Poliția Animalelor, înființată în curând în România. Ce rol va avea și când va putea interveni

Ultima actualizare: 08-10-2020 20:31

În curând vom avea Poliția Animalelor, funcțională în toată tara. Adică un departament specializat care să lupte împotriva maltratării necuvântătoarelor.

Astfel, unul dintre cele mai importante drepturi pe care le vor avea agenții este că pot intra, fară mandat și fară acordul proprietarului în locuințe, dacă există suspiciunea că un animal este în pericol.

O cățelușă a fost găsită, alături de cei 5 pui, agonizând pe marginea unui drum din județul Constanța. A ajuns la un ONG pentru Protecția AnimaleLor, a fost operată și salvată. Deja există și o cerere pentru adopția ei.

Marius Chirca, Kola Kariola: „Cumplite imaginile din prima zi, cumplite... dar luăm partea bună a lucrurilor. Piciorul a fost efectiv tăiat, lucrăm cu medici. Este acest ansmblu de tije. Pur și simplu, i-a sudat piciorul pe care și-l va folosi peste o lună."

În viitor, vinovatul pentru astfel de fapte de cruzime ar trebui găsit și pedepsit de Poliția Animalelor. Autoritățile nu doar că vor putea să-l sancționeze pe cel care a maltratat animalul, ci vor putea să intervină inclusiv la domiciliul lui. Animalul va fi plasat într-un adăpost, pentru 45 de zile.

Alina Florescu, președinte Asociația Toto și Pufi: „E cel mai mare pas înainte pentru protecția animalelor din ultimii 15 ani. Sunt animale aflate în pericol, cu sau fară stăpân, ele pot fi plasate în adăpost dacă se face o sesizare sau dacă polițistul se autosesizeaza. Până acum, nici macar toți polițiștii nu știau de aceste reguli”.

Și în momentul de față există o lege care protejează animalele, doar că rar este și aplicată. Și în noua formă legislativă, se consideră că un animal este în pericol dacă a fost rănit sau schinguit, a fost implicat în lupte între animale sau în dresajul altor animale agresive, dacă a fost expus la caniculă sau îngheț, sau dacă a fost lăsat nesupravegheat pe drumuri publice.

Totuși, unii iubitori atrag atenția că pedepsele prevăzute în legea privind protecția animalelor sunt prea blânde.

Marius Chirca, KOLA KARIOLA:Am avut sute de plângeri împotriva unor specimene capabile să ucidă și să maltrateze animale. Cea mai mare pedeapsă obținută a fost o amendă de 1500 de lei.”

Tudor Ionescu, inițiator Poliția Animalelor București: „Din păcate, această structură a mai existat în trecut în cadrul ANSVSA unde, după un an, nu a avut niciun rezultat și efect și s-a renunțat la această structură. Plecând de la experiența anior trecuți, îmi permit să fiu sceptic”.

O astfel de structură privind Poliția Animalelor a funcționat doar în București.

Ordonanța de urgență vă fi adopata săptămână viitoare. În termen de două luni, autoritățile locale trebuie să găsească soluții pentru adăpostirea animalelor maltratate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!