Motivele pentru care românii din diaspora au protestat în Piața Victoriei. "Avem 15 ani de când suntem plecaţi"

Ultimul update: Sambata 11 August 2018 07:55
Data publicarii: Sambata 11 August 2018 07:34
Categorie: Actualitate

În ciuda ţipetelor şi a vuietului iscat în urma violenţelor, zecile de mii de români veniţi de peste hotare au apucat să-şi strige vineri seara nemulţumirile.

Au scandat la unison împotriva partidelor de la putere, despre care afirmă că au distrus România, şi spun hotărât că vor să-şi ia tara înapoi.

Mulţi vorbesc cu lacrimi în ochi despre dorul de casă şi despre visul de a se întoarce în mijlocul celor dragi. Italia, Austria, Franţa, Spania, Canada - sunt doar câteva dintre ţările de adopţie din care romanii s-au întors acasă pentru mitingul din Piaţa Victoriei. Cu toţii spun - într-un glas - că au venit să îşi ia tara înapoi.

Mihai a venit din Spania împreună cu familia special pentru protestul de la Bucureşti. Deşi are acolo o firmă de construcţii, spune că îşi doreşte să se întoarcă într-o Românie "normală".

Mihai, român plecat în Spania: "Avem 15 ani de când suntem plecaţi. Am dori să revenim în ţară la noi. Vrem să fim conduşi de oameni capabili, să ne readucă înapoi în ţară. Ne-am săturat."

Constantin a venit vineri  tocmai din Canada. Este în ţara împreună cu soţia, însă numai pentru două zile, ca să fie prezenţi la manifestaţie. De 6 ani lucrează peste hotare la un depozit de alimente şi vrea să revină printre ai lui. Cu lacrimi în ochi spune că vrea mai mult ca niciodată o schimbare în ţara lui.

Constantin, român plecat în Canada: "Eu am venit special din Canada pentru aceste evenimente pentru că sunt român şi nu mai vreau ca alţi copii, ca alţi români să trăiască viaţa în mizerie pe care am trăit-o 21 de ani aici, în România. Şi eu vreau să mă întorc în ţara mea!"

În aceeaşi situaţie este şi Paul.

Paul, român plecat în Italia: "Venim din Milano. Chiar dacă suntem plecaţi de mulţi ani, România rămâne ţara noastră."

Român plecat în Anglia: "Mai stăm şi sâmbătă şi plecăm duminica. Să avem un loc de muncă, să avem o autostradă doua, un sistem de sănătate, un sistem social mai bun."

Mocneşte revolta şi în rândul celor din Bucureşti, care spun "prezent" la fiecare protest din Piaţa Victoriei.

Protestatară: "Demisia lui Dragnea şi Tariceanu, în primul rând. Nu mai dorim penali în funcţii publice. Dorim confiscarea averilor corupţilor condamnaţi."

Protestatar: "Oamenii ăştia strâng gunoaiele, strâng după ei, din punctul meu de vedere se schimba multe lucruri dacă stăm aici."

50.000 de oameni au protestat în Piața Victoriei. Jandarmii au intervenit cu gaze și spray lacrimogen: 440 de răniți. VIDEO
50.000 de oameni au protestat în Piața Victoriei. Jandarmii au intervenit cu gaze și spray lacrimogen: 440 de răniți. VIDEO
VIDEO PROTVPLUS.RO
tantar
Virusul West Nile face noi victime în București și Iași. Numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 275
Avocatul Poporului şi-a delegat atribuţiile unuia dintre adjuncţi, dar acesta nu poate sesiza CCR
Carmen Adamescu a scăpat de arestul la domiciliu. Ea va fi cercetată sub control judiciar
Un tânăr se zbate între viață și moarte după ce i-a explodat în faţă un cazan de țuică
Avocatul Poporului cere ”informații suplimentare” de la Guvern, după sesizările făcute pe OUG care modifică Legile Justiției
Pui de urs,mort după ce a fost lovit de două mașini pe A1. Își căuta mama
bloc bulina
Refuză consolidarea blocului și își pun în pericol și vecinii. Avertismentul lui Raed Arafat
Un scoțian și-a deschis o fabrică de cidru în Argeș. Cât câștigă pe un litru
Constructorul tronsonului de autostradă care s-a surpat, obligat să restituie 83 de milioane de lei
Rezultate Loto 6 din 49, 18 octombrie 2018. Numerele câștigătoare
Polițiștii bucureșteni fac apel la cetățeni pentru găsirea unui bărbat suspectat de viol
Un magazin din Brăila, distrus de un incendiu în mijlocul nopții