Cum sunt păcăliţi oamenii cu "cireşe româneşti, din Bistriţa"
De curând, pe tarabele din piețe au apărut cireșele românești, de luna mai. Sunt mai mici decât cele din alte țări, dar foarte gustoase.
Se întâmplă asta în special în sudul țării, unde a fost mai cald. În nord, de pildă, deși sunt localități vestite pentru plantațiile de cireși, unii comercianți încearcă să păcălească.
Cieșele din... Cireșoaia, la mare căutare
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vând marfă din Grecia și spun că este de la noi, chiar dacă fructele sunt încă verzi în pom.
Piețele din Maramureș sunt pline de cireșe roșii și cărnoase:
-Cireșele sunt românești?
-Da, sunt cireșe de Bistrița.
-Din Cireșoaia? (n.r. face semn că da)
Mergem și noi în satul Cireșoaia, unde, surpriză, nici vorbă de cireșe coapte gata de vânzare. Acestea ar putea ajunge pe tarabe abia peste o săptămână, dacă va fi suficient de cald.
Ambianță: ”Nu are gust încă, mai trebuie să aștepte încă 4-5 zile, să fie un pic mai dulci.”
Oamenii spun că unii comercianți își mint clienții și se folosesc de renumele localității Cireșoaia.
Tamaş Balla, localnic: ”Astea pe care le arătam acum, sunt primele cireșe în Cireșoaia, astea sunt cireșe ce se fac în luna mai și sunt cele mai așteptate de țoață lumea. Eu nu cred că au aparut pe piață. După cum vedeți aici, astea nu au valoare comercială. Vedeți, una este mai roșie, alta mai verde, dar la astea mai trebuie să fie de calitate.”
Laszlo Balla, localnic: ”Se vede în cireș că nu sunt coapte. Încă 4-5 zile le mai trebuie dacă vine căldură. Dacă nu, mai trebuie 7-8 zile.''
Iosif Deneş, localnic: ”Eu aș sugera la cumpărător să ceară de la omul respectiv atestatul, atestatul de producător. Acolo scrie foarte frumos dacă e de Cireșoaia sau nu. (…) Deci, se vede, deocamdată astea sunt cireșele. Nici poveste ca să fie coapte la noi.”
România, între primii cinci producători din Europa
Până să se coacă toate cireșele noastre, importăm din Grecia, Turcia, Spania și Italia.
Avem 1.000 de hectare plantate cu cireși, iar cele mai recente date statistice arată că producem anual 91 de mii de tone de cireșe și vișine, în creștere susținută în ultimii ani.
La nivel european suntem printre primii 5 producători, după Polonia, Spania, Italia și Ungaria. La începutul lunii, cireșele aduse din alte țări costau în piețele din Capitală și 80 de lei kilogramul. Acum, cele autohtone, aduse de la Zimnicea, din sudul țării, se vând cu 25 de lei.
Nu uitați că cea mai de preț este sănătatea, așa că este bine să cumpărați cireșe din locuri în care comercianții poartă mască și mănuși, iar fructele nu sunt atinse cu mâinile goale de alti cumpărători.