O casă din Munții Apuseni construită acum 163 de ani va fi salvată de la degradare

Ultima actualizare: 24-09-2020 09:22

Încă mai există case cu acoperiş de paie şi sunt comori de istorie.

Într-un sat din Munţii Apuseni o casă construită în urmă cu 163 de ani va fi salvată de la degradare după ce voluntarii de la Ambulanţa pentru Monumente au decis să se implice.

În căsuţa desprinsă parcă din poveşti, au crescut 5 generaţii ale aceleaşi familii. Însă în timp, acoperişul din paie s-a degradat şi a început să plouă în interior.

Timp de o săptămână, voluntarii şi meşterii în lemn vor munci pentru a-l repara, şi pentru a reda o parte din farmecul autentic al casei.

De câteva zile e forfotă mare în curtea domnului Sabin din satul Cib, judeţul Alba. O casă cu două camere construită în secolul al XIX-lea, din lemn şi piatră, va fi salvată.

Povestea căsuţei parcă desprinsă din basme se ţese în jurul a cinci generaţii. Proprietarul care încă locuieşte în această casă a dorit să o salveze şi a cerut ajutorul specialiştilor.

Proprietar: "Generaţia mea pot să spun că este a cincea generaţie, aici au crescut şi bunicii şi părinţii, eu cu surorile mele, chiar pot să spun că şi copiii mei. Era construită din piatră jos, fundaţia, pe urmă era lemn fag şi pe urmă pământ amestecat cu var. Este din 1857 putem spune că din secolul al XIX-lea".

Bucăţi din structura acoperişului trebuie schimbate pentru că au fost distruse în timp. Lemnul de esenţă tare este pregătit şi tăiat de meşteri iscusiţi ca să se îmbine perfect.

Nicolae Toader meşter în lemn: "Folosim materialele din fag că din fag este construită casa, cuiele construim din stejar şi frasin, iar lemnul trebuie curăţat de coajă".

Cuiele folosite sunt cioplite tot în lemn, exact ca acum câteva sute de ani, pentru a rezista în timp.

Adrian Puiuleț preşedinte Asociația Trăscău: ”Am văzut casa şi în timp am constatat că se deteriorează în special acoperişul din paie. A început să plouă din acoperiş, păcat de o casă atât de veche şi din câte ştiu nu mai sunt case atât de vechi păstrate".

Eugen Vaida coordonator Ambulanţa pentru Monumente: "Plouă de ceva vreme înăuntru este o casă acoperită cu paie şi el locuieşte în această casă. Și-a dorit să locuiască în coninuare în această casă, este o moştenite de la buncii şi străbunicii lui. Ambulanţa pentru Monumente a venit şi de fapt realizăm această intervenţie cu ajurul finanţatorilor privaţi, donator privaţi, Alteţa Sa Regală Prinţul de Whales susţine de multă vreme Ambulanţa pentru Monumente. Dar este nevoie şi de sprijinul comunităţii".

Dragoş Nuța, voluntar: "Vreau să ajut la salvarea micilor sau marilor valori ale României, în special ale României rurale".

Până duminică, cei de la Ambulanţa pentru Monumente vor lucra pentru a salva şi pune în valoare casa, iar partea cea mai importantă va fi la aşezarea paielor de secară pentru a reface acoperişul.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO