Nervi întinși la maximum pentru românii care au ajuns în Grecia: „Am avansat 1 kilometru în 2 ore”

Dată publicare: 02-07-2020 20:15
Dată actualizare: 03-07-2020 12:42


Cu nervi și după ore petrecute în sunet infernal de claxoane, așa au ajuns, joi, în Grecia, sute de români. 

Oficial, este deschis un singur punct de trecere a frontierei terestre dinspre Bulgaria, drept urmare, mașinile au format șiruri kilometrice.

La rândul lor, alți conaționali care au ajuns miercuri în Grecia, dar cu avionul, au avut parte de o altă surpriză. Toți au fost testați pentru Covid. Acum așteaptă 24 de ore izolați în hoteluri rezultatele.

La punctul de trecere Kulata-Promachonas au fost cozi de kilometri pe sensul către Grecia. Este singura graniță deschisă oficial pentru accesul rutier pe teritoriul elen, conform informațiilor furnizate de Ministerul Afacerilor Externe. Un turist, de pildă, a stat patru ore.

Turist din Kulata: „Am avansat un kilometru în două ore jumate maxim, claxoane. Asta e coada către vama Kulata, după cum vedeți. Nu am reușit să avansez cu mașina, lumea mai merge și pe jos. Ne-am așteptat să fie coadă, dar nu în halul ăsta. Ne-au zăpăcit.”

În tot acest haos, autoritățile din Grecia au decis crearea unui flux separat pentru autoturismele înmatriculate în statele membre UE, iar un reprezentant al Consulatului General al României la Salonic a fost trimis la punctul de trecere a frontierei Kulata - Promachonas pentru a le acorda asistență cetățenilor noștri.

Manager agenție de turism: „Ei setează sistemul acum. Când au implementat, nu au prevăzut anumite lucruri, cum că în anumite puncte de frontieră nu există logistică și atunci au închis punctele respective, au lăsat doar Promahonasul."

Operatorii de turism estimează că la granița rutieră au fost testați pentru Covid în jur de 30 la sută dintre românii care au trecut în Grecia. Surpriză mare a fost însă în aeroporturi.

Pe 1 iulie, prima zi în care Grecia a redeschis aeroporturile către insule, din Bucureșți au plecat două chartere către Creta și Rhodos. Deși autoritățile elene au anunțat că testările se fac aleatoriu, toți cei 360 de pasageri au fost testați. Ar trebui să stea în camera de hotel până la sosirea rezultatelor.

Și cei 140 de pasageri ai unei curse de linie Bucureșți- Atena au fost testați. O doamnă a așteptat patru ore, în aeroport, în aglomerație, să îi fie recoltate probele pentru analize, timp în care a pierdut legătura către insula Mykonos.

Ina Preda: „Am așteptat la testul Covid în jur de patru ore, într-o aglomerație teribilă. În curând or să se facă 24 de ore, nu avem răspunsul. Am întrebat personal, în momentul în care mi s-a efectuat acest test, care sunt regulile pe care noi, românii, trebuie să le respectăm. Au spus izolare la hotel timp de 24 de ore. Acum stăm cuminți în incinta hotelului, admirăm natura, o zi pierdută. Nu, nu, nu aș mai pleca în aceste condiții."

Autoritățile elene au anunțat că miercuri au făcut 6500 de teste pe aeroportul Heraklion din Creta. Au fost vizați pasagerii din 235 de zboruri. Primele 250 de rezultate au fost negative. Tuturor celor testați li se recomandă să stea în cameră. 

Ciprian Enea, consultant de turism: „Din discuțiile pe care le-am avut cu turiștii de la fața locului, se pare că hotelierii nu le-au impus un regim foarte strict, turiștii au fost lăsați să călătorească în hotel, să își facă programul turistic, li s-a permis accesul la piscină, la bar."

În fiecare regiune turistică, guvernul are hoteluri pregătite să cazeze oaspeți depistați pozitivi. Cheltuielile de cazare sunt suportate de autoritățile elene, dar nu a fost comunicată operatorilor din turism procedura în astfel de cazuri. Dacă plecați în Grecia, nu uitați să completați formularul online pe care îl găsiți, în limba engleză, pe site-ul travel.gov.gr, unde sunt prezentate și condițiile de călătorie valabile pentru această perioadă.


VIDEO PROTVPLUS.RO