Pomana porcului, în stațiunile de la munte. Cum se distrează românii în ajunul Crăciunului
Și în țară, în ajun de Crăciun, pomana porcului îi adună în jurul mesei pe toți ai casei.
Prietenii și rudele ajută la treabă, mănâncă împreună și se pregătesc pentru înâlnirea cu cel mai darnic moș.
Cei care ajung în stațiuni petrec cu lăutari, țuică și vin fiert.
La Predeal, pomana porcului e pregătită din carnea cea mai bună, înăbușită în vin. Se gustă rapid, însoțită de cântece, chiote și strigături.
Gazdele au încins un foc mare și au tăiat un porc de 200 de kilograme. Prima bătălie se dă pe șoricii pe care musafirii sunt poftiți să-l curețe singuri. Atmosfera se încinge repede întreținută de palincă și vin.
Între timp, bucătarul șef încinge focul de lemne deasupra căruia așază
tuciul în care a pus cele mai bune bucăți de ceafă, mușchi și slănină.
Veniți în grupuri mari, musafirii devin o mare familie. Muzica lăutărească și cheful de distracție i-a unit, de pildă, pe mai mulți turiști sosiți din Dobrogea, Moldova sau Oltenia.
Și în Bucovina, ritualul e respectat întocmai. Țuica și vinul fiert nu lipsesc de pe masă și au darul de a binedispune pe toată lumea.
Postate online, fotografiile de la pomana porcului îi îndeamnă pe oameni să se bucure de Sărbători și să împartă mâncarea cu prietenii.
Sursa: Pro TV
Etichete: statiuni, craciun, ajunul Craciunului, pomana porcului,
Dată publicare:
24-12-2019 20:20