Parchetul General cere verificări în cazul adolescentei de 17 ani incendiate din Mehedinți

Ultima actualizare: 16-06-2020 13:51

Parchetul General cere verificări la procuratura din Vânju Mare, după ce o adolescentă de 17 ani, din Mehedinţi, a depus acolo o plângere pentru viol împotriva individului, care ulterior i-a dat foc.

Ancheta trebuie să stabilească de ce procurorul care a preluat cazul nu a dispus reţinerea suspectului, în ciuda trecutului de criminal.

Bărbatul fusese eliberat condiţionat anul trecut, după 26 de ani de închisoare. În 1994 a fost condamnat pe viaţă, pentru că a curmat cinci vieţi, inclusiv a unui bebeluș nenăscut.

Tânără de 17 ani din Mehedinţi - incendiată de Ion Turnagiu - este conectată la aparate în Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti.

Are arsuri pe 90 la sută din suprafaţa corpului şi doctorii au operat-o pentru a doua oară. Spun că starea ei este stabilă dar deocamdată se feresc să vorbească despre şansele ei de supravieţuire.

Individul care aproape a ucis-o, nu a contestat decizia prin care a fost arestat preventiv.

Ştefan Cercel, procuror Parchet Tribunal Mehedinţi: "A spus că nu îşi explică de ce a săvârşit această faptă însă îi pare tare rău. Din modalitatea de comitere a faptei rezultă cu certitudine că a premeditat-o pentru altfel nu mergea cu benzina la locul faptei."

Între timp, din trecutul lui Ion Turganiu, au apărut noi detalii care dau fiori. Avea 18 ani când a ucis patru oameni între care şi o gravidă.

Prima lui victimă a fost o femeie de 20 de ani din Timiş, însărcinată care avea şi o faţă de un an şi 3 luni. Tânăra l-a surpins în locuinţă în timp ce încerca să fure 80 de mii de lei vechi dintr-un dulap închis cu lacăt. Un topor a fost arma crimei.

Doina Ciuraru, mama tinerei omorâte: "Mi-a omorât fata. Fata mea a fost gravidă. El a fost la lucrat cu soţul fetei şi copilul meu. A intrat peste ea, a intrat înăuntru şi banii sau viaţa, fata nu i-a dat banii nicidecum. A dat prima lovitură."

După crimă din Timiş, Turnagiu a mers în Bucureşti, unde avea bunicii.

A ucis doi bătrâni care locuiau pe Calea Rahovei şi îl primiseră în locuinţă. Motivul a fost tot jaful. Din casa bieţilor oameni, individul a luat o sută de mii de lei vechi şi bijuterii din aur.

După două luni - când a rămas fără bani - a ucis din nou. S-a întâlnit în gara din Drobeta Turnu Severin cu un fost coleg şi după ce i-a dat să bea i-a luat viaţa. Şi de această dată, a fost vorba tot despre un jaf.

Condamnat la închisoare pe viaţa acum 26 de ani, individul trebuia să îşi execute pedeapsa până în 2091. Anul trecut, în mai, a fost pus însă în libertate Judecătorii de la Tribunalul Mehedinţi au aprobat cererea lui de eliberare condiţionată deşi înainte magistraţii de la judecătoria Drobeta Turnu Severin nu au fost de acord cu ieşirea lui din penitenciar.

Cosmin Sima, judecător Tribunalul Mehedinţi: "A fost discutat în comisia de propuneri a penitenciarului de 9 ori. Întrucât se afla încarcerat în regim deschis avea 32 de recompense şi 215 ore câştig din munca, comisia din cadrul penitenciarului a propus eliberarea condiţionată a acestei persoane. Instanţa şi a însuşit propunerea şi pe cale de consecinţă a dispus eliberarea condiţionată."

Gabriela Groza, doctor în psihologie judiciară: "Timp de 25 de ani, acest om n-a făcut nimic grav. Era greu să găseşti motive pentru care să nu-l eliberezi condiţionat în contextul în care are acest drept legal. Reabilitatea vine întotdeauna cu o probabilitate, de fapt nu ştii dacă persoană s-a reabilitat complet sau nu decât în momentul în care vezi că a comis o altă fapta şi ajungi la concluzia că nu s-a reabilitat."

Pe de altă parte, este încă neclar de ce Ion Turnagiu a fost lăsat liber în momentul în care adolsecenta de 17 ani - pe care a incendiat-o - a depus plângere împotriva lui pentru viol. La Parchetul din Vânju Mare unde a fost înregistrată sesizarea se fac acum verificări.

Ştefan Cercel procuror Mehedinţi: "Decizia procurorului de a propune sau nu arestarea preventivă îi aparţine în exclusivitate. Nu pot să vă spun de ce nu a făcut acest lucru s-a dispus de la Parchetul General verificarea acestor elemente cu legătura cu fapta de tentativa de omor."

De neînţeles încă în acest caz este şi comportamentul fetei de 17 ani. Dusă într-un centru de protecţie după ce a depus plângerea de viol, adolescenta a spus că nu se simte în pericol iar bunica ei a cerut să o ia acasă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO