Paștele pe litoralul românesc a devenit extrem de apreciat. Sunt hoteluri din Mamaia ocupate complet
Cei care au ajuns în stațiunile de la munte ori pe malul mării s-au bucurat de vremea bună și au ieșit la aer să se dezmorțească un pic. În zilele următoare îi așteaptă mesele pline cu fripturi, drob, cozonaci și ouă roșii.
Cei care n-au mai avut răbdare au ieșit la un grătar. Se apropia prânzul când, pe grătare, la marginea Brașovului, a început să sfârâie carnea.
Participanți la grătar: „Am adus de toate, băutură, cărniță, tort, că este ziua mea. Am decis să ne distrăm puțin." (...)
„Pui, ciuperci, mici, carne de porc. Miel n-am adus cu noi, am zis că-i prea mult de preparat la el, l-am lăsat acasă pe duminică."
Câțiva tineri studenţi din Cuba abia așteptau să guste micii.
„Ne bucurăm de căldură, ne bucurăm de soare, am început vacanțele astea cu grătare" spune unul dintre studenți.
În Poiana Brașov, reprezentanții a opt familii înrudite fac planul pentru zilele următoare:
-Mâncare şi băutură!
-Nooo, o să ne și plimbăm, o să facem şi mişcare
-Iepurașul vine?
-Da, da! Trebuie, trebuie!
Au aflat curând că nu trebuie să-și bată capul, au alții grijă să le fie bine.
Bianca Socol, reprezentantul unui hotel: „Avem cine tematice, un dejun pascal, relaxare în cadrul centrului SPA, iar pentru cei mici avem activităţi în aer liber, încondeiat de ouă, vânătoare de ouă, în fiecare zi altceva."
În restaurante, drobul şi cozonacul rămân permanent pe mese.
Laura Mihalache, bucătar-șef: „Aici este un cozonac însiropat cu coniac, după ce este scos din cuptor și răcit, el se pune într-o baie de coniac şi absoarbe lichidul, este senzaţional!”
Alți turiști și-au început sejurul cu o sesiune de cumpărături, în târgurile tradiționale. Printre ei, mulți străini, fermecați de artizanatul românesc.
Turistă din Israel: „Este prea aglomerat în Ierusalim și de aceea am decis ca anul acesta să venim aici să petrecem Paștele."
Turist din Olanda: „Ne uităm doar după lucruri românești, făcute manual."
În hotelurile de pe litoral, oaspeţii au stat la coadă să se cazeze. Apoi şi-au lăsat grăbiţi bagajele în cameră şi au plecat la prima întâlnire din an, cu marea.
„Superbă, întotdeauna e superbă, indiferent de anotimp", spune o doamnă.
Sunt deschise 130 de unități de cazare, majoritatea de trei şi patru stele. Cele mai multe rezervări au făcute aici în stațiunea Mamaia, dar și în Eforie Nord și Neptun.
Corina Martin, Federația Patronatelor din Industria Ospitalității: „Este primul weekend în care avem probabil peste 10.000 de turiști pe litoral, se pornește de la 250 de lei pe noapte pe camera dublă cu mic dejun inclus."
Iar unele unități oferă o noapte gratis, la două plătite.
Elena Țiba, managerul unui hotel din Mamaia: „Avem 99% ocupat hotelul, nu ne-am așteptat la un număr atât de mare."
Oaspeţii au fost întâmpinaţi cu ouă roșii, pască și cozonac. Cei care ţin post s-au bucurat, însă, de spectacolul mării.