Patrule non-stop la granita de vest a Romaniei, pentru depistarea migrantilor. Cel mai fierbinte punct de la frontiera


Ultimul update: Vineri 23 Septembrie 2016 07:00
Data publicarii: Marti 20 Septembrie 2016 08:30
Categorie: Stiri actuale

Cum iarna se apropie, migratia la granita de vest a Romaniei creste. Peste 120 de transfugi, organizati in grupuri si condusi de calauze, au fost prinsi in ultimele saptamani.

Din aceasta cauza, politistii patruleaza non stop, in special pe langa fasia verde cu Serbia. Dupa ce sunt opriti de autoritati, strainii sunt trimisi de unde au venit daca nu cer azil politic la noi.

Cinci egipteni, un algerian si un pakistanez, au fost capturati pe fasia verde, din zona Moravita. Transfugii, care au intre 19 si 35 de ani, au fost observati pe camp cu ajutorul camerelor cu termoviziune.

De luni bune, scenariul este acelasi: politistii patruleaza non stop. Gratie echipamentului de ultima generatie ii pot observa pe intrusi de la mai bine de 10 kilometri distanta.

Cel mai fierbinte punct este la Beba Veche. Aici este granita dintre Serbia, Romania si Ungaria.

Practic aceasta este cea mai scurta si tentanta ruta pe care migrantii o pot folosi pentru a ocoli gardul de la frontiera maghiara.

De obicei, vin din localitatile vecine si, prin tot felul de tertipuri, incearca sa treaca mai ales noaptea. Daca incepe ploaia, e si mai bine!

Alex Florenta, procuror sef DIICOT Timisoara: "Apelau in acest sens la tehnologii moderne, GPS-uri cu harta zonei si cu indicatiile pentru migranti privind ruta de acces a acestora catre diferitele locatii unde li se stabilea anterior punctele de intalnire cu mebrii gruparii."

Numarul migrantilor care au fost prinsi incercand sa treaca ilegal frontiera a crescut semnificativ ultima vreme. De groaza ca o sa ii prinda iarna pe drum acestia fac orice ca sa ajunga in occident.

Nicola Petre, purtator de cuvant Politia de Frontiera Timis: "De la inceputul anului pana in prezent, politistii de frontiera au retinut 230 de migranti care au incercat sa treaca ilegal frontiera, iar in ultima luna au fost retinuti aproximativ 120."

Anchetatorii spun ca de cele mai multe ori migrantii sunt ajutati de calauze pe care le platesc cu mii de euro. Anul acesta, politistii de frontiera au prins mai multi sarbi care jucau acest rol.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO