Poluarea din București, la nivel record. Firea: "Dacă se sufocă, e mai bine la Iaşi"

Dată publicare: 10-01-2020 18:11
Dată actualizare: 10-01-2020 21:20


Scandal toxic intre responsabilii privind reducerea poluării. Ministrul Mediul spune că Bucureştiul este cel mai poluat oraş din România, iar depăşirile de pulberi fine ne îmbolnăvesc grav, dar primăria nu ia măsuri.

Primarul Capitalei neagă acuzaţiile şi susţine că în ultimii ani calitatea aerului s-a îmbunătăţit în Capitală. Mai mult, anunţă că va face o plângere penală pe numele ministrului pentru că induce panica în populaţie.

Scandalul a ajuns să fie unul extrem de personal. Sora Gabrielei Firea este şefa de cabinet al comisarului Gărzii de Mediu din Bucureşti, care între timp şi-a dat demisia.

Scandalul poluării din Bucureşti a început la sfârşitul săptămânii trecute, când un sistem independent de monitorizare a calităţii aerului a înregistrat o depăşire de 700% a nivelului maxim.

Ministrul Mediului a anunţat că măsurătorile nu sunt oficiale şi puteau arăta poluarea pe moment, dar nu media zilei, cum prevede legea. Cu toate aceastea, aerul din Bucureşti este foarte poluat pentru că primăria nu a luat măsuri, spune Costel Alexe.

Declaraţiile au supărat-o pe Gabriela Firea.

Gabriela Firea, primarul Capitalei: "Eu i-am spus că dacă se sufocă în Bucureşti, e mai bine la Iaşi, nu-l ţine nimeni cu forţa."

Astăzi, primarul Capitalei a anunţat într-o conferinţă de presă ca după ce a implementat mai multe măsuri, adică a cumpărat 400 de autobuze, a dat vouchere pentru biciclete şi maşini populaţiei, indicatorul care arată prezenţa pulberii fine în aer s-a îmbunătăţit.

Gabriela Firea, primarul Capitalei: "Am pregătit plângerea împotriva ministrului mediului că a indus panica în rândul populaţiei. Nu se pune problema să fie pusă în pericol viaţa cetăţenilor. Acest indicator de poluare a scăzut. Nu pentru că au fost mai puţine maşini, ci pentru că am luat măsuri."

Experţii din primărie spun că singurele depăşiri se produc în zonele cu trafic aglomerat şi acolo unde clădirile nu permit curenţii de aer să evacueze emisiile.

Primăria Capitalei susține că poluarea cea mare din București se produce pe bulevardele mari, străjuite de blocuri imense, cum e Mihai Bravu. Artera este numită de specialiștii de la primărie: arteră de tip canion, adică aerul nu poate să circule, iar emisiile de la traficul aglomerat rămân la nivelul solului. Doar că introducerea vinietei Oxigen va rezolva şi această problemă.

Ministrul Mediului îşi menţine însă declaraţiile.

Costel Alexe, ministrul Mediului: "Nici vorbă de o îmbunătățite a situației din București. Bucureștiul e cel mai poluat din țară. Plângerea nu va îmbunătăți calitatea aerului."

Între timp, scandalul poluării a devenit personal. În presă a apărut informaţia că sora Gabrielei Firea este şefa de cabinet al comisarului Gărzii de Mediu, care după o întâlnire cu ministrul Mediului şi-a dat demisia. Primarul susţine că nu există nicio problemă.

Gabriela Firea, primarul Capitalei: "Sora mea neavând 3 la BAC, având doua facultăți realizate cu adevărat și un doctorat. Trebuia să nu muncească în domeniu că eu sunt primar..."

Una peste alta, ministrul Mediului anunţă că în acest moment România riscă amenzi de până la 400.000 de euro de la Comisia Europeană dacă nu rezolvă problema poluării din Bucureşti.


VIDEO PROTVPLUS.RO