul Tinutului Secuiesc

Prefectul de Covasna, Codrin Munteanu, le cere primarilor sa nu dea curs solicitarii "nelegale" a presedintelui Consiliului Judetean, Tamas Sandor, de arborare a drapelului secuiesc.

Prefectul de Covasna, Codrin Munteanu, a transmis, luni, o circulara catre toti primarii din judet prin care le cere sa nu dea curs solicitarii "nelegale" a presedintelui Consiliului Judetean, Tamas Sandor, de arborare a drapelului secuiesc pe fatada primariilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

In circulara, prefectul Munteanu subliniaza ca pe sediile primariilor pot fi arborate ori expuse doar insemnele sau simbolurile prevazute de lege, in speta fiind vorba despre drapelul national, stema Romaniei si stema unitatii administrativ-teritoriale.

"In concluzie, arborarea pe sediul autoritatilor administratiei publice locale sau al institutiilor publice din subordinea acestora a unor insemne, altele decat cele prevazute de lege, este nelegala, motiv pentru care va solicitam sa nu dati curs solicitarii nelegale facute in acest sens de catre presedintele Consiliului Judetean Covasna", se arata in document.
Totodata, Munteanu mentioneaza ca, avand in vedere principiul autonomiei locale, intre presedintele CJ si primari nu exista raporturi de subordonare si ca legea le confera minoritatilor nationale, constituite in organizatii, uniuni sau asociatii la nivel national, sa isi foloseasca, la actiunile specifice, insemnele proprii.

"Astfel, utilizarea simbolurilor minoritatilor se poate face in mod liber la actiunile specifice cu caracter neoficial", arata Codrin Munteanu.

Consiliul National Secuiesc cere maghiarilor sa se "pregateasca pentru demonstratii stradale"

Prefectul de Covasna le-a transmis primarilor si sentinta civila a Tribunalului Covasna prin care s-a dispus inlaturarea drapelului secuiesc de pe fatada Primariei comunei Ozun.
Presedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, lider judetean al UDMR, declara, vineri, ca le-a cerut primarilor din zona municipiilor Sfantu Gheorghe si Targu Secuiesc, la intalnirile care au avut loc in ultima perioada, sa arboreze pe fatada primariilor drapelul secuiesc.

"Am cerut acest lucru pentru ca angajamentul fata de Tinutul Secuiesc este in inima noastra, dar si in semn de solidaritate fata de cei care au fost atacati de prefectul Codrin Munteanu pentru folosirea steagului secuiesc si simbolurilor secuiesti, printre acestia fiind si primarul comunei Ozun", afirma Tamas.
In opinia acestuia, arborarea steagului secuiesc, care este simbolul unei comunitati nationale, este legala.

Steagul secuiesc este arborat pe mai multe cladiri ale primariilor din comune ale judetului Covasna, dar si pe frontispiciul Primariei Sfantu Gheorghe si al Consiliului Judetean Covasna.

In cazul Primariei Ozun, instanta a dat castig de cauza Prefecturii in cazul plangerii depuse privind arborarea steagului secuiesc, Tribunalul stabilind ca actiunea este nelegala.
In noiembrie anul trecut, peste 2.000 de maghiari au participat, la Sfantu Gheorghe, la un miting pentru "apararea steagului secuiesc". La actiune, presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, spunea ca prefectul Codrin Munteanu ii provoaca in permanenta pe secui, atacand denumirile in limba maghiara ale institutiilor de cultura si ale strazilor, in conditiile in care nu a adus "nici macar un chibrit" pentru dezvoltarea judetului.

Drapelul Tinutului Secuiesc Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Noi proteste violente in Irlanda de Nord. Batai cu cocteiluri Molotov din cauza drapelului Angliei

Noi proteste violente in Irlanda de Nord. Batai cu cocteiluri Molotov din cauza drapelului Angliei

Consiliul National Secuiesc cere maghiarilor sa se

Consiliul National Secuiesc cere maghiarilor sa se "pregateasca pentru demonstratii stradale"

tudorel toader la jilava

Ministrul Justiţiei şi omologul său croat au vizitat Penitenciarul Bucureşti - Jilava

Iohannis, reacție privind spectacolul dat de copii la "Simfonia lalelelor", în prezența premierului

Iohannis a ieşit la plimbare cu bicicleta în Herăstrău: ”Traficul din Capitală este infernal”

14 hectare distruse de incendiu, lângă Cetatea Poenari. Operațiune de stingere cu elicopterul

MAE: Nu există informații că s-ar afla români printre victimele atacului din Toronto

Un pod din Capitală, pe sub care trec zilnic mii de români, se poate prăbuși oricând

ursi

România ar putea deveni Raiul vânătorilor. 2.000 de urși, în pericol de a fi uciși

ÎPS Teofan declanșează operatiunea ”referendumul”. ”Doamne ferește să lipsiți” și ”aduceți câte 50 de persoane”

Cazul fetiței de 6 ani, somată să plătească 35 de lei. Mama povestește prin ce a trecut

Fetiță de un an și șapte luni, salvată după ce a căzut în latrina din curte, în Buzău

Cum vor autoritățile din Târgu Jiu să scape de ciori, specie protejată de lege

Urmează 120 de zile de chin pentru șoferii care vor merge pe Drumul European E 85