Muzeul Antipa riscă să piardă 5.300 mp, pentru a se construi Muzeul Holocaustului

Dată publicare: 25-06-2019 18:27
Dată actualizare: 25-06-2019 19:51


Vizitat anual de sute de mii de oameni, „Muzeul Antipa'' este în acest moment în pericol să piardă aproape jumătate din parc, mai exact 5.300 de metri pătraţi.

Pe scurt, este vorba despre zona verde cuprinsă între clădirea muzeului Antipa şi cea a Muzeului Ţăranului Român. Acolo, ar urma să se construiască un Muzeu al Holocaustului.

Directorul Muzeului Grigore Antipa a fost chemat la Agenţia Naţională pentru Cadastre şi Publicitate Imobiliară să semneze un act potrivit căruia curtea muzeului ar urma să fie separată în două parcele.

Conform documentului, semnat şi înaintat chiar de secretarul general al Guvernului, pe 45% din suprafaţa respectivă Institutul „Elie Wiesel" ar urma să contruiasca un Muzeu al Holocaustului.

Practic, pe această suprafaţă, de 5.300 de metri pătraţi, ar putea apărea un nou muzeu. Noua clădire ar fi, aşadar, situată între Muzeul Antipa şi Muzeul Ţăranului Român şi limitată de Bulevardul Ion Mihalache şi Şoseaua Kiseleff.

Demersul este susţinut şi de Ministerul Culturii.

Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului Național de Istorie Grigore Antipa: „Nu mi s-a explicat de ce aş face aşa ceva. În timp ce eram acolo, existau lucrători în curtea muzeului care făceau măsurători. Vrem să rămânem în posesia curţii pentru că aşa este normal. Personal, am aşteptarea că Ministerul Culturii îşi va însuşi acest punct de vedere şi că o va transmite mai departe Guvernului."

Contactat de Ştirile PROTV, secretarul general al Guvernului a declarat că proiectul este într-un stadiu incipient.

Toni Greblă, secretarul general al Guvernului: „Este prematur de a trage concluzia că acel teren a fost deja repartizat institutului Elie Wiesel. Cert e că acea suprafaţă este neutilizata dintotdeauna și terenul nu aparţmie în proprietate Muzeului Antipa. Este proprietatea statului român şi e doar în administrarea muzeului."

Pe de altă parte, pe suprafaţa disputată reprezentanţii muzeului Grigore Antipa plănuiesc, la rândul lor, să facă o altă construcţie în care să îşi depoziteze piesele care nu mai încap în muzeu.

Muzeul Grigore Antipa este unul dintre cele mai vizitate muzee din România. Anual, îi trec pragul peste 300.000. Doar la „Noaptea Muzeelor'', în jur de 20.000 de oameni au stat la o coadă imensă pentru a-l putea vizita gratuit.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 


VIDEO PROTVPLUS.RO