Premiera medicala inregistrata la Spitalul de Urgenta din Targu Mures. Medicii i-au salvat piciorul unui tanar care a suferit un grav accident de schi si risca sa ramana infirm.

Doctorii au facut un transplant de os si ligament. Operatia a durat doar 20 de minute, iar in cateva saptamani, pacientul va merge din nou. Mai mult decat atat, la iarna ar putea schia.

Barbatul de 38 de ani din Bistrita a ajuns la spital cu ligamentele incrucisate rupte si singura sansa sa-si mai poata folosi piciorul afectat era o interventie chirurgicala.

Operatia clasica presupunea fixarea ligamentelor cu un surub dintr-un metal special, insa medicilor din Targu Mures le-a venit ideea sa faca un transplant, de la un pacient aflat in moarte cerebrala.

Au facut 3 incizii mici, au taiat ligamentele incrucisate pe care le-au inlocuit cu cele noi, cu tot cu capetele osoase. Medicii au folosit tehnica numita "press fit".

Dr. Tiberiu Bataga, medic chirurg ortoped: "E o noua interventie chirurgicala. Avantajul este ca are doar 3 incizii care sunt foarte mici. Suruburile metalice dispar, stai 2 saptamani pana ce osul se integreaza. E o procedura foarte rapida."

Operatia a decurs bine, iar medicii spun ca pacientul isi va reveni mult mai usor decat daca ar fi folosit surubul.

Dr. Andrei Nica, medic chirurg ortoped: "A avut leziune de ligament. O sa fie recuperarea mult mai rapida. Fixarea se face biologic, in 4-6 saptamani."

Barbatul operat va sta cateva zile in spital, apoi va urma o perioada de recuperare de cateva saptamani. Inciziile, spun medicii, vor deveni invizibile in scurt timp, iar schiorul are toate sansele sa se poata intoarce pe partie in sezonul urmator.