Ospăț tradițional și muzică populară în Maramureș, înainte de Lăsata Secului. "Noi sărbătorim pomana porcului"
Mai sunt doar câteva zile până când începe postul Crăciunului, iar localnicii din Suciu de Sus, județul Maramureș, sărbătoresc cum se cuvine Lăsata Secului.
Mai exact, cu un ospăț tradițional, cu pomana porcului, cârnați proaspeți și mămăligă și, desigur, muzică populară.
Până să ajungă la o masă îmbelșugată și cântec, oamenii au muncit încă din zorii zilei.
Dis de dimineață, localnicii din Suciu de Sus s-au adunat acasă la unul dintre gospodari, unde au sacrificat porcul, conform tradiției. Apoi, primul pus pe masă a fost șoriciul.
Meniul a fost completat apoi de cârnați, caltaboș și, desigur, de pomana porcului.
Adrian Marchiș, membru al Asociației Cultura Suciu de Sus: "Noi sărbătorim pomana porcului. Pentru a ne reîntâlni la obârșia noastră și să facem pomana porcului cu seamă că se apropie intrarea în postul Crăciunului".
Postul Crăciunului începe în 14 noiembrie și ține șase săptămâni, perioadă în care mulți vor ocoli mâncărurile "de dulce".
Localnică: "Se face mâncare de post, prune uscate... E ultima zi în care se mănâncă carne. Lăsatul secului e începutul postului Craciunului, că după nu se mai joacă".
Evenimentul, organizat de o asociație, își propune să promoveze obiceiurile locului.
Viorel Demian, membru al Asociației Cultura Suciu de Sus: "Să aveți parte de istorie oriunde mergeți. Este extrem de important pentru toată lumea. Nu trebuei să ne uităm nici originile și nici ce au faăut cei dinaintea noastră".
Ospățul s-a încheiat spre seară, în acorduri de muzică populară.
Sursa: Pro TV
Etichete: maramures, postul craciunului, pomana porcului, lasata secului,
Dată publicare:
09-11-2023 12:16