Pomana porcului, în stațiunile de la munte. Cum se distrează românii în ajunul Crăciunului
Și în țară, în ajun de Crăciun, pomana porcului îi adună în jurul mesei pe toți ai casei.
Prietenii și rudele ajută la treabă, mănâncă împreună și se pregătesc pentru înâlnirea cu cel mai darnic moș.
Cei care ajung în stațiuni petrec cu lăutari, țuică și vin fiert.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La Predeal, pomana porcului e pregătită din carnea cea mai bună, înăbușită în vin. Se gustă rapid, însoțită de cântece, chiote și strigături.
Gazdele au încins un foc mare și au tăiat un porc de 200 de kilograme. Prima bătălie se dă pe șoricii pe care musafirii sunt poftiți să-l curețe singuri. Atmosfera se încinge repede întreținută de palincă și vin.
Între timp, bucătarul șef încinge focul de lemne deasupra căruia așază
tuciul în care a pus cele mai bune bucăți de ceafă, mușchi și slănină.
Veniți în grupuri mari, musafirii devin o mare familie. Muzica lăutărească și cheful de distracție i-a unit, de pildă, pe mai mulți turiști sosiți din Dobrogea, Moldova sau Oltenia.
Și în Bucovina, ritualul e respectat întocmai. Țuica și vinul fiert nu lipsesc de pe masă și au darul de a binedispune pe toată lumea.
Postate online, fotografiile de la pomana porcului îi îndeamnă pe oameni să se bucure de Sărbători și să împartă mâncarea cu prietenii.
Sursa: Pro TV
Etichete: statiuni, craciun, ajunul Craciunului, pomana porcului,
Dată publicare:
24-12-2019 20:20