50.000 de oameni au protestat în Piața Victoriei. Jandarmii au intervenit cu gaze și spray lacrimogen: 440 de răniți. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Zeci de mii de oameni din diaspora, dar și din țară, s-au strâns vineri în Piaţa Victoriei, la mitingul anti-Guvern. 

► În jur de 50.000 de persoane au protestat vineri seara, în Piața Victoriei. Oamenii s-au adunat să protesteze și în alte orașe din țară.
Pe parcursul serii, au avut loc mai multe ciocniri între protestatari și jandarmi, astfel că peste 440 de persoane, între care și copii și femei au primit îngrijiri medicale. 65 dintre ele au ajuns la spital.
►Printre răniții grav este și o femeie jandarm atacată de persoanele din piață cu pumnii, ea având suspiciuni de fractură cervicală.
Armele a doi dintre jandarmii agresați au fost furate, iar MAI face verificări.
Jandarmii au folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene împotriva protestatarilor, iar mai multe persoane au aruncat cu obiecte spre forțele de ordine.
Președintele Klaus Iohannis și alți lideri politici au reacționat, unii criticând acțiunile jandarmeriei, în timp ce alții au cerut demisia ministrului de Interne, Carmen Dan.

VIDEO: 

DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR:

UPDATE 01.30: Reacția lui Victor Ponta: „Sunt indignat de modul criminal în care nişte români sunt trataţi de Guvern”

Citește și
Protest in Piata Victoriei
Pistoalele celor doi jandarmi bătuți în Piața Victoriei au fost furate. Apelul MAI
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Câteva sute de persoane s-au întors în Piaţa Victoriei, în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce participanţii la protest au fost dispersaţi de jandarmi cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene.

UPDATE 01.05: 440 de persoane au necesitat asistență medicală la fața locului, între care 24 de jandarmi. 65 de persoane au fost transportate la spital, 9 dintre ele fiind jandarmi.

UPDATE 01.00: Liviu Pop, despre miting: “Iohannis, îţi place? Sunt cei care te-au votat în 2014”

Un bărbat, participant la protestele diasporei din Piața Victoriei, a publicat pe Facebook o imagine cu, susține el, rana deschisă primită în urma intervenției jandarmilor.

UPDATE 00:50 Cifrele oficiale arată că sunt 425 de răniți, după incidentele din Piața Victoriei.

Dintre aceștia, 63 au ajuns la spital.

UPDATE 00.25: Jandarmeria a făcut precizări referitoare la informația conform căreia au fost sustrase arme apartinand jandarmilor, subliniind că nici nu poate confirma și nici informa, întrucât protestul este in desfășurare, ca și acțiunile Jandarmerie.

Astfel, noi informații vor fi făcute publice după verificări.

UPDATE 00:17 Jandarmii au intervenit din nou cu tunul de apă pentru a-i dispersa pe protestatari.

De asemenea, au reușit să stingă incendiile, după ce unii manifestanți au incendiat coșuri de gunoi și copaci.

UPDATE 00.15: Patru jandarmi au fost transportați la spital. Femeia jandarm agresată de protestatari are suspiciune de ruptură de coloană cervicală.

UPDATE 00.05: PMP îi cere ministrului de Interne, Carmen Dan, să oprească intervenţia jandarmilor din Piaţa Victoriei.

„PMP condamnă violenţele din Piaţa Victoriei şi cere ministrului Carmen Dan să oprească imediat intervenţiile în forţă împotriva oamenilor care manifestă paşnic în Piaţa Victoriei. Aceste intervenţii amintesc de anii '90, când regimul Iliescu oprea, cu o brutalitate extremă, dreptul la liberă exprimare al cetăţenilor", a transmis PMP printr-un comunicat de presă, conform News.ro.

Partidul mai cere oprirea violenţelor împotriva românilor din Diaspora şi din ţară, solicitându-i ministrului de interne să respecte dreptul la liberă exprimare al românilor.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban le va cere colegilor lui din Comisiile de apărare din Parlament să îi audieze pe ministrul de Interne, Carmen Dan, şi pe şefii Jandarmeriei.  

„Îi acuz pe Liviu Dragnea şi camarila sa de transformarea instituţiilor statului în instrumente de represiune folosite împotriva manifestanţilor paşnici. Jandarmeria şi instigatori infiltraţi printre manifestanţi, unii dintre ei membri ai galeriilor de fotbal, au avut un plan de provocare şi compromitere a protestatarilor civilizaţi", a scris Ludovic Orban pe contul său de Facebook.

El anunţă că le va cere colegilor săi din Comisiile de apărare de la Senat şi Camera Deputaţilor audierea ministrului de Interne, Carmen Dan, şi a şefilor Jandarmeriei şi chiar constituirea unei Comisii de anchetă pentru a afla dedesubturile acestor abuzuri.

Fostul premier Dacian Cioloş spune că reacţia forţelor de ordine la protestul de vineri, din Piaţa Victoriei, şi a celor care le-au dat ordinele de evacuare a unei manifestaţii paşnice este „un precedent extrem de periculos pentru democraţia românească".

 UPDATE 00:00 Incendii în mai multe zone din Piața Victoriei, în apropiere de locul protestelor.

 UPDATE 23.30: Președintele României a reacționat pe Facebook după violențele de la protest, de vineri seară.

„Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei.”

 UPDATE 23.25: Piața Victoriei a fost eliberată de jandarmi. În zonă au apărut mașini de poliție și dube. Oamenii s-au retras pe bulevarde.

UPDATE 23.05: Jandarmii au intrat printre protestatari și încearcă să îi alunge, oamenii au luat-o la fugă.

Jandarmii folosesc tunuri cu apă, iar unii dintre protestatari aruncă cu cărămizi și alte obiecte.

 

Doi jandarmi, între care și o femeie, au fost luați la bătaie de protestatari. Un protestatar a încercat să o protejeze pe femeie.

UPDATE 22.55: 247 persoane au fost asistate la fața locului, dintre care 9 jandarmi. Dintre aceste 16 persoane au fost transportate la spital, dintre care 4 jandarmi. La fața locului sunt prezente 17 ambulante SMURD de prim ajutor, 13 ambulanțe pentru multiple victime, toate deservite de medici, 3 motociclete SMURD, o mașină de suport logistic medical, 13 mașini de pompieri, un centru de comandă și coordonare, 56 de paramedici pentru preluarea răniților, informează ISU București-Ilfov.

UPDATE 22.40: Președintele USR, Dan Barna, a afirmat, vineri, că ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, ar trebui să demisioneze „de urgență”, după „recitalul de brutalitate al Jandarmeriei".

 Fata fostului ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, a fost luată cu targa, inconștientă, în timpul protestelor de vineri seară. Vlad Alexandrescu scrie pe Facebook că tânăra a inhalat gazele împrăștiate de jandarmi și a căzut inconștientă. SMURD a intervenit și a dus-o pe fată la spital.

 UPDATE 22.30: O mare parte a protestatarilor a părăsit Piaţa Victoriei, iar cei rămaşi sunt vehemenţi la adresa Guvernului.

Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, a explicat intervenția în forță a oamenilor legii în timpul protestului din Piața Victoriei. Jandarmii au folosit, vineri seară, tunul cu apă împotriva protestatarilor.

„E o autospecială de combatere a dezordinii publice. Când sunt puse în pericol viața jandarmilor, a persoanelor din spațiul public, Jandarmeria, conform atribuțiilor legale, poate folosi aceste mijloace de intervenție”, a declarat Georgian Enache pentru Știrile ProTV.

UPDATE 22.25: În intervalul 21.00-22.00, 49 persoane au primit îngrijiri medicale dintre care un jandarm cu o plagă la cap si altul lovit la picior, ambii fiind transportați la spital, conform ISU București Ilfov.

UPDATE 22.15: Jandarmeria Română anunţă vineri seară că se va interveni în Piaţa Victoria pentru restabilirea ordinii publice în zona de desfăşurare a protestului.

„S-au făcut somaţiile legale, se va interveni spre restabilirea ordinii publice, cele trei semnale luminoase de avertizare au fost făcute", precizează Jandarmeria Română.

UPDATE 21.50: În Piața Victoriei au loc noi violențe. Se dă cu gaz lacrimogen, cu petarde, iar unii protestatari aruncă cu pietre și alte obiecte spre jandarmi.

Şeful Serviciului de comunicare din Jandarmeria Română, Marius Militaru, a făcut vineri seară un apel către femei şi copii să se retragă în zone ferite de violenţă sau să părăsească aria în care se desfăşoară protestul, conform Agerpres.

„Un apel către femei şi copii, să încerce să se retragă în zone ferite de violenţă sau să părăsească aria în care se desfăşoară protestul pentru a nu avea evenimente nedorite. La acest moment, grija noastră principală este să protejăm oamenii care se află în piaţă, să le oferim acea siguranţă de care au nevoie. De asemenea, o altă grijă a noastră este de a delimita acele grupuri violente şi facem un apel către oamenii care sunt acolo, care sunt paşnici, să se delimiteze de aceste grupuri, pentru a putea avea o intervenţie precisă, aş spune chiar chirurgicală, dacă îmi permiteţi o metaforă medicală, şi a putea să-i extragem din mulţime", a spus Militaru la Antena 3.

El a precizat că cei care aruncă asupra forţelor de ordine cu obiecte dure îi folosesc pe protestatarii paşnici ca „scuturi de protecţie".

„Am avut aruncate sticle, bucăţi de asfalt, iar agresorii - pentru că sunt agresori - îi folosesc pe ceilalţi drept un scut de protecţie, pentru a-şi putea continua acţiunile violente. Tocmai de aceea vă rugăm să înţelegeţi apelul nostru pentru a nu risca să fiţi răniţi", a menţionat Militaru.

Acesta a subliniat că însă că intervenţia forţelor de ordine „va fi una foarte fermă".

„Un mesaj foarte important: împiedicarea forţelor de ordine de a-şi exercita atribuţiunile este infracţiune. Şi noi am spus-o şi ieri, în conferinţa de presă, nu ne putem juca cu astfel de îndemnuri explicite de atac asupra instituţiilor simbol fundamentale ale statului român. Intervenţia va fi una fermă împotriva acestor grupuri. (...) Rămânem în piaţă, vrem să ne asigurăm că toţi oamenii sunt în siguranţă, că femeile şi copiii sunt în siguranţă, sunt o prioritate pentru noi. Şi oamenii trebuie să înţeleagă că nu este o limitare, o restricţionare a dreptului la liberă exprimare", a mai spus Şeful Serviciului de comunicare din Jandarmeria Română, Marius Militaru.

 UPDATE 21.40: Stația Piața Victoriei a fost redeschisă.

„Trenurile de metrou, vor opri in stația Piața Victoriei. Având în vedere fluxul mare de călători, tranzitarea in condiții de siguranță a stației va fi supravegheată de către Poliția Metrou și Jandarmerie.”

UPDATE 21.25: În intervalul 20.00 - 21.00 pompierii SMURD au acordat asistență medicală unui număr de 61 de persoane.

UPDATE 21.05: Protestatarii au aprins luminile telefoanelor. Oamenii au scandat: „România, trezește-te!”

UPDATE 21.00:  Jandarmeria Română anunţă că în Piaţa Victoriei şi-au făcut apariţia persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente şi galerii ale unor echipe de fotbal şi solicită protestatarilor să se delimiteze de acestea.

„În Piaţa Victoriei şi-au făcut apariţia persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente şi galerii ale unor echipe de fotbal. Rugăm protestatarii de bună credinţă să se delimiteze de aceste grupuri şi să nu sprijine în niciun fel acţiunile lor violente! De asemenea, îi rugăm pe oamenii care protestează paşnic să nu intre în conflict cu aceste persoane!", se arată într-un mesaj al Jandarmeriei Române postat, vineri, pe Facebook.

UPDATE 20.30: Jandarmii folosesc tunuri cu apă împotriva protestatarilor.

Anumiți protestatari au încercat să rupă gardurile instituite, în timp ce alții aruncă cu obiecte spre jandarmi.

Metrourile nu mai opresc în Piața Victoriei

„Metrorex informează că, la nivelul Direcţiei Generale de Management Operaţional din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea ordinii publice, din care fac parte toate instituţiile cu atributii în asigurarea ordinii publice, s-a decis ca, astăzi, 10 august a.c., începând cu ora 20.00., staţia Piaţa Victoriei să fie închisă. Închiderea staţiei presupune interzicerea accesului călătorilor în subteran şi trecerea trenurilor prin această staţie fără oprire. Staţia se va redeschide la solicitarea instituţiilor abilitate. Măsura a fost luată pentru asigurarea siguranţei călătorilor, în contextul în care un flux mare de persoane tranzitează zona Piaţa Victoriei”, a precizat Metrorex.

UPDATE 20.20: Mărturiile românilor din diaspora: „Nu mai suport să ne conducă prostimea”

UPDATE 20.15: În intervalul 19.00-20.00, s-au acordat îngrijiri medicale unui număr de 35 persoane, au precizat reprezentanții ISU București-Ilfov.

UPDATE 20.00: Jandarmeria Română face apel la oamenii care protestează paşnic în Piaţa Victoriei să se retragă din primele rânduri.

„Facem apel la oamenii care protestează paşnic să se retragă din primele rânduri, din zona de contact cu jandarmii. Cei care comit violenţe arunca din spatele lor cu obiecte contondente, sticle şi bucăţi din asfalt. Agresorii îi folosesc astfel ca scut de protecţie pentru a putea să continue violenţele fără să poată fi extraşi de jandarmi. Vă rugăm să înţelegeţi apelul nostru pentru a nu risca să fiţi răniţi", se arată într-un mesaj postat, vineri, pe Facebook, de Jandarmeria Română.

În imaginile surprinse de camerele de supraveghere se observă cum anumiți protestatari aruncă cu sticle spre jandarmi.

Dan Barna, președintele USR, acuză jandarmii că au „incitat” mulțimea.

Preşedintele USR, Dan Barna, a povestit, într-un clip video postat pe contul său de Facebook, că o dată la jumătate de oră, Jandarmeria foloseşte gaze lacrimogene împotriva protestatarilor din Piaţa Victoriei. El spune că era în centrul manifestaţiei şi aduna semnături pentru iniţiativa „Fără penali”, iar jandarmii au „incitat” mulţimea, conform News.ro.

 

„Sunt de două ore aici (în Piaţa Victoriei –n.r.), cam o dată la jumătate de oră s-a dat uşor, acum s-a dat un jet foarte tare, un jet de gaze lacrimogene. Toţi oamenii sunt iritaţi, revoltaţi. Eram aici în mijlocul Pieţei, adunam semnături (pentru iniţiativa Fără penali în funcţii publice - n.r.), este o atmosferă liniştită şi normală şi totuşi jandarmii reuşesc să incite şi să distrugă această manifetare paşnică”, a spus Dan Barna, aflat în Piaţa Victoriei împreună cu mai mulţi lideri USR.

De asemenea, el a spus că este un abuz incredibil când „un stat decide să îşi gazeze proprii cetăţeni care vin să protesteze”, precizând că la mijloc au fost prinşi şi copii.

„Este revoltător ce se întâmplă, este un abuz incredibil când un stat decide să îşi gazeze proprii cetăţeni care vin să protesteze. Sunt copii plini de lacrimi şi le curge nasul în mod teribil, pentru că nişte jandarmi revoltaţi şi tembeli au hotărât să dea cu gaze lacrimogene, în condiţiile în care nu există nicio violenţă masivă”, a mai relatat el.

UPDATE 19.40: În jur de 15.000 de oameni protestează în Piața Victoriei.

UPDATE 19.30: Jandarmeria Română le-a solicitat persoanelor care participă la protestul din Piața Victoriei să nu vină însoțite de copii și să se delimiteze de grupurile care provoacă violența.

 Proteste similare în țară

Manifestaţii la care participă sute de protestatari au loc vineri seara, în jurul orei 19,00, în unele oraşe din ţară cum ar fi Sibiu, Braşov, Iaşi şi Bistriţa, informează Agerpres.

Peste 2.000 de oameni s-au strâns în Piaţa Unirii din Sibiu, la mitingul Diasporei, majoritatea fiind cu steaguri şi vuvuzele. „PSD, ciuma roşie!", „Demisia!", „Jos Dragnea!" sunt doar câteva din scandările care se aud la Sibiu. Acest miting este autorizat de Primărie să aibă loc până la ora 22.00.

În zona centrală a municipiului Cluj-Napoca erau adunaţi după ora 19.00 în jur de 1.000 de protestatari. Ei poartă steaguri tricolore, pancarte cu mesaje anti-PSD şi cer demisia Guvernului.

Peste 300 de ieşeni erau prezenţi în jurul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii. Ei spun că s-au solidarizat cu manifestaţia de la Bucureşti, din Piaţa Victoriei, şi scandează lozinci antiguvernamentale.

La Braşov peste 200 de persoane protestează vineri, în faţa Prefecturii, începând cu ora 18.00, împotriva Coaliţiei PSD-ALDE şi a Guvernului. Protestatarii poartă steaguri tricolore şi fluieră din vuvuzele. Ei scandează „PSD-ciuma roşie'', „Demisia'', „Demisia'', „Uniţi, salvăm toată România'', „Fără penali la guvernare şi în funcţii publice''. Protestul se desfăşoară fără incidente.

Aproximativ 200 de persoane erau adunate, după ora 19.00, în faţa Palatului Administrativ din Bistriţa, la o manifestaţie de protest împotriva coaliţiei de guvernare şi de solidaritate cu mitingul diasporei din Capitală. Protestatarii agită steaguri tricolore şi folosesc vuvuzele şi portavoci pentru a se face auziţi.

UPDATE 19:23 Jandarmeria a adus un tun cu apă în zonă.

UPDATE 19.15: În intervalul orar 17.30 -19.00 pompierii SMURD au acordat asistență medicală unui număr de 40 de persoane. Un alt jandarm a necesitat îngrijiri medicale după ce a fost lovit în zona feței, informează ISU București-Ilfov.

UPDATE 19.05:  Circa 10.000 de persoane protestează vineri seară în faţa Guvernului, conform Agerpres.

Cei prezenţi scandează sloganuri precum „Demisia, Demisia!", „Diaspora e cu noi!", „Unitate, unitate!", „Vrem ţara înapoi" şi flutură steaguri tricolore şi ale Uniunii Europene.

Cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere pentru cei căzuţi la Revoluţia din 1989, iar pe platforma improvizată, amplasată în mijlocul pieţei, au luat cuvântul mai mulţi români din Diaspora care şi-au prezentat pe scurt motivele plecării şi au acuzat sistemul politic de lipsa alternativelor în ţară.

Marius Tian, corespondentul Știrile ProTV:În urmă cu doar câteva minute au fost ciocniri violente între protestatari și jandarmi.

Femei și copii lăcrimau și mergeau spre ambulanțe să primească îngrijiri medicale. Sunt mulți oameni care vin dinspre Piața Victoriei, unii se adăpostesc pe Kiseleff. Sunt multe steaguri ale românilor care au venit din alte țări ca să protesteze.

Oamenii vor o bună guvernare, ceea ce înseamnă folosirea cu bun simț a banului public. Marea lor nemulțumire e că lupta anticorupție a începus să slăbească. Oamenii scandează împotriva Guvernului.”

