Noi azile cu probleme descoperite în România. Viețile bătrânilor, puse în pericol la un centru din București

Camin

Două centre de îngrijire a persoanelor vârstnice au fost amendate după ce inspectorii au constatat că acestea nu au avut personal de specialitate care să realizeze planuri individualizate de asistenţă şi îngrijire pentru bătrânii internaţi.

În alte situaţii, azilele verificate nu au dus la îndeplinire măsurile de remediere a unor nereguli constatate anterior în timpul controalelor. Unul dintre azilele controlate a fost primit propunere de retragree a licenţei pe motiv că punea în pericol vieţile vârstnicilor internaţi.

Nouă centre rezidenţiale destinate persoanelor vârstnice au fost amendate în urma controalelor făcute de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS). Este vorba despre azile din Bucureşti, Ilfov, Brăila, Constanţa, Hunedoara şi Timiş.
Cele mai mari amenzi au fost aplicate fie pentru că centrele de îngrijire nu aveau contracte cu specialişti care să asigure planuri individualizate de îngrijire pentru fiecare persoană internată, fie pentru că, anterior, inspectorii sociali descoperiseră nereguli, impuseseră termene pentru remedierea acestora, însă reprezentanţii centrelor nu au respectat termenele dispuse pentru remediere.

Astfel, conform datelor puse la dispoziţie de către Ministerul Muncii, la solicitarea News.ro, Centrul de îngrijire şi suport pentru persoane vârstnice Karumba din Bucureşti a fost amendat cu 5000 de lei pentru nerespectarea de către furnizori a obligaţiei privind angajarea de personal de specialitate capabil, respectiv achiziţionarea serviciilor unor specialişti şi desemnarea unui responsabil de caz, astfel încât furnizarea serviciilor sociale să se poată realiza în baza unui plan individualizat de asistenţă şi îngrijire conform nevoilor beneficiarilor, în conformitate cu prevederile art. 18 alin. (1) din O.U.G. nr. 68/2003 privind serviciile sociale, cu modificările şi completările ulterioare. Pe portalul web, centrul promite meniuri adaptate conform indicatiilor medicale, îngrijire persoane cu handicap, consult medical pentru vârstnici, terapie ocupaţională, kinetoterapie, dar şi servicii de recuperare pentru persoanele care au suferit accidente vasculare cerebrale.

Pentru aceeaşi abatere a fost amendat, tot cu 5000 de lei, căminul Luxab din Capitală. Pe site-ul propriu, acest cămin, care are preţuri ce pornesc de 4000 de lei, anunţă că oferă îngrijiri paliative şi că echipa căminului include profesionişti special instruiţi în îngrijirea persoanelor cu diferite tipuri şi stadii de demenţă şi Alzheimer.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Alte cămine de îngrijire a vârstnicilor au primit amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei pentru că, deşi la controale anterioare inspectorii sociali constataseră nereguli şi dispuseseră termene pentru remedierea acestora, reprezentanţii respectivelor aşezăminte nu au respectat termenele impuse. Astfel, Căminul pentru persoane vârstnice Lacu Sărat din Brăila, Căminul pentru bătrâni Radar din Constanţa, Cămin pentru persoane vârstnice Casa Divină Hunedoara, căminul Lummy House din Ilfov au primit amenzi pentru nerespectarea termenului de implementare a măsurilor dispuse, în conformitate cu prevederile art. 18 alin. (1) lit. b) din O.U.G. nr. 113/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
De asemenea, Căminul pentru persoane vârstnice Maşloc şi azilul Casa Fabian, ambele din Timiş, au fost amendate cu cîte 5.000 de lei pentru nerespectarea art .13, alin1 din Ordonanţa 68/2003, comform căruia ”Furnizorii de servicii sociale acreditaţi pot acorda servicii sociale prin contracte directe încheiate cu beneficiarii, în condiţiile legii”.

O amendă de 500 de lei a fost aplicată căminului pentru vârstnici Maria din Constanţa, pentru nerespectarea de către furnizori a obligaţiei de a informa Ministerul Muncii asupra oricăror modificări privind datele înscrise în documentele justificative, în conformitate cu prevederile art. 10 alin.(4) din Legea nr. 197/2012, cu modificările şi completările ulterioare.

Echipele de inspectori sociali au propus retragerea licenţei de funcţionare pentru patru dintre căminele controlate. Astfel, unul dintre acestea este Centrul de îngrijire şi suport pentru persoane vârstnice Karumba, unde „din cauza gravităţii faptelor constatate, inspectorii sociali au apreciat că se încalcă drepturile fundamentale ale beneficiarilor, punându-se în pericol viaţa acestora”

Tot propunere de retragere a licenţei a primit şi Căminul pentru persoane vârstnice Casa Divină, în cazul acestuia survenind expirarea termenului de suspendare pentru neîndeplinirea măsurilor dispuse la termenele stabilite, respectiv neremedierea neregulilor constatate

În cazul Asociaţiei Acasă la Bunicii Noştri - Căminul de bătrâni ”Acasă la bunici” şi Căminul de bătrâni ”Acasă la bunici” corp B serviciile sociale au fost desfiinţate ca urmare a rezilierii contractului de închiriere a imobilului în care îşi desfăşurau activitatea.

Articol recomandat de sport.ro
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Citește și...
Vești bune pentru milioane de români. Poștașii se îndreaptă deja spre ei cu banii
Vești bune pentru milioane de români. Poștașii se îndreaptă deja spre ei cu banii

Compania Naţională „Poşta Română” anunţă că a început distribuirea pensiilor pentru luna mai.

Tânăr din Neamț, prins drogat la volan de două ori în aceeași noapte, la trei ore distanță
Tânăr din Neamț, prins drogat la volan de două ori în aceeași noapte, la trei ore distanță

Un tânăr în vârstă de 22 ani a fost prins conducând drogat un autoturism de două ori în noaptea de vineri spre sâmbătă, în municipiul Piatra-Neamţ, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ.

Un tânăr din Olt a fost săltat de polițiști după ce a pariat bancnote de 200 de de euro la jocuri de noroc. Care este motivul
Un tânăr din Olt a fost săltat de polițiști după ce a pariat bancnote de 200 de de euro la jocuri de noroc. Care este motivul

Un bărbat este cercetat de poliţiştii din Olt după ce a pus în circulaţie bancnote de 200 de euro contrafăcute, în incinta unor săli de jocuri electronice.

 

Recomandări
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”

Economia Rusiei nu își poate permite să câștige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist în domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstrucție și securizare a Ucrainei.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.