Numărul donatorilor de sânge, în scădere. Spitalele au început să amâne operaţiile

18-02-2020 14:05


Virozele din această perioadă scad drastic numărul donatorilor de sânge, iar fără rezerve serioase, multe operații sunt amânate.

Pentru a veni în ajutorul celor aflați în suferință, o asociație din Reghin, județul Mureș a amenajat un centrul mobil de recoltare de sânge, într-o sală de sport. Localnicii au venit în număr mare, pentru că nu au mai fost nevoiți să se deplaseze până la Târgu Mureș, ca să doneze.

Pentru a acoperi nevoia constantă de sânge din spitale, în fiecare zi ar trebui să existe 700 de donatori, însă acest lucru nu se întâmplă, spun specialiștii. Tocmai de aceea, ideea de a aduce centrul de recoltare aproape de potențialii donatori este binevenită.

Mihai Dan Fărcaș, președinte Asociație: „Ideea acțiunii este să reușim să mobilizăm la nivel național o acțiune de recoltare.”

Adriana Pop, medic primar: „Este un avantaj pentru cei care vor să doneze din zona noastră, pentru că este peste mâna lor să se deplaseze 30 de km la Centrul Județean.”

Marilena Lazăr, Centrul de Transfuzii Târgu Mureș: „La Târgu Mureș ar trebui să se prezinte zilnic 60-62 de persoane care să doneze efectiv.”

În Reghin sunt așteptați marți circa 100 de donatori. O doamnă donează pentru a doua oară în viață.

Donator: „Acum e mai aproape de noi. Nu trebuie să mergem la Târgu Mureș și e mai aproape și bine pentru noi.”

Donator: „Că trebuie să conducem până la Mureș și acolo trebuie să așteptăm, că nu pot să conduc imediat după recoltare.”

Cristina Pal: „Poate și eu o să am nevoie vreoadată de sânge și poate așa cum eu donez o să doneze și alții penru mine.”

Asemenea acțiuni vor fi repetate lunar, susțin organizatorii.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO