Protest spontan la Uzina Mecanică din Plopeni, Prahova, care în curând va fabrica muniție termobarică, o noutate pe plan mondial, potrivit specialiștilor militari.

Muncitorii care urmează să producă proiectilele performante se plâng că au salarii mici și condiții de muncă proaste. Unii câștigă mai puțin de 2.000 de lei pe lună. Ministrul Economiei a stat de vorbă cu ei.

Muncitorii de la Plopeni sunt supărați că nu au mai primit de multă vreme sporurile de pericol și de toxicitate, promise prin contractul colectiv de muncă.

Muncitor: „S-au tăiat sporurile, riscurile meseriei de pirotehnist s-au tăiat, pericol, muncă grea, toxic.”

Reporter: „Salariul cât aveți?”

Munictor: „Bani în mână, 1.900 de lei.”

Munictoare: „Eu am 1.600 cel mai puțin și am și trei copii în intreținere.”

Ajuns de urgență la fața locului, ministrul Economiei promite că oamenii își vor primi toate drepturile bănești. Înainte de asta, însă, va trimite la uzină corpul de control, să afle de ce s-a ajuns în această situație.

Florin Spătaru, ministrul Economiei: „Am agreat un program, un plan de plată până în luna septembrie. Am decis să venim cu corpul de control să vedem de ce au fost facute investiții care în continuare nu produc nimic, care a fost procedura de achiziție și de asemenea anumite probleme privind promovări făcute în afara contractului colectiv de muncă”.

Și noua conducere a uzinei spune că va găsi resurse pentru plata salariilor.

Stelian Viorel Popa, directorul Uzinei Mecanice Plopeni: „Uzina trebuie să încaseze până la sfârșitul anului 20 de milioane, bani care sunt din contracte.”

Reporter: „Lei sau euro?”

Stelian Viorel Popa: „Lei.”