Pericol de inundații în mai multe județe din Transilvania, dar și în vestul țării


Ultimul update: Luni 03 Februarie 2020 17:44
Data publicarii: Luni 03 Februarie 2020 16:53
Categorie: Stiri actuale

Vremea caldă care a topit zăpezile și ploile din ultimele zile au umflat râurile care stau acum să iasă din matcă.

În Bistrița, sloiurile de gheață au blocat râul Rebra, pe o porțiune de un kilometru, iar pompierii s-au văzut nevoiți să dinamiteze zăpoarele.

Totuși, mai multe terenuri agricole și trei gospodării au fost inundate.

Iar în Alba, pe râul Arieș, în zona Munților Apuseni, e cod portocaliu de inundații. Barajul din zonă a fost golit pentru a prelua debitul mare de apă.

Explozii controlate pe râul Rebra

 

La primele ore ale dimineții, pompierii din Bistrița Năsăud au intervenit pe râul Rebra pentru a sparge zăpoarele de gheață. Abia după două explozii controlate, cu dinamită, gheața a cedat și s-au creat canale de scurgere a apei.

Inițial pompierii au intervenit cu un utilaj greu pentru a sparge blocul imens de gheață.

Cosmin Moldovan, Apele Române: „Intervenim cu un utilaj pentru a putea scădea presiunea apei în amonte și să dăm drumul la zapot pentru a nu crea probleme și mai mari. Zaporul este pe o lungime de un kilometru. În urma precipitațiilor și a căderilor de zăpadă, a crescut debitul”.

Ștefan Danci, primarul comunei Rebra: „Avem câteva gospodării afectate, trei familii afectate au apă în curte, trei hectare de teren inundate, suntem în monitorizare de o săptămâna, aseară am adus un utilaj mic, dar nu ne putem apropia, o porțiune de 500 de metri și a dat drumul”.

Marius Rus, purtător de cuvânt al ISU Bistrița-Năsăud: „S-a acționat cu două explozii controlate, executate de către pirotehniștii bistrițeni, dar și cu un buldoexcavator, în continuare rămânem în monitorizare pentru orice modificare care apare în teren”.

Inundații în Apuseni

 

Și în Munții Apuseni, râul Arieș a ieșit din matcă și a inundat mai multe terenuri. Apa a intrat și în câteva pivnițe din zona localității Gârda de Sus.

Localnic: „Azi-noapte, toată noaptea a plouat și continuă și acum să plouă și a intrat apă, s-a vărsat valea asta Garda Seacă și m-a inundat. A prins tot ce aveam acolo, cartofi, borcane cu zacuscă”.

Localnică: „Din 2010 nu a mai fost așa. Dacă avem noroc, să se ducă ploaia, să nu vină mai mare”.

Hidrologii au emis un cod portocaliu de inundații, valabil până luni seară la ora 22:00. Sunt vizate Crișul Negru și Arieș, cu tot cu pâraiele din preajmă, în județele Alba și Bihor.

Cod portocaliu de inundații în România. Zonele vizate
Inundații de amploare în deșertul Atacama, locul unde ploaia este o adevărată minune
Dezastru în Brazilia, după furtunile violente. Cel puțin 54 de oameni au murit
VIDEO PROTVPLUS.RO