Ponta anunta in The Guardian ca e dispus "sa coabiteze" cu Basescu daca acesta respecta Constitutia

×
Codul embed a fost copiat

Victor Ponta a afirmat, intr-un interviu acordat ziarului The Guardian, ca este dispus "sa coabiteze" cu presedintele Traian Basescu.

Singura conditie impusa de premier este ca Traian Basescu sa respecte rolul pe care i-l confera Constitutia, apreciind ca, dupa 20 de ani de "timp pierdut", criza politica din Romania se apropie de final.

Potrivit lui Victor Ponta, criza politica ce afecteaza Romania din mai se apropie de solutionare, punand capat la ceea ce el considera 20 de ani de "timp pierdut", de la revolutia care a condus la inlaturarea regimului comunist.

Ponta a precizat ca, daca incercarea de demitere a lui Traian Basescu prin referendum va esua, este pregatit sa "coabiteze" cu presedintele daca acesta va respecta rolul conferit de Constitutie. "Aceasta probabil este cea mai mare criza din ultimii zece ani, dar toate institutiile, inclusiv Curtea Constitutionala, Parlamentul si Guvernul au dovedit ca sunt solide si cred ca partea cea mai grea a trecut. Dupa aceasta vara calduroasa, vom intra intr-o situatie de normalitate si vom dovedi ca toate angajamentele noastre europene vor fi respectate", a spus Ponta, respingand acuzatiile privind o presupusa tentativa de lovitura de stat.

"Este foarte clar ca noua coalitie si noul Guvern se bucura de o larga sustinere populara. Timp de opt ani, presedintele Basescu si-a folosit puterea pentru a face numiri pe criterii politice, inclusiv in cazul judecatorilor de la Curtea Constitutionala si al Avocatului poporului. Toate persoanele au fost numite in functii de Basescu. Acum, vom reveni la un echilibru al fortelor politice", a explicat Ponta, denuntand "standardele duble" cu care ar fi fost tratat de catre UE si argumentand ca Traian Basescu nu a fost criticat niciodata pentru emiterea frecventa de ordonante de urgenta.

Citește și
Victor Paul Dobre (S), Victor Ponta (C), Daniel Constantin (D),
Ponta: Nu am discutat cu Dobre direct, dar stiam ca vrea sa demisioneze si am vorbit cu Antonescu
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Cand am preluat functia pe 7 mai, am fost absolut convins, cu buna credinta, ca puteam coabita cu presedintele Basescu, pentru ca urma sa isi incheie mandatul si nu mai poate candida pentru altul. Am ajuns la actuala criza pentru ca era aproape imposibil sa avem o coabitare normala", adauga Ponta, promitand ca, in cazul in care Curtea Constitutionala va decide in favoarea lui Basescu, este pregatit inca o data pentru "coabitare", insa in functie de comportamentul presedintelui.
Traian Basescu "va reveni la biroul sau, iar daca domnul Basescu se va limita strict la prerogativele de care dispune prin Constitutie, totul va fi bine si perfect. Dar domnul Basescu este o personalitate foarte puternica. A fost capitan de nava si in ADN-ul sau nu are nicio abilitate de a coopera cu cineva... Trebuie doar sa isi exercite atributiile constitutionale, care nu sunt foarte largi",
a apreciat Ponta.

Premierul sustine ca actiunile sale sunt justificate de sustinerea populara pe care o are, fiind necesare pentru desfiintarea unui sistem centralizat mostenit de la Nicolae Ceausescu. "Este un fapt negativ pentru un tanar roman, caci acest lucru inseamna ca am pierdut 20 de ani, pentru ca multi oameni cred ca regimurile sunt foarte asemanatoare. Avem televiziuni, avem Internet, dar puterea este aceeasi pentru ca domnul Basescu ... a tinut totul sub controlul sau - parlamentul, guvernul, serviciile de informatii, de aceea lumea este atat de entuziasmata sa scape de el. Dar, ca sa fiu foarte sincer, am piedut mult timp si energie in ultimii 20 de ani, de aceea sper ca ceva s-a schimbat in mod radical vara aceasta", a incheiat Victor Ponta.

La solicitarea The Guardian, Traian Basescu a declarat ca nu va comenta actuala criza politica inainte de o decizie a Curtii Constitutionale. Insa eurodeputatul Monica Macovei a declarat pentru ziarul britanic ca Traian Basescu este dispus la reconcilierea cu Victor Ponta. "Dar nu cred ca Ponta este problema", afirma Macovei, declarand ca Ponta este supus presiunilor din partea partenerilor de coalitie si a presedintelui interimar, Crin Antonescu, pentru a bloca revenirea lui Basescu in functie. Potrivit lui Macovei, adevaratul obiectiv al adversarilor lui Basescu este desfiintarea Directiei nationale anticoruptie.

ponta the guardian
Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Macovei:
Macovei: "Ponta minte. Are listele electorale, dar nu vrea sa le dea Curtii Constitutionale"

Europarlamentarul PDL Monica Macovei sustine ca premierul Victor Ponta "minte" in privinta listelor electorale, deoarece le are, dar nu vrea sa le dea Curtii Constitutionale. 

Ponta: Nu am discutat cu Dobre direct, dar stiam ca vrea sa demisioneze si am vorbit cu Antonescu
Ponta: Nu am discutat cu Dobre direct, dar stiam ca vrea sa demisioneze si am vorbit cu Antonescu

Premierul Ponta a declarat ca nu a avut o discutie directa cu Victor Paul Dobre, dar ca stia de intentia sa de a demisiona din postul de ministru delegat al Administratiei. 

Victor Ponta: "PSD va avea un alt lider, daca in noiembrie pierdem alegerile"

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta se declara convins ca va beneficia in continuare de sprijinul partidului daca USL va castiga majoritatea absoluta la alegerile parlamentare si va forma din nou Guvernul.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.