Opt polițiști din Ialomița, cercetați disciplinar după jafurile în serie din Sinești

×
Codul embed a fost copiat

Opt poliţişti de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Ialomiţa, în frunte cu şeful instituţiei, sunt cercetaţi disciplinar. Ei sunt acuzaţi că NU au făcut mai nimic ca să prevină seria de jafuri din localitatea Sineşti.

În ultimul an şi jumătate s-au înregistrat zeci de atacuri, iar nepăsarea agenţilor i-a încurajat pe hoţi.

Mai mult de atât, polițiștii din Ialomița nu i-au prins pe hoți nici măcar după ce o cameră i-a filmat în acțiune.

Recent, un șofer a povestit pe Facebook cum a fost la un pas să fie jefuit în zonă.

Șoferul, pe nume Mihai Răzvan Moraru, afirmă că incidentul a avut loc în seara de 1 mai, după ce a oprit într-o parcare ca să se odihnească.

Citește și
Sineşti, mașina, furt, hoti, politie,
Control la Poliţia Ialomiţa: agenţii de acolo au un singur suspect după 50 de atacuri
Statele Unite, prima reacție după ce Vladimir Putin a amenințat Occidentul cu armele nucleare: „Este total iresponsabil”

Atunci a văzut că un autoturism care se afla în fața lui a plecat din parcare, ceea ce i s-a părut dubios, astfel că a decis să plece și el. Bărbatul afirmă că apoi a văzut câteva persoane care au ieșit dintr-o pădure aflată la marginea drumului, care se îndreptau în viteză spre el.

Speriat, șoferul a demarat, a blocat ușile mașinii și a sunat la 112.

Surpriza cea mare a venit după ce, prin telefon, polișiștii i-au spus că cel mai probabil este ținta unei tentative de jaf și că este posibil ca una din roțile mașinii să fie spartă. Ceea ce .. s-a adeverit.

Întreaga poveste, AICI.

După toate acestea, IGPR anunță că mai mulți șefi din Poliția Ialomița vor fi cercetați.

Comunicatul IGPR:

Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public, în perioada 3-5 mai a.c., din dispoziția conducerii Poliției Române, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița s-a efectuat un control de către specialişti ai Direcţiei Control Intern, Direcției de Ordine Publică și ai Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Acest control a vizat atât activitatea managerială, cât și modul de îndeplinire a sarcinilor şi atribuţiilor specifice polițiștilor din cadrul acestei unități de poliție.

Pentru perioada supusă evaluării (01.01.2017- 03.05.2018), la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița, raportul de control a evidențiat existența unor deficiențe la nivelul activității manageriale, inclusiv în ceea ce privește documentele de planificare a muncii.

Aceste deficiențe au constat în faptul că:

planurile de activităţi au fost formal întocmite, activitățile planificate având un pronunțat caracter repetitiv, fiind stabilite generic, conțin sintagme standard, care nu sunt de natură a oferi o îndrumare reală polițiștilor desemnați. Majoritatea activităților prevăzute în planurile de activități întocmite coincid de la un an la celălalt;

evaluarea îndeplinirii sarcinilor propuse în planurile de activități nu a fost consemnată în niciun document, fapt care atesta nerealizarea acesteia;

nu au fost aduse la cunoştinţa poliţiştilor din cadrul unității Planurile de activităţi ce urmau a fi desfășurate, astfel încât să rezulte o concordanță între sarcinile stabilite și activitățile realizate în mod concret. De asemenea, în unele cazuri, nu a fost identificată o concordanță între sarcinile /activitățile menționate în notele de sarcini ale structurilor din subordine cu cele inserate în planurile de activități întocmite la nivelul unității;

la nivelul Secției nr. 4 Poliție Rurală Coșereni, în anumite perioade, evenimentele sesizate prin S.N.U.A.U. 112 nu au fost analizate de un ofițer cu funcție de conducere sau orice alt polițist desemnat în acest sens. Mai mult, unele sesizări nu au fost urmate de verificări menite a clarifica caracterul real al faptelor semnalate;

la nivelul Postului de Poliție Sinești nu au fost întocmite unele documente de planificare (note de sarcini, evaluarea îndeplinirii sarcinilor, analiza unor activități neprevăzute etc.);

nu au fost respectate prevederile legale în ceea ce privește activitatea de patrulare efectuată de polițiștii din cadrul Postului de Poliție Sinești (întocmirea unei planificări, stabilirea itinerariului de patrulare, analiza prealabilă a evenimentelor prin care aceasta a fost stabilită).

În consecință, din studiul documentelor de planificare întocmite la nivelul I.P.J. Ialomița, se poate opina faptul că, în fapt, acestea nu au constituit un mecanism managerial eficace de coordonare și impulsionare a activităților structurilor din subordine, de natură a implementa realizarea, în condiții adecvate, a responsabilităților și de a ajuta la îndeplinirea corespunzătoare a atribuţiilor funcţionale care revin structurii de poliție evaluate.

Abordarea generică a responsabilităților planificate, iar, în alte cazuri, neaducerea acestora, în mod concret, la îndeplinire sau necomunicarea finalității acestora către polițiștii din subordine au afectat în mod negativ, atât situația operativă, cât și prevenirea fenomenului infracțional.

De asemenea, cu toate că pe raza comunei Sineşti au fost sesizate mai multe tentative de furt și furturi din autoturisme, nu au fost dispuse măsuri eficiente pentru identificarea cauzelor generatoare, prevenirea și combaterea acestor fapte, activitățile fiind efectuate în mod formal.

Deși majoritatea faptelor comise au avut ca moduri de operare „înțepatul anvelopelor în vederea distragerii atenției” și ,,profitarea de portiere neasigurate”, nu a fost analizată posibilitatea preluării anumitor dosare de structurile specializate de investigații criminale. De asemenea, nu au fost inițiate acțiuni preventive cu efective mărite, gestionarea situației operative fiind realizată doar de polițiștii din localitate.

Mențiuni cu privire situația furturilor din autoturisme de la nivelul județului Ialomița se regăsesc în evaluările de la nivelul inspectoratului de poliție județean doar din punct de vedere statistic, fără a fi analizată punctual situația din zona localităţii Sineşti sau din altă zonă criminogenă, fapt care denotă superficialitate în abordarea problematicii cu mod de operare deosebit.

În urma activităților de verificare, conducerea I.G.P.R. a dispus următoarele măsuri:

1. înaintarea materialului conducerii Ministerului Afacerilor Interne, cu propunere de declanșare a procedurii cercetării prealabile a inspectorului șef al I.P.J. Ialomița.

2. declanșarea cercetării prealabile pentru 8 polițiști, și anume: cei doi adjuncți ai inspectorului șef al I.P.J Ialomița, șeful Serviciului de Ordine Publică, șeful Serviciului Investigații Criminale, șeful Poliției municipiului Urziceni și adjunctul acestuia, șeful biroului investigații criminale din cadul Poliției municipiului Urziceni și șeful Postului de Poliție Sinești.

De asemenea, la nivelul I.G.P.R. a fost întocmit un plan de măsuri pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale înregistrate în ultima perioadă pe raza județelor Ialomița, Buzău și Ilfov, cu implicarea polițiștilor din cadrul structurilor de ordine publică, investigații criminale, poliție rutieră, acțiuni speciale și analiza informațiilor.

Dacă în urma analizei efectuate la nivel național se constată că regăsim aceleași forme de manifestare a actului infracțional, acest plan de măsuri va fi replicat și la nivelul celorlalte inspectorate de poliție județene. Scopul analizei va consta în cunoașterea aprofundată a acestui fenomen, relevarea mecanismelor de producere și a factorilor de influență.”

 

Articol recomandat de sport.ro
E de film deja! Românul sud-american surdomut și analfabet nu e primul „fake” de la Limpeziș: „Așa au făcut și-n 2022!”
E de film deja! Românul sud-american surdomut și analfabet nu e primul „fake” de la Limpeziș: „Așa au făcut și-n 2022!”
Citește și...
Poliția din Sinești nu i-a prins pe hoți, deși au fost filmați. Echipajele vin după 35 de minute
Poliția din Sinești nu i-a prins pe hoți, deși au fost filmați. Echipajele vin după 35 de minute

Hoţii care jefuiesc la drumul mare în zona Sineşti, din judeţul Ialomiţa, au fost filmaţi imediat după ce au atacat un angajat al unei companii de telefonie.

Control la Poliţia Ialomiţa: agenţii de acolo au un singur suspect după 50 de atacuri
Control la Poliţia Ialomiţa: agenţii de acolo au un singur suspect după 50 de atacuri

Şeful Poliţiei Române, Cătălin Ioniţă, a dispus un control intern la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Ialomiţa, în urma a trei cazuri de furturi din maşini petrecute în zona Sineşti, pe E 85.

Accident grav produs in Ialomita: trei morti si patru raniti. Planul rosu de interventie a fost activat
Accident grav produs in Ialomita: trei morti si patru raniti. Planul rosu de interventie a fost activat

Trei persoane au murit si alte cel putin trei au fost ranite, intr-un grav accident produs, marti dupa-amiaza, pe DN 2, in localitatea Sinesti, din judetul Ialomita, unde o duba si un autoturism s-au ciocnit.

Scandal monstru intr-o comuna din Iasi. Cauza: un conflict mai vechi intre doua familii
Scandal monstru intr-o comuna din Iasi. Cauza: un conflict mai vechi intre doua familii

Scandal monstru in comuna Sineşti din Iasi, intre doua familii care se dusmanesc de multa vreme si care-au fost implicate anul trecut intr-o crima sangeroasa, soldata cu moartea in chinuri a unui tanar de 20 de ani.

Recomandări
Elena Lasconi, față în față cu Andreea Esca. „Nu am în spatele meu niciun grup de interese și gândesc liber”
Elena Lasconi, față în față cu Andreea Esca. „Nu am în spatele meu niciun grup de interese și gândesc liber”

La PRO TV continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima funcție în stat iar invitatul de joi seara a fost lidera USR, Elena Lasconi.

Vremea se va răci brusc zilele următoare. „De la 34 de grade, practic o prăbuşire a regimului de temperaturi, la cel mult 15”
Vremea se va răci brusc zilele următoare. „De la 34 de grade, practic o prăbuşire a regimului de temperaturi, la cel mult 15”

Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a afirmat, joi, că temperaturile vor scădea de la 34 de grade la 15 grade în regiunile intracarpatice.

Ziua în care războiul se va sfârși. Discursul lui Trump care îngrozește Kievul: „Ucraina, așa cum era ea, a dispărut”
Ziua în care războiul se va sfârși. Discursul lui Trump care îngrozește Kievul: „Ucraina, așa cum era ea, a dispărut”

Trump dă cel mai puternic semnal de până acum că nu va sprijini Ucraina și pe Zelenski împotriva Rusiei lui Putin. „Ucraina a dispărut”, sună declarația uluitoare a fostului președinte american care încearcă acum să revină la Casa Albă.