Autorităţile vorbesc de o situație de urgență din cauza coronavirusului. Ce spun despre închiderea granițelor


Ultimul update: Vineri 28 Februarie 2020 19:27
Data publicarii: Vineri 28 Februarie 2020 19:27
Categorie: Stiri actuale

Noile cazuri de coronavirus ar putea duce la luarea unor măsuri suplimentare și la schimbarea procedurilor aplicate acum în cazul românilor ce se întorc din străinătate.

A fost întrunit, din nou, Comitetul Special pentru Situații de Urgență, care trebuie să ia o decizie.

„Nu vom închide granițele", au precizat ferm oficialii, dar vorbesc acum de o situație de urgență. În mai puțin de 24 de ore, alte 1000 de persoane au intrat în izolare la domiciliu și încă 45 în carantină.

Acum sunt în carantină 47 de români, iar peste 8300 sunt izolați la domiciliu și țin legătura cu medicii. Printre ei sunt 700 de elevi și 115 cadre didactice. Numărul celor izolați a crescut cu o mie în doar 24 de ore. Este extrem de important să nu iasă din case, mai ales că în noile cazuri confirmate, boala a fost contactată în zone în care nu existau focare.

In lumina noilor evenimente, autoritățile iau în calcul să modifice așa-numita ''definiție de caz'', adică modul cum gestionează situația după ce au identificat o persoană infectată. Este foarte posibil să se mărească numărul regiunilor din Italia pentru care este impusă izolarea, odată ajunși în România.

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne: „Deciziile autorităților se iau pe baza informațiilor. Toate deciziile se pot schimba pe timpul situațiilor. E o situație dinamică. O decizie luată azi se poate schimba. Nu este cazul să ne gândim la epidemie, la închiderea granițelor.''

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Testăm și pe cei care vin din afara zonei de definiție. I-am testat și pe cei doi, altfel nu-i depistam.''

O suspiciune de coronavirus a fost înregistrată vineri și la Suceava, unde un tânăr de 25 de ani a fost predat echipajelor medicale chiar de către polițiști. Fusese ridicat într-un dosar de furt, însă pentru că a anunțat că nu se simte bine și are simptome de răceală a fost internat, în izolare, în Secția de Boli Infecțioase.

În Iași, nu mai puțin de 300 de persoane sunt izolate la domiciliu. Sunt sunate zilnic de medici epidemiologi și rezidenți care verifică dacă au apărut modificări în starea de sănătate și dacă respectă indicațiile.

Pe lângă listele cu persoanele care sunt deja izolate la domiciliu, epidemiologii primesc constant și chestionare din vămi, dar și din toate aeroporturile din țară.

La Constanța, cinci studente care s-au întors din Italia după un program Erasmus, au fost plasate în izolare: trei acasă, iar două în căminul din Constanța, pentru că nu sunt din localitate.

Decizia i-a nemulțumit, însă, pe ceilalți studenți, care cer să fie mutate într-un centru special.

Sorin Rugină, rectorul Universității Ovidius Constanța: „Acest spațiu, din nefericire, nu era pregătit. Acest spațiu este camera lor în care au stat în cămin. Aici este o situație de excepție, o situație temporară și s-a făcut această izolare în conformitate cu decizia Comandamentului Județean.”

Potrivit unui ordin al ministrului Sănătății, emis în 26 februarie, intră automat în carantină în locuri special amenajate toate persoanele care vin în țară din provincia chineză Hubei, dar și din cele 12 localități din Italia afectate de coronavirus. În autoizolare vor intra restul persoanelor care se întorc în țară din alte provincii sau orașe din China continentală sau din regiunile Lombardia și Venetto.

Dacă au statut de angajați, persoanele pentru care se stabilește măsura de carantină, au dreptul la concediu medical și indemnizație pentru carantină, conform Ordonanței de Urgență 158 din 2005. Asiguratul va fi, așadar, plătit cu 75% la sută din salariul brut.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO