Oltenii nu știu cum să se asigure împotriva dezastrelor. ”Îți trebuie autorizație de la cutremure, de nu știu unde”
Un nou cutremur de 4,1 magnitudine pe scara Richter a avut loc miercuri dimineață în Gorj, după zile în care s-au înregistrat alte câteva sute de replici de amploare mai mică.
Noul seism nu a creat pagube, dar i-a speriat pe localnicii afectați deja de cutremurele anterioare. Puțini dintre ei au asigurările obligatorii pentru locuințe, așa că vor fi nevoiți să suporte singuri reparațiile la case.
În ultima săptămână, peste 600 de dosare de daună au fost avizate de companiile de asigurări, în Gorj, Cluj și Hunedoara.
Seismul a fost înregistrat la ora 08 și 25 de minute. A fost resimțit în Târgu Jiu, dar și în localitățile din vecinătate, unde există deja case avariate de cutremurele anterioare.
”Localnică: L-am simțit de dimineață, da, de cât a fost, de 4? L-am simțit. Dormim pe la vecini, aia facem și asta e.
Reporter: Asigurare bănuiesc că nu aveți.
Localnică: Nu, deocamdată nu”.
Comuna Arcani este una dintre cele mai afectate. Inclusiv biserica veche de peste un secol este acum în pericol de prăbușire. Iar mai multe case au devenit de nelocuit.
Localnică: ”Și ce zid gros o fost, dublu, ia uite cărămidă, așa am lăsat, n-am pus mâinile”.
Majoritatea oamenilor nu au asigurări. La nivel național, doar 20 la sută dintre locuințe au o asigurare obligatorie, care acoperă trei riscuri: cutremur, inundații și alunecări de teren. În județul Gorj, însă, situația este mult mai rea. 9 la sută dintre proprietari sunt asigurați.
Localnică: ”Chiar dacă ai fi asigurat, îți trebuie autorizație de la cutremure, de nu știu unde… mai bine sărac și curat, te lași păgubaș”.
Localnică: ”Ajutor? Am cerut câteva țigle și au zis că e tot satul cu nevoie, m-am dus și am cumpărat și am acoperit, că era și tot acoperișul căzut”.
Aristică Coiculescu, primar comuna Arcani: ”Ca asigurare, din câte știu eu, numai două dintre ele, asigurarea aceea obligatorie, dar să vedem acum în continuare, care va fi procedura, dacă se vor da ceva despăgubiri pentru reparații”.
Oamenii sună la ISU să le evalueze pagubele
Oamenii i-au chemat inclusiv pe pompieri să le facă evaluări, deși salvatorii nu se ocupă cu așa ceva.
Florin Chisim, purtător de cuvânt ISU Gorj: ”Sunt zeci de apeluri pe care le primim în dispeceratul ISU Gorj, inclusiv pentru a efectua expertize tehnice. ISU Gorj nu efectuează expertize tehnice”.
Mai multe echipe de evaluare au venit din capitală în Gorj, ca să poată acoperi numărul mare de solicitări.
Eduard Berca, reprezentant companie asigurări: ”Au fost inclusiv sâmbătă și duminică pe teren, rămân până când vor constata toate daunele, la toate proprietățile”.
Mădălin Roșu, director Omniasig: ”Cred că este cea mai afectată zonă din ultimii ani”.
Și în cazul asigurărilor private au fost înregistrate cereri din partea clienților care beneficiază de asigurare facultativă, pe lângă cea obligatorie.
”Cosmin Tudor, director de dezvoltare PAID România: Ei pot apela la o companie specializată în construcții și bineînțeles pot încasa depăgubiri în baza facturilor și devizelor de reparații.
Reporter: Cât timp durează ca banii să fie virați?
Cosmin Tudor: Noi avem nevoie de o serie de acte pe care asiguratul trebuie să ni le dea. Anul trecut, doar pentru dosarele de cutremur, media a fost de 43 de zile, de la momentul în care s-a anunțat dauna și până la momentul plății”.
PAID despăgubește în limita a 20.000 de euro
Dosarul de daună este făcut de către compania asigurătoare, însă despăgubirea este achitată tot de către PAID, în limita a 20.000 de euro.
Dacă valoarea daunelor depășeste această sumă, intervine compania de asigurări private.
Călin Matei, director general adjunct Groupama: ”Poate să dureze o lună, o lună și jumătate, în funcție de dimensiunea și complexitatea daunei”.
Un prim raport arată că 121 de clădiri din Gorj au fost afectate - școli, biserici, blocuri, instituții publice și case de locuit.
La nivel național, au fost avizate până acum 617 dosare de daună după cutremurele din Oltenia.