Nepasarea, ilegala in noul Cod Penal. Ce risca un tanar care si-a lasat amicul sa moara pe marginea drumului

Ultimul update: Vineri 15 Ianuarie 2016 01:39
Data publicarii: Marti 12 Ianuarie 2016 19:21
Categorie: Actualitate

Dupa ce si-a abandonat prietenul plin de sange, la marginea drumului, fara sa ii pese ca acesta isi traieste ultimele clipe, un tanar de 27 de ani din Prahova poate avea probleme mari.

Pentru gestul sau, risca inchisoarea, potrivit noului cod penal, care catalogheaza drept infractiune lasarea fara ajutor a unei persoane aflata in dificultate.

Era trecut de miezul noptii cand, dupa mai multe pahare baute impreuna, cei doi prieteni au plecat catre casa. In apropierea unui parau, unul dintre ei a cazut de pe un podet si s-a lovit la cap.

Tanarul l-a ridicat pe prietenul sau, l-a tarat cativa metri insa apoi l-a abandonat. Abia la ivirea zorilor un trecator a dat de bietul om. Murise.

Asa ca tanarul s-a trezit cu politia la poarta. Anchetatorii vor sa afle de ce acesta nu a suflat o vorba despre cele petrecute. Fiind baut, este posibil sa nu fi avut un discernamant insa, daca ar fi chemat ambulanta colegul lui poate traia.

Final de cariera pentru scriitorii din puscarii. Cand ar putea fi abrogat articolul de lege privind lucrarile stiintifice

Raluca Dragan, procuror Parchetul de pe langa Judecatoria Valenii de Munte: "Se efectueaza cercetari pentru a stabili daca persoana care insotea victima ar putea fi responsabila de lasarea fara ajutor a unei persoane aflate in dificultate."

Infractiunea este prevazuta in noul Cod Penal: "Lasarea fara ajutor a unei persoane aflate in dificultate: omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunta de indata autoritatile de catre cel care a gasit o persoana a carei viata, integritate corporala sau sanatate este in pericol si nu are putinta de a se salva se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda. Fapta nu constituie infractiune daca, prin acordarea ajutorului, autorul s-ar expune unui pericol grav cu privire la viata, integritatea corporala sau sanatatea sa."

Infractiunea de lasare fara ajutor este rara si asta nu pentru ca nu exista cazuri ci pentru ca anchetatorilor le este greu sa demonstreze ca acela care a observat victima a realizat ca persoana respectiva se afla in mare pericol.

In cazul unui om al strazii care cere ajutor si nu il primeste, nu se considera infractiune daca pericolul nu este iminent.

Vladimir Ciolacu, avocat: "Atata vreme cat persoana se misca, vorbeste, rationeaza, nu se afla intr-un pericol iminent pentru ca s-ar putea duce oricand la un spital. Daca vedem pe cineva cazut in parc sau la marginea parcului, la minus 20-25 de grade si aproape nemiscat, eventual geme sau chestiuni de genul acesta, atunci sigur ca avem obligatia si ne paste si raspunderea penala de a sesiza autoritatile."

Exceptie de la lege este situatia in care este pusa in pericol viata salvatorului.
 

Cine plateste pentru trecatorii raniti de bucatile desprinse din cladiri nerenovate. O noua lege prevede sanctiuni dure

Cine plateste pentru trecatorii raniti de bucatile desprinse din cladiri nerenovate. O noua lege prevede sanctiuni dure

masina, blocate, zapada, drum, ninsoare

A nins în Capitală mai bine de 16 ore. Meteorogii spun că ninsoarea s-ar putea extinde până joi

Bărbat în comă după ce ar fi fost aruncat în râu de o femeie cunoscută pe internet

Un nou scandal provocat de violatorul care și-a tăiat organul genital. Gestul făcut în timpul consultației

Alunecări de teren în Dâmbovița. Localnicii refuză să lase în urmă agoniseala de o viață

Vasluian în stare gravă la spital, după ce a încercat să-și salveze fratele din mâinile soției

Primele concluzii după autopsia trupului lui Andrei Gheorghe

Andrei Gheorghe

Mesajul plin de tristețe al lui Andrei Gheorghe, în 2017: ”Sunt obosit și drumul nu se mai zărește”

CSAT se reuneşte azi. Obiectivele instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii, pe ordinea de zi

Andrei Gheorghe a murit. Mihaela Rădulescu, mesaj emoționant: ”Încă-mi pare o glumă proastă”

Andrei Gheorghe ar fi murit cu 12 ore înainte de a fi descoperit

Traficul aerian în Capitală. Întârzieri de până la 50 de minute la decolare

Șoferii din Gorj au ieșit la pescuit pe drumul către Tg. Jiu. ”Cu mașina mergem pe câmp”