Poroşenko susține că că îi va asigura protecţie jurnalistului rus Arkadi Babcenko


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 30 Mai 2018 20:40
Categorie: Stiri actuale
petro poroshenko

Ucraina va asigura potecţie jurnalistului rus Arkadi Babcenko, care a fost ţinta unei tentative de asasinat a serviciilor secrete ale Rusiei, conform preşedintelui Petro Poroshenko, scrie Reuters.

Ucraina a informat că a dejucat o tentativă de asasinare a lui Arkady Babcenko, care a fost declarat mort şi apoi a apărut la o conferinţă de presă, susţinând că totul a fost o înscenare a serviciilor secrete ucrainiene, potrivit News.ro.

“Instituţiile statului ucrainran devin mai eficiente în fiecare zi în a contracara agresiunile Rusiei”, a afirmat Poroshenko pe Twitter.

“Probabil că Moscova nu se va calma – am ordonat ca Arkadi şi familia să primească protecţie”, a adăugat el.

Babcenko, un jurnalist rus şi un critic dur al Kremlinului, a fost crezut mort după ce autorităţile ucrainene i-au înscenat moartea pentru a găsi persoanele care încercau să îl asasineze, potrivit News.ro.

El a apărut miercuri la o conferință de presă la care participau mai mulți jurnaliști, care așteptau cele mai noi informații din partea autorităților, privind presupusul asasinat, informează BBC News și The Guardian.

La respectiva conferință, șeful serviciilor de securitate ucrainene Vasiyl Hrytsak preciza că „asasinatul” ar fi fost înscenat, astfel încât să „expună” agenții ruși. La rândul său, soția lui Babchenko precizase că jurnalistul a fost împușcat la nivelul spatelui, când a ieșit din apartament.

Potrivit oficialilor citați de The Guardian, Babchenko – critic la adresa regimului de la Kremlin – și-ar fi înscenat moartea într-o operațiune coordonată cu poliția ucraineană, ca parte dintr-o anchetă privind o serie de amenințări cu moartea pe care jurnalistul le-a primit. Înscenarea fusese planificată de mai bine de o lună.

„Îi cer scuze soției mele”, a spus jurnalistul, la conferința de presă, precizând că aceasta - cea care l-a și găsit sângerând în casă - nu a știut nimic.

Arkady Babchenko, corespondent de război, a fugit din Rusia în 2017, după ce a primit amenințări cu moartea pentru mesajele pe care le posta pe rețelele de socializare. În ultimii ani, mai mulți jurnaliști și dizidenți au fost uciși la Kiev, iar anchetele au rămas nerezolvate.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO