Oficial al Comisiei Europene: "Ştire incredibilă! Poporul român merită stat de drept!"
Vicepreşedintele Comisiei Europene Jyrki Katainen a comentat pe Twitter anunţul ministrului Justiţiei Tudorel Toader referitor la promovarea OUG privind contestaţia în anulare, spunând că este o ştire incredibilă şi că românii merită stat de drept.
"Ştire incredibilă! Poporul român merită stat de drept!", a scris Jyrki Katainen, distribuind ştirea AP referitoare la OUG are va permite revizuirea tuturor sentinţelor date de completurile de cinci judecători de la ICCJ începând din 2014.
De asemenea, potrivit News.ro, el a preluat informația AP, conform căreia "Ministrul român al Justiţiei a anunţat luni că a pregătit o ordonanţă de urgemţă care ar putea invalida sute de cazuri de corupţie în care sunt implicaţi oficiali aflaţi în cele mi înalte funcţii".
Unbelievable news!! Romanian people deserve #RuleofLaw .
Romania’s justice minister said Monday that he has prepared an emergency decree that could invalidate hundreds of corruption cases involving the country’s most senior officials. #Romania https://t.co/7JeVdk3Pkn
— Jyrki Katainen (@jyrkikatainen) January 21, 2019
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat luni, referindu-se la OUG privind contestaţia în anulare, că o astfel de contestaţie va fi făcută de cei care din 2014 au fost condamnaţi de complete nelegal constituite, precizând însă că sunt vizate atât condamnările, cât şi achitările.
"Contestaţia în anulare va putea fi formulată de către cei care din 2014 încoace au fost condamnaţi de complete nelegal constituite", a precizat ministrul Justiţiei, subliniind însă că "atenţia ar trebui să se îndrepte cel puţin în egală măsură şi spre cei care au generat acest eveniment juridic extrem de neplăcut, nerespectând prevederile imperative ale legii şi am ajuns în situaţia în care timp de aproape patru ani de zile completele de cinci judecători au fost nelegal constituite".
"La Ministerul Justiţiei avem un astfel de draft de Ordonanţă de Urgenţă. Doamna prim-ministru va decide dacă şi când poate fi adoptată o astfel de OUG", a afirmat Toader, explicând că, pentru a fi adoptată, va respecta normele de tehică legislativă privind tarnsparenţa decizională, solicitarea avizului Consiliului Legislativ şi a avizului CSM, funcţie de care se va decide conţinutul final al proiectului de act normativ.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: News.ro
Etichete: tudorel toader, ordonanta, oug, gratiere, Jyrki Katainen,
Dată publicare:
22-01-2019 12:11