UPDATE 18.45:  Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene după ce mai multe persoane au încercat să îndepărteze gardurile montate în faţa guvernului.

Mai mult persoane au leşinat în urma acţiunii jandarmilor, altele suferă vizibil din cauza efectului iritant al acestora. 

O persoană în a fost intoxicată cu gaz lacrimogen și a fost preluată de o ambulanță SMURD. Din imagini pare să fie vorba despre o femeie în cărucior.

 UPDATE 18.30: Grupurile de manifestanţi care sosesc în continuare în Piaţa Victoriei sunt primiţi cu aplauze de ceilalţi manifestanţi.

UPDATE 18.15: Dacian Cioloş spune că mitingul de vineri ar trebui să se transforme într-un mesaj pe care diaspora îl adresează societăţii româneşti. Fostul premier a precizat că cei care conduc astăzi România nu sunt „cauza a ceea ce nu merge bine în ţară”, ci mai degrabă „efectul”.

UPDATE 17:52 36 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, după incidentele dintre jandarmi și protestatari, iar două dintre ele au ajuns la spital.

Printre persoanele tratate de medici se numări și doi jandarmi, dintre care unul ar avea o fractură la degetul mâinii drepte.

Majoritatea persoanelor care au solicitat intervenția medicilor au avut iritații ale ochilor sau ale căilor aeriene, după ce jandarmii au folosit spray lacrimogen.

UPDATE 17:45 Lumea continuă să vina în Piața Victoriei, la protest.

UPDATE 17:10 Un jandarm a fost rănit la mitingul Diasporei, care se desfăşoară, vineri, în Piaţa Victoriei, el fiind transportat la spital, a declarat pentru AGERPRES coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa.

"A avut un traumatism la antebraţ şi a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca", a spus Opriţa.

UPDATE 17:00 Mulțimea scandează împotriva Jandarmeriei, după ce forțele de ordine au folosit spray lacrimogen împotriva manifestanților.

UPDATE 16:45 Situația s-a mai calmat, însă traficul în Piața Victoriei este blocat.

UPDATE 16:20 Protestatarii au forțat poarta Guvernului. Zeci de jandarmi au fost trimiși de urgență la fața locului pentru interveni. Detalii, AICI.

UPDATE 15:30 Un bărbat de aproximativ 40 de ani, care tulbura ordinea publică în zona in care se desfășoară protestul din Piața Victoriei, a fost condus la secția de poliție pentru identificare și stabilirea masurilor legale, transmite Poliția.

UPDATE 15:15 Jandarmii nu i-au permis accesul în piață unui tânăr care avea într-un rucsac mai mullte spray-uri cu vopsea. I s-a transmis că acestea sunt inflamabile, că în piață se fumează și există pericol de incendiu. ”Bannerele trebuiau pregătite înainte”, i-au spus jandarmii.

Inițial, bărbatul s-a retras, dar a revenit încercând din nou să introducă spray-urile în piață. Va fi condus la secția de poliție pentru a fi legitimat și sancționat.

UPDATE 14:50 În Piața Victoriei s-a anunțat, la microfon, că autocare cu protestatari au fost blocate la intrarea în Capitală. 

Poliția Română a anunțat prompt printr-un comunicat:

Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public, conform cărora mai multe autovehicule au fost oprite, în mai multe localități din țară, precum și la intrarea în municipiul București, și nu li se mai permite deplasarea, respectiv intrarea în Capitală, Centrul de Informare și Relații Publice al Inspectoratului General al Poliției Române este abilitat să comunice următoarele:

La nivel național, nu a existat niciun caz în care un autovehicul să fie oprit în trafic și să nu i se permită deplasarea către municipiul București.

Polițiștii sunt în trafic pentru siguranța și fluența traficului rutier, prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, precum și salvarea de vieți.

Avem rugămintea să verificați, la autoritățile competente, informațiile apărute în spațiul public, pentru a nu da curs unor speculații. Vă mulțumim!”

UPDATE 14:30 Corespondentul Știrilor Pro TV transmite că, la această oră, în Piața Victoriei sunt aproximativ 1.000 de persoane. Din cauza căldurii, oamenii se retrag în parcurile din apropiere și apoi revin în piață.

 

UPDATE 14:10 Un bărbat îmbrăcat în costum tradițional ar fi lovit cel puțin doi protestatari și a fost ridicat de jandarmi, relatează HotNews.ro

UPDATE 14:00 Aproximativ 50 de persoane, cele mai multe venite din zona Ardealului, cu steaguri tricolore s-au adunat în Piața Universității, relatează HotNews.ro. Se scandează lozinci anti-PSD și au bannere cu mesajul: ”No amu-i bai!

UPDATE 13:30 Motocicliștii ploieșteni au anunțat că vin la protestul din Piața Victoriei.

Civilizati, imbracati in negru, dar hotariti, toti motociclistii, iubitorii de libertate si dreptate care vor si inteleg importanta zilei de vineri, din Ploiesti sau din toata Prahova sa mergem la protest vineri la guvern. Intalnirea langa benzinaria Petrom de vis a vis de Hipodrom la ora 17, Asteptam o jumatate de ora si plecam”, au anunțat pe Facebook.

UPDATE 13:00 Alexandra Climovici, corespondentul Știrilor Pro TV, a transmis din Piața Victoriei:

La această oră sunt câteva sute de oameni în Piața Victoriei. Protestatarii au venit încă de la primele orele ale dimineții. Sunt oameni care au venit din Italia, Spania, Anglia, Olanda, dar și din SUA. Sunt și persoane care au venit din țară, ca să susțină protestul românilor din diaspora.

Polițiștii au făcut dimineață un control pirotehnic la mașinile parcate în Piața Victoriei. Tot atunci, jandarmii au împrejmuit zona cu garduri. Avem pe stradă și echipaje de la Brigada Rutieră, care, deocamdată, fluidizează traficul, pentru că nu au fost instituite restricții de circulație până la această oră.

Oamenii sunt pregătiți să rămână aici mult de-acum înainte. Au venit cu mâncare și apă.”

UPDATE 12:30 Sute de protestatari s-au adunat deja în Piața Victoriei, cu câteva ore înaintea începerii propriu-zise a mitingului.

UPDATE 11:10 Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat, pentru AGERPRES, că pentru mitingul care va avea loc vineri în Piaţa Victoriei vor fi aduse echipaje SMURD din afara Capitalei pentru a nu afecta intervenţiile la solicitările din Bucureşti, adăugând că este o procedură obişnuită care a fost aplicată şi cu prilejul altor manifestaţii.

Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a spus că nu s-a făcut o pregătire specială pentru mitingul de vineri.

"Va fi un număr de echipaje care vor asigura asistenţa de urgenţă. Normal că acest lucru se face la orice miting, nu este o pregătire să zicem specială pentru acest miting, pentru că şi pentru celelalte mitinguri care au avut loc au fost astfel de echipaje care erau mobilizate după numărul preconizat al oamenilor care vin. Vor fi echipaje cu medici, paramedic şi chiar vor fi un număr de oameni care vor asigura primul ajutor dacă se întâmplă să leşine cineva în mulţime, să poată să intre să îl scoată şi să îl ducă către o ambulanţă. Este procedura noastră obişnuită şi se aplică şi aici ca în orice situaţie. Ce avem, de regulă, la cifră mare. De exemplu, dacă luăm când au fost aproximativ 200.000 de oameni în piaţă, cam acolo suntem şi acum la cifra de personal. Se vor aduce un număr de echipaje din afara Bucureştiului, echipaje de paramedici. Motivul este să nu scoatem maşinile de intervenţie din Bucureşti, pentru că, dacă nu aducem din afara Bucureştiului, înseamnă că trebuie să reducem capacitatea de intervenţie în Bucureşti", a explicat secretarul de stat.

El a subliniat că este păstrată capacitatea de intervenţie în Capitală. "Noi păstrăm capacitatea de intervenţie în Bucureşti şi pentru miting aducem un număr de echipaje suplimentare din câteva judeţe din jur care asigure zona mitingului. Aceasta este o procedură care s-a făcut şi cu prilejul altor mitinguri, nu este o premieră. Aceasta este procedura obişnuită a noastră, aplicăm exact ce am făcut şi în alte dăţi", a indicat Raed Arafat. 

UPDATE 11:00 Ieşenii care susţin protestul diasporei au format o coloană de 50 de maşini care a plecat vineri dimineaţa din Piaţa Unirii din municipiu spre Piaţa Victoriei din Bucureşti, manifestanţii fiind nemulţumiţi fiind de actuala guvernare.

Coloana de maşini va străbate oraşele Târgu Frumos, Roman, Bacău, Adjud, Focşani, Râmnicu Sărat, Buzău, Urziceni, Bucureşti. Printre cei care au plecat de la Iaşi se numără şi Alexandru Rusu, un bărbat plecat de 12 ani la muncă în Germania.

"Am realizat tot ce îmi doresc, dar am un copil de patru ani care aş dori să facă aici o şcoală, să facă aici un viitor. Eu vacanţele nu mi le petrec prin Spania sau alte părţi. Deşi am posibilitatea să mă duc în vacanţă unde vreau, eu vin tot în ţara asta. De la vamă de la Nădlac şi până la Iaşi nu văd nimic că s-a realizat în ultimii 28 de ani. Pentru asta merg încă 600 de kilometri în plus, şi cât va fi nevoie, până la Bucureşti. Să fac ceva pentru români, pentru noua generaţie. Sper ca în seara asta să iasă cât mai multă lume nu doar la Bucureşti. Toţi românii să iasă să lupte pentru bucăţica lor", a declarat Alexandru Rusu.

Alţi protestatari au afirmat că pleacă la Bucureşti pentru a susţine protestul celor din diaspora pentru că vor "un guvern mai competent".

"Avem nevoie de specialişti, nu de diletanţi. În momentul în care ţara noastră este în cădere liberă, economia este la pământ, chiar dacă PSD spune că suntem pe creştere economică, cetăţeanul de rând vede în fiecare zi care este creşterea economică. Trăim din ce în ce mai prost. Străzi nu avem, se investeşte foarte puţin, bani de la Uniunea Europeană nu sunt capabili să atragă pentru a face autostrăzi atât în Moldova, cât şi în restul ţării, spitalele sunt vai de capul lor, învăţământul este, de asemenea, în cădere liberă. Ce putem să aşteptăm de la acest guvern?", a declarat şi Ioan Apostol.

UPDATE 10:30 Zeci de persoane au ajuns în Piața Victoriei încă de la această oră. 

UPDATE 10:00 Poliţia Capitalei anunţă vineri dimineaţă că a cerut IGPR efectuarea unui control pirotehnic preventiv al maşinilor parcate în zona Piaţa Victoriei de către participanţii la mitingului diasporei, programat pentru ora 17.00. DETALII AICI

În drum spre Capitală, câteva zeci de români stabiliţi în afara ţării s-au oprit joi seară în Piteşti. Alături de localnici au scandat mai bine de o oră, înarmaţi cu steaguri şi vuvuzele:

"Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!", "Nu vrem să fim conduşi de hoţi!"

Zeci de oameni s-au întâlnit şi pe autostradă, lângă Timişoara, ca să vină împreună în Bucureşti. Cei mai mulţi sunt români care locuiesc în străinătate.

"Uniţi, salvăm toată România!", au strigat.

''Nici copiii nu poţi să îi aduci aici, trebuie să îi duci la studiat în străinătate. Dacă îi duci în străinătate, nu se mai întorc", spune un tânăr.

Câţiva dintre cei care au protestat la Timişoara au făcut un popas şi în Sibiu.

"Bine aţi venit la Sibiu! