Pacienți cu afecțiuni psihice, folosiți drept cobai. Sesizarea făcută de Avocatul Poporului

Dată publicare: 23-07-2020 14:29
Dată actualizare: 23-07-2020 14:38


studiu clinic

Pacienți ai unui Spital de Psihiatrie ar fi fost folosiți drept cobai pentru testarea unor medicamente, se arată într-un comunicat transmis de Avocatul Poporului. Instituția l-a sesizat în legătură cu acest caz pe procurorul general al României.

Avocatul Poporului a demarat cercetările la finalul anului trecut, în urma informațiilor apărute în spațiul public, despre pacienți ai unei secții din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov. Aceștia ar fi fost folosiți drept cobai, fără să își dea consimțământul.

”Avocatul Poporului a descoperit informații îngrijorătoare în urma demersurilor scrise și a anchetelor referitoare la efectuarea studiilor clinice pe pacienți vulnerabili”, se arată în comunicatul emis astăzi.

Ancheta care a avut loc la Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov (SCPN Brașov) și la Ministerul Sănătății a fost urmată de alte acțiuni de control, prin care au fost solicitate documente referitoare la studii efectuate între 2001 și 2015.

”Documentele medicale ale pacienților implicați în studii nu se mai regăsesc în arhiva spitalului”, a transmis Avocatul Poporului, care susține că informațiile nu au fost găsite nici la alte instituții precum Ministerul Sănătății și Comisia Națională de Bioetică a Academiei de Științe Medicale.

”A rezultat că Secția Vulcan a SCPN Brașov nu a fost niciodată autorizată în scopul efectuării studiilor clinice, însă, în fapt acestea au avut loc, potrivit declarațiilor personalului medical din această secție”, mai susține Avocatul Poporului.

Instituția a semnalat procurorului general că ”au fost efectuate teste clinice pe pacienți cronici ai Secției Vulcan SCPN Brașov, contrar faptului că aceasta nu a fost niciodată autorizată pentru aceste studii” și că ”nu se regăsesc documentele studiilor, inclusiv a formularelor de consimțământ și a documentelor sursă, de pe Secția Vulcan din arhiva SCPN Brașov, cu excepția unei foi de observație a unei singure paciente, care nu are cuprinse mențiuni despre consimțământul informat”.

Avocatul Poporului l-a informat și pe ministrul sănătății despre acest caz.

Sursa: M.I.


VIDEO PROTVPLUS.RO