Dezastru in Ialomita dupa o tornada care a smuls peste 100 de copaci. Vantul a atins la rafala 90 de km/h

Dată publicare: 23-05-2017 07:25
Dată actualizare: 26-05-2017 07:13


O tornada a semanat dezastru luni seara in comuna Facaeni din judetul Ialomita. In mai putin de 30 de secunde, vartejul a maturat acoperisurile caselor si a daramat o statie de autobuz.

Peste o suta de arbori au fost smulsi din radacina si doborati la pamant. Din fericire, nimeni nu a fost ranit. Acelasi sat a mai cazut prada unei tornade si in 2002, cand zeci de case au fost distruse, iar cateva persoane au murit.

Dupa o ploaie torentiala, cu tunete si fulgere, pe cer s-a format un vartej imens iar vantul a avut la rafala 90 de kilometri pe ora.

A durat mai putin de 30 de secunde ca vijelia sa mature satul. 15 case sunt avariate serios, gradinile oamenilor sunt distruse, iar cei care si-au construit solarii in curte, abia daca isi mai pot recupera pagubele.

Din pacate multi nu si-au asigurat solariile asa ca vor suporta singuri toata paguba. Este cazul si unor tineri, care s-au speriat ingrozitor.

"In fata noastra era tornada, n-am avut ce sa mai facem, am fugit, am ajuns in dreptul cainilor, ne-am apucat de tarcuri, ne-au saltat pe sus, folie, crengi, cainii urlau, presimteau. Tornada era deasupra solariilor, nu era in pamant, ci deasupra, in cer."

"Ca in filme, se vedea palnia, am avut noroc ca nu s-a apropiat de pamant, ca nu s-a unit cu pamantul ca era mai rau. A ramas deasupra in aer."

Vijelia a fost atat de puternica incat a smuls din radacini arborii dintr-o liziera.

Satul Facaeni e singurul din Romania care a fost maturat de o tornada, in 2002. Vijelia de acum a avut aspect de tornada, spun specialistii. Fuiorul s-a format undeva in centrul satului, la aproape 3-4 metri inaltime de la sol. A traversat satul si a venit spre padurea de la margine, unde a pus la pamant cel putin 50 de plopi.

Din fericire, de aceasta data nu au fost victime ca acum 15 ani cand mai multe persoane si-au pierdut viata sute de gospodarii au fost avariate, iar 30 de case distruse complet.

"- A luat acoperisurile la case, a daramat case si morti au fost atunci.
- Acum a fost mai usoara?
- Mai usoara, da, cand am vazut ca vine, am intrat in casa."

Judetul Ialomita a fost ieri sub Cod Galben de vreme rea.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO