Arafat: Două noi cazuri de coronavirus confirmate în România. Ce au în comun

Dată publicare: 28-02-2020 17:30
Dată actualizare: 28-02-2020 17:30


Două persoane din Timișoara și Maramureș, ambele recent revenite din Italia, au fost confirmate cu noul tip de coronavirus a anunțat Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

UPDATE Femeia de 38 de ani din Timișoara, cu virusul COVID-19 pozitiv, a fost adusă în urnă cu câteva minute la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara.

Primul caz din țara noastră a fost confirmat miercuri seară. Este vorba despre un bărbat de 25 de ani din județul Gorj, care a intrat în contact cu cetățeanul italian de 71 de ani.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, au susținut o conferință de presă, la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Iată cele mai importante declarații:

Nelu Tătaru:

- Mai avem două confirmări de coronavirus pozitiv;

- Un bărbat de 45 de ani din Maramureș. El vine din afară zonei de carantinaj, întors în țară pe 25 februarie. El a fost la doctor în Italia, a ajuns cu febra în România, a fost internat la Clinică de boli infecțioase din Maramureș, apoi transferat la Cluj;

- Al doilea caz - o femeie de 38 de ani din Timișoara. A mers la Bergamo (Italia), pe 25 februarie a prezentat primele simptome. Pe 27 februarie a mers la spital, a fost testată, a mers acasă în izolare. Azi, testul sau a fost confirmat pozitiv. Femeia a rămas la centrul din Timișoara, bărbatul a rămas la centrul din Cluj; femeia a fost confirmată şi cu virus gripal, a anunţat la finalul conferinţei de presă secretarul de stat Nelu Tătaru.

 - Spre deosebire de primul caz confirmat la tânărul din Gorj care nu are nicio simptomatologie, cei doi noi pacienți prezintă febra și alte simptome ale coronavirusului, însă viața lor nu se află în pericol;

- Am numit un alt director la DSP Gorj; 

- Tratăm la fel cum am trata o infecție respiratorie; îndemnăm la calm.

Raed Arafat:

- Ambele persoane se află în centrele în care urmează să fie tratate; nu vor fi transferate;

- DSP vor lua măsurile pentru ancheta epidemiologică și pentru a stabili contactele celor două persoane, mai ales de când au avut temperatură;

- Mpsurile se schimbă, ele nu rămân rigide. Este posibil ca, la un moment dat, să existe persoane care rămân sub carantină la domiciliu;

- Există zone unde deciziile autorităților se iau pe baza informațiilor obținute, apoi deciziile să sufere schimbări, asta se întâmplă în orice situație dinamică.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO