Moldova sub nameti. Cod galben de vant in sase judete. Lista drumurilor cu probleme

×
Codul embed a fost copiat

Avertizarea nowcasting cod galben de vant puternic a fost prelungita astazi pana la ora 18.00 in judetele Iasi, Vaslui, Galati, Bacau, Vrancea si Neamt.

Cronologia evenimentelor, marti, 8 ianuarie 2013:

ora 14.15 Avertizarea nowcasting cod galben de vant puternic a fost prelungita marti, pana la ora 18.00, in judetele Iasi, Vaslui, Galati, Bacau, Vrancea si Neamt.

Avertizarea nowcasting emisa de Administratia Nationala de Meteorologie este valabila intre orele 14.15 si 18.00, in judetele Iasi, Vaslui si Galati, mai ales pe Valea Siretului, precum si in Bacau, Vrancea si sud-estul judetului Neamt, inclusiv in municipiul Roman si zona limitrofa.

In aceste judete, vantul va atinge la rafala viteze de 55-60 de kilometri pe ora si izolat chiar 75 de kilometri pe ora, spulberand sau viscolind zapada.

Citește și
vant
Avertizare de vant puternic in toata tara. Rafale de 70 km pe ora pana marti seara
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

ora 13.30 Ministerul Afacerilor Interne va analiza masurile de sanctionare a soferilor "irationali" care au strapuns barajul ridicat de politie pe drumuri inzapezite, inclusiv prin imputarea costului aferent combustibilului folosit de catre serviciile de interventie, a declarat ministrul de resort, Radu Stroe.

El a facut astfel referire la cazul inregistrat la Vama Albita.

"Am cerut sa fie aplicate toate sanctiunile legale si ma gandesc ca pentru tot combustibilul consumat de ISU, Politie, Politia de Frontiera, Ministerul Apararii, oamenii acestia ar trebui sa plateasca. Vom discuta daca vom gasi si alte modalitati de sanctionare, inclusiv costul motorinei pentru cei care si-au permis sa strapunga barajul politiei", a spus Stroe, in comandamentul de iarna organizat la Guvern.

El a aratat ca politia trebuie sa dispuna masuri mai aspre pentru a evita noi astfel de cazuri.

ora 11.25 Patru ambulante din judetul Vaslui care se deplasau la urgente au ramas blocate, din cauza viscolului puternic, autoritatile solicitandu-le medicilor de familie din comune sa acorde primul-ajutor bolnavilor pana la sosirea autosanitarelor la interventii.

Potrivit reprezentantilor Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Vaslui, cele patru autosanitare au ramas inzapezite in drum spre urgente din localitatile Perieni, Berezeni, Iana si Siliste.

Conform sursei citate, in niciunul dintre cazuri nu este vorba despre bolnavi care sa fi ramas izolati in masini blocate in trafic.

Marti, in judetul Vaslui sunt blocate patru drumuri nationale: DN 2F Vaslui – Bacau, DN 24B Husi – Albita, DN 26 Murgeni – Galati, DN 11A Barlad – Adjud, iar pe DN 24 Vaslui – Iasi este impusa restrictie de circulatie pentru masinile cu masa de peste 3,5 tone.

De asemenea, tot din cauza viscolului puternic, mai sunt inchise traficului rutier si noua drumuri judetene.

ora 11:05 Un tanar de 25 de ani din judetul Iasi este dat disparut de luni noapte, dupa ce, impreuna cu alte doua persoane, a mers sa ajute un sofer ramas inzapezit in localitatea Dagata, tanarul fiind cautat de pompieri si politisti.

Potrivit reprezentantilor Politiei Judetene Iasi, disparitia a fost anuntata luni seara in jurul orei 22.30, cand tanarul, care ajuta un sofer ramas inzapezit in localitatea Dagata, nu a mai fost gasit, dupa ce a ramas in urma, pe drum, indepartandu-se de ceilalti doi localnici, in conditiile in care era viscol. Tanarul a fost cautat toata noaptea, iar interventia pentru gasirea acestuia continua.

Viceprimarul localitatii iesene Dagata, Daniela Cercel, a declarat ca tanarul dat disparut este cautat de echipe de politisti, jandarmi, dar si de localnici.

"Am aflat ca tanarul ar fi din comuna Tansa, localitate invecinata cu Dagata. L-am cautat peste tot, am dus si un utilaj in zona, dar pana la aceasta ora nu l-am gasit. Tanarul a ramas in urma celor doi barbati cu care se afla, iar de aseara (luni seara - n.r.) nu se stie nimic de el. Poate s-a retras intr-un sat la cineva, speram sa nu se fi intamplat nimic rau", a declarat pentru corespondentul Mediafax viceprimarul localitatii Dagata, Daniela Cercel.

ora 10.00 Pompierii si militarii au intervenit, marti dimineata, pentru salvarea a peste 130 de persoane care calatoreau spre Republica Moldova cu patru autocare ce au ramas inzapezite in apropierea municipiului Husi, pe Drumul National 24 B. Potrivit reprezentantilor Prefecturii Vaslui, cele patru autocare in care se aflau 134 de calatori au ramas blocate din cauza viscolului in localitatea Valea Grecului, la noua kilometri de municipiul Husi, spre Vama Albita.

Pentru evacuarea pasagerilor au intervenit militari si pompieri de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.

"Pana in prezent au fost scoase deja 114 persoane si urmeaza sa mai fie evacuate alte 20. in zona se intervine cu 15 militari, 20 de angajati ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Vaslui si cinci jandarmi, astfel incat persoanele care se mai afla in autocare sa fie preluate cu autocamionul armatei in cel mai scurt timp", a declarat purtatorul de cuvant al Prefecturii Vaslui, Maria Costea.

