Procedura medicala moderna prin care medicii din Targu Mures i-au salvat piciorul unui tanar, care risca sa ramana infirm

23-04-2014 13:15

Premiera medicala inregistrata la Spitalul de Urgenta din Targu Mures. Medicii i-au salvat piciorul unui tanar care a suferit un grav accident de schi si risca sa ramana infirm.

Doctorii au facut un transplant de os si ligament. Operatia a durat doar 20 de minute, iar in cateva saptamani, pacientul va merge din nou. Mai mult decat atat, la iarna ar putea schia.

Barbatul de 38 de ani din Bistrita a ajuns la spital cu ligamentele incrucisate rupte si singura sansa sa-si mai poata folosi piciorul afectat era o interventie chirurgicala.

Operatia clasica presupunea fixarea ligamentelor cu un surub dintr-un metal special, insa medicilor din Targu Mures le-a venit ideea sa faca un transplant, de la un pacient aflat in moarte cerebrala.

Au facut 3 incizii mici, au taiat ligamentele incrucisate pe care le-au inlocuit cu cele noi, cu tot cu capetele osoase. Medicii au folosit tehnica numita "press fit".

Dr. Tiberiu Bataga, medic chirurg ortoped: "E o noua interventie chirurgicala. Avantajul este ca are doar 3 incizii care sunt foarte mici. Suruburile metalice dispar, stai 2 saptamani pana ce osul se integreaza. E o procedura foarte rapida."

Operatia a decurs bine, iar medicii spun ca pacientul isi va reveni mult mai usor decat daca ar fi folosit surubul.

Dr. Andrei Nica, medic chirurg ortoped: "A avut leziune de ligament. O sa fie recuperarea mult mai rapida. Fixarea se face biologic, in 4-6 saptamani."

Barbatul operat va sta cateva zile in spital, apoi va urma o perioada de recuperare de cateva saptamani. Inciziile, spun medicii, vor deveni invizibile in scurt timp, iar schiorul are toate sansele sa se poata intoarce pe partie in sezonul urmator.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26