Postul Crăciunului aduce meniuri noi în restaurante. Ce recomandă nutriționiștii
Am intrat în postul Crăciunului, aşa că foarte mulţi români renunţă la carne, lapte şi ouă. Pot însă să îşi ia necesarul de nutrienţi din linte sau naut, potrivit specialiştilor.
Ca să nu rămână fără clienţi, restaurantele vin şi ele cu o gamă largă de mâncăruri adecvate momentului.
În general, preţul unui meniu exclusiv de post porneşte de la 30 de lei.
Valentina Moise, proprietar magazin naturist: „Costurile nu sunt mari, o pungă de linte poate să varieze între 4-6 lei, avem seminţele de chia pe care le putem folosi, se pot face şi salate de icre false, cum le spunem noi.”
Cum postul e lung, tot piaţa rămâne principala sursă de aprovizionare.
Iren Alexoi, nutriţionist: „Înlocuirea cărnii în perioada postului aduce doar beneficii pentru sănătate şi avem o mulţime de variante. Lintea şi năutul conţin foarte mulţi nutrienţi: acid folic, fier, fibre, foarte multe fibre, pe lângă conţinutul ridicat de proteine.”
Dar o masă nu este completă fără desert.
Ileana Boloș, proprietara unei patiserii: „Avem cozonaci, avem o prăjitură Negresa şi pireu de castane şi prăjituri.”
Postul Crăciunului se încheie pe 24 Decembrie.