Peste 200 de elevi ucraineni au început cursurile într-un liceu din București. Au ore în ucraineană, engleză și română

×

Valul de refugiați va pune presiune și pe sistemul nostru de învățământ. 30.000 de copii ucraineni sunt în acest moment în România și doar aproximativ 400 sunt deocamdată înscriși la școlile și grădinițele din țară.

Autoritățile au în plan să angajeze profesori din Ucraina și să organizeze clase pentru elevii ucraineni. În timp ce oficialii caută soluții, câteva învățătoare refugiate din Ucraina au reușit împreună cu un liceu din Capitală să ducă la școală peste 200 de elevi ucraineni.

Cu ghiozdanele în spate, sute de copii ucraineni merg din nou la școală. În urmatoarele luni vor învăța la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Bucureşti. Vor avea ore în limba ucraineană, dar și în engleză și română.

Mamă ucraineană: "Este foarte important ca ei să rămână împreună, să vorbească, să învețe, să intre în contact. Totul după ce au trăit în Ucraina. Aceasta este doar o ședere temporară. Sperăm să ne întoracrem rapid în țara noastră. Trebuie să ne reconstruim țara. În momenutul în care se termină războiul, ne întoarcem".

Mamă ucraineană: "Este foarte greu să fii departe de casă. Este multe mai sigur să stai aici. Este foarte important să continue școală. Și-au întrerupt școala în Ucraina și este foarte important să își continue studiile. Noi suntem fericiți pentru că am găsit această oportunitate și copiii noștri pot studia aici".

Inițiativa aparține unor învățățoare din Ucraina care au cerut Ministerului Educației un spațiu pentru o perioadă scurtă de timp. Elevii sunt în clasele primare și vor învăța în schimbul al doilea. Majoritatea au fost colegi la o școală din Odesa.

Sunt peste 200 de copii de origine ucraineană care vor veni în fiecare după-amiză la Colegiul Mihai Viteazul din Capitală. Vor fi construite opt clase, cu câte opt învățătoare. Toate vor face voluntariat.

Până în acest moment, peste 32.000 de copii ucrainieni au rămas în România, cei mai mulți cu vârste între 7 și 14 ani. Autoritățile române au în plan să formeze clase mixte, astfel încât elevii ucraineni să participe la ore și să se integreze.

Mădălina Turza, consilier Guvern: "Copiii, în momentul acesta, audiază cursurile școlare. Unii vorbesc limba englează și există și alte mijloce pedagogice de a interacționa cu ei și acum este o formă de integrare. Noi trebuie să punem niște măsuri pe hârtie, despre felul în care se va preda acestor copii în școală, dacă folosim traducători, învățători sau profesori din Ucraina".

La nivel național, potrivit datelor Ministerului Educației, doar în 45 de școli și în 10 licee sunt organizate clase de limbă ucraineană, unde predau în jur de 200 de profesori.

Unitățile de învățământ sunt în județele Arad, Botoșani, Caras-Severin, Maramureș, Satu Mare, Suceava, Timiș și Tulcea. În București, nu există astfel de clase și nici profesori care să cunoască limba, iar școlile care au înscriși copii ucraineni au găsit soluții de compromis.

Larisa Gojnete, purtător de cuvânt ISMB: "La primar și gimnazial ne bazăm, în primul rând, pe faptul că unii dintre ei știu englează și pot să comunice cu colegii și ne bazăm pe soluțiile găsite la nivel de unitate pentru că sunt unități unde oamenii se implică, găsesc traducători. Vorbitori de limbă rusă, să îi ajute în interacțiune".

Ministerul Educației a anunțat că pentru a-i ajuta pe elevii ucraineni, școlile vor putea angaja studenți sau profesori pensionari, fără sa urmeze procedurile clasice prevăzute de lege.

Citește și...
Război în Ucraina, ziua 26. Zelenski insistă asupra unei întâlniri cu Putin pentru a opri conflictul
Război în Ucraina, ziua 26. Zelenski insistă asupra unei întâlniri cu Putin pentru a opri conflictul

După trei săptămâni de război în Ucraina vecină au murit peste 900 de civili, potrivit Organizației Națiunilor Unite.  

Șeful legiunii internaționale din Ucraina:
Șeful legiunii internaționale din Ucraina: "Oameni din 52 de țări au venit să lupte contra rușilor. 3% din total sunt femei"

Damien Magrou, 30 de ani, ofițerulul responsabil cu voluntarii străini înrolați în Ucraina, a vorbit despre oamenii care au venit în această țară ca să lupte împotriva rușilor.

O fostă jurnalistă și deputată ucraineană a pus mâna pe AK-47 și luptă împotriva trupelor rusești în Kiev
O fostă jurnalistă și deputată ucraineană a pus mâna pe AK-47 și luptă împotriva trupelor rusești în Kiev

Fostă jurnalistă de investigație, activistă și deputată, Tetiana Chornovol, 42 de ani, a decis să-ți apere țara cu arma în mână.

Recomandări
Mandatul FBI. Ce căutau agenții pe proprietatea lui Trump. Posibilă încălcare a Legii spionajului de către fostul peședinte
Mandatul FBI. Ce căutau agenții pe proprietatea lui Trump. Posibilă încălcare a Legii spionajului de către fostul peședinte

Printre documentele confiscate, luni, de către agenții FBI din proprietarea Mar-a-Lago a fostului președinte al SUA Donald Trump s-au aflat și câteva marcate ca fiind „top secret”.

Scriitorul Salman Rushdie a fost înjunghiat pe scenă, în SUA | VIDEO
Scriitorul Salman Rushdie a fost înjunghiat pe scenă, în SUA | VIDEO

Scriitorul Salman Rushdie a fost atacat, vineri, în timpul unui eveniment desfăşurat în statul american New York.

Golul din bugetul României se tot adâncește. Care sunt calculele Guvernului și cine va primi cei mai mulți bani
Golul din bugetul României se tot adâncește. Care sunt calculele Guvernului și cine va primi cei mai mulți bani

Cu venituri mai mici decât încasările, golul din bugetul României se tot adâncește, iar datoriile cresc. Noua împărțire a banilor din buget prevede mai mulți bani pentru salarii și pensii, însă unele ministere vor primi mult mai puțin decât au cerut.