Drumul National 24 B este blocat la Valea Grecului de marti dimineata din jurul orei 06.00, din cauza viscolului puternic care a format suluri de zapada pe sosea.

De asemenea, marti dimineata sunt inschise din cauza viscolului alte sase drumuri nationale: DN11A Podu Turcului (judetul Bacau) - Barlad (judetul Vaslui), DN24C Radauti-Prut - Manoleasa (judetul Botosani), DN26 Murgeni - Ganesti (judetul Vaslui), DN29 Botosani - Manoleasa (judetul Botosani), DN2F Dragomiresti - Blesca (judetul Vaslui) si DN2N Bogza - Dumbraveni (judetul Vrancea).

ora 09.45 Meteorologii au emis o avertizare nowcasting cod galben de vant puternic pentru judetele Botosani, Iasi, Vaslui, Vrancea si Galati. In aceste judete, vantul va atinge la rafala viteze de 55-60 de kilometri pe ora si izolat chiar 75 de kilometri pe ora.

Avertizarea nowcasting emisa de Administratia Nationala de Meteorologie este valabila pana la ora 11.30.

ora 09.00 Sapte drumuri nationale sunt inchise pe sectoare din judetele Vaslui, Botosani si Vrancea, din cauza viscolului si a zapezii, anunta Centrul Infotrafic al Politiei Romane.

Conform sursei citate, in prezent sunt inchise DN11A Podu Turcului (judetul Bacau) - Barlad (judetul Vaslui), DN24B Husi - Albita (judetul Vaslui), DN24C Radauti-Prut - Manoleasa (judetul Botosani), DN26 Murgeni - Ganesti (judetul Vaslui), DN29 Botosani - Manoleasa (judetul Botosani), DN2F Dragomiresti - Blesca (judetul Vaslui) si DN2N Bogza - Dumbraveni (judetul Vrancea).

Luni, 7 ianuarie 2013:

Viscolul a maturat luni noapte judetele din Moldova si a ridicat troiene uriase, care au blocat mai multe drumuri. Cea mai grea misiune au avut-o medicii de la ambulanta din Iasi. Au mers 15 kilometri, prin nameti, cu o salvare cu senile, sa preia o gravida de 17 ani care intrase in travaliu. Localitatea in care se afla tanara este izolata si acum, iar zapada masoara pe sosea, in unele locuri, si doi metri.

Trei ore s-au scurs pana cand echipajul de prim ajutor a ajuns la ea. Din fericire, a fost transportata in siguranta la spital. Tanara a intrat in travaliu luni dupa-amiaza, dar n-a spus nimic familiei. Spre seara, mama ei si-a dat seama ca ii este rau.

Femeia a sunat repede la 112. Singura ambulanta care putea ajunge insa pana la ea, prin troiene, era una cu senile. Dupa un drum greu, cu emotii, tanara a ajuns in siguranta la Maternitatea Cuza Voda din Iasi.

Au fost probleme luni seara din cauza viscolului si pe drumul judetean ce leaga localitatile Podu Iloaie si Popesti. Un microbuz plin cu oameni si mai multe autoturisme au ramas in zapada mai bine de 7 ore. Din cauza urgiei, utilajele de deszapezire n-au mai putut actiona. Un tractor abia i-a scos pe oameni din nameti.

In zona a inceput sa ninga puternic inca de luni de la pranz si n-a durat mult pana cand drumurile s-au pierdut sub zapada. Unii n-au mai avut rabdare si au pornit pe jos prin viscol.

In judetul Botosani, pe DN 29, sase TIR-uri care n-au mai putut inainta au blocat circulatia. Pentru nordul Moldovei, este in vigoare o avertizare meteorologica de vant puternic, valabila pana la ora 14.00. Marti la ora 07.00, in judetul Iasi, pe 14 drumuri judetene nu se putea circula. Toate au fost inchise inca de luni dupa amiaza.

Din cauza viscolului puternic, masinile de deszapezire n-au mai actionat, pentru ca munca drumarilor ar fi fost in zadar. Odata curatata, zapada era, din nou, troienita pe sosele.

Si in judetul Vaslui, un drum national care face legatura intre Vaslui si Bacau a fost inchis luni seara, iar utilajele de deszapezire vor incearca sa-l curete. Acest lucru se va intampla insa doar daca viscolul se mai domoleste.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Moldova, din nou sub nameti. Vantul sufla si cu 90 km/h, iar utilajele de deszapezire nu fac fata
Moldova, din nou sub nameti. Vantul sufla si cu 90 km/h, iar utilajele de deszapezire nu fac fata

Un viscol sinistru matura de cateva ore nordul Romaniei. Iarna a revenit cu ciuda si a dat totul peste cap.
 

Avertizare de vant puternic in toata tara. Rafale de 70 km pe ora pana marti seara
Avertizare de vant puternic in toata tara. Rafale de 70 km pe ora pana marti seara

Toate judetele tarii vor fi, de sambata seara pana marti, la ora 14.00, sub avertizare de vant puternic, care va atinge la rafala viteze de 70 de kilometri pe ora.

Vremea se raceste considerabil in urmatoarele zile. Prognoza meteo pentru primele zile din 2013
Vremea se raceste considerabil in urmatoarele zile. Prognoza meteo pentru primele zile din 2013

Vremea va fi rece duminica noaptea, geroasa indeosebi in Transilvania si Moldova. Cerul va fi mai mult senin, iar vantul va sufla slab si moderat, cu unele intensificari pe crestele montane inalte.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.