Ordonanța care impune cumpărarea cartelelor de telefon cu buletinul, atacată la CCR


Ultimul update: Joi 12 Septembrie 2019 13:30
Data publicarii: Joi 12 Septembrie 2019 13:17
Categorie: Stiri actuale
cartela telefonica

Avocatul Poporului a anunțat că a atacat la Curtea Constituțională ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2019, referitoare la Sistemul național unic pentru apeluri de urgență și comunicațiile electronice.

 

Este vorba despre OUG care modifică legislaţia pentru a permite asigurarea unui răspuns cât mai prompt la urgenţe și care prevede că, începând cu 1 ianuarie 2020, cartelele de telefon prepay se vor putea achiziționa doar pe baza actului de identitate.

Avocatul Poporului afirmă că ordonanța afectează drepturi, libertăți și îndatoriri cetățenești.

Argumentele utilizate în preambulul actului normativ nu sunt de natură să justifice situația extraordinară și nici urgența unui act normativ care, reglementând obligativitatea colectării datelor cu caracter personal și a stocării pe un termen nedefinit a acestora, limitează drastic exercitarea dreptului la viață intimă, familială și privată. Cât privește argumentul legat de necesitatea stringentă privind localizarea celor care apelează la 112, Avocatul Poporului menționează că aceasta era posibilă și prin reglementarea anterioară.

În plus, din examinarea dispozițiilor legale nu rezultă scopul colectării datelor de identificare și nici asigurarea garanțiilor că acestea vor fi folosite exclusiv în scopul declarat în preambul. Finalitatea urmărită de legiutorul delegat, și anume reducerea apelurilor abuzive prin identificarea și sancționarea apelanților abuzivi, prin intermediul colectării datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplătite, nu constituie o situație extraordinară, nu este de natură a justifica urgența reglementării.

În ceea ce privește completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, justificarea oferită nu conține elementele necesare pentru care situația care nu poate fi amânată ori necesitatea colectării datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplătite prin ordonanţă de urgenţă, cu atât mai mult cât aceeași reglementare prin lege a fost supusă controlului a priori de constituționalitate, aceleași norme introduse fiind constatate ca neconstituționale.” - se arată în comunicat.

Avocatul Poporului este de părere că O.U.G. nr. 62/2019 încalcă art. 115 alin. (6) din Constituţie, prin afectarea dreptului la viață intimă, familială și privată, prevăzut de art. 26 din Legea fundamentală și art. 11 și art. 20 prin raportare la art. 8 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

De asemenea, instituția amintește faptul că judecătorii CCR s-au pronunțat deja în 2014 pe o lege în acest sens, pe care au declarat-o neconstituțională.

Avocatul Poporului reamintește faptul că, prin Decizia nr. 461/2014 a Curții Constituționale, a fost admisă obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 111/2011, în ansamblul ei. Comparând textele din actul normativ constatat neconstituțional și cele din art. II al ordonanței de urgență criticate, Avocatul Poporului observă că unele conțin aceleași soluții legale.” 

Modificarea legislativă a venit după ce s-a constatat că principalul suspect din dosarul Caracal folosea astfel de cartele SIM. Victima sa, Alexandra, a sunat la 112 de pe unul din telefoanele lui cu un asemenea număr, care nu a putut fi identificat.

Prin urmare, noua reglemetare prevede că furnizorii de servicii de telefonie mobilă care comercializează astfel de produse au obligaţia să colecteze şi datele de identitate ale celor care le cumpără şi le folosesc.

Astfel, de la 1 ianuarie 2020, dacă veţi dori să vă cumpăraţi o cartelă PrePay, o veţi putea face doar cu cartea de identitate, iar operatorul de telefonie va stoca numele şi prenumele dumneavoastră, codul numeric personal şi adresa de domiciliu.

 

Sursa: Pro TV

Ordonanța privind cartelele prepay și apelurile false la 112, publicată în MO
Ordonanța privind cartelele prepay și apelurile false la 112, publicată în MO
Guvernul a decis: Cartelele prepay se vor vinde doar cu buletinul
Guvernul a decis: Cartelele prepay se vor vinde doar cu buletinul
Cartelele PrePay, cumpărate doar cu buletinul. Datele personale vor fi stocate
Cartelele PrePay, cumpărate doar cu buletinul. Datele personale vor fi stocate
Guvernul a decis: Cartelele prepay se vor vinde doar cu buletinul
Guvernul a decis: Cartelele prepay se vor vinde doar cu buletinul
Cartelele PrePay, cumpărate doar cu buletinul. Datele personale vor fi stocate
Cartelele PrePay, cumpărate doar cu buletinul. Datele personale vor fi stocate
Arafat anunță măsurile luate în cazul sistemului 112. Ce spune despre cartelele prepay
Arafat anunță măsurile luate în cazul sistemului 112. Ce spune despre cartelele prepay
VIDEO PROTVPLUS.RO
Mihaela Adriana Fieraru, fata disparuta
O fată e dată dispărută după ce a plecat de la școală. Familia crede că a fost răpită
Cu lacrimi în ochi, prietenii și admiratorii își iau rămas bun de la regizorul Ducu Darie
Trei pakistanezi au fost prinși muncind la negru în Teleorman. Ce vor păți
Românii au ieşit în stradă pentru greva globală împotriva schimbărilor climatice
De ce nu funcţionează site-ul DEX timp de 2 zile. "Încercăm să împingem oamenii"
Zeci de proiectile, gloanţe şi cartuşe, descoperite în cimitirul din Bârlad. De unde provin
caini
Târg de adopții al câinilor în acest weekend la București. Ce trebuie să știți
Mită în coşul de gunoi la Permise Giurgiu. Cât dădeau candidaţii care nu ştiau să conducă
Elena Udrea și-a botezat fetita la o mănăstire din București. Dana Budeanu, una din nașe
Suspiciuni de fraudă privind programul "Casa Verde". A fost oprit în ziua în care a debutat
Probleme în declaraţia de avere a Rovanei Plumb. Rata unui credit depăşeşte veniturile
Băsescu, după ce CAB a stabilit că a colaborat cu Securitatea: "Contest la ÎCCJ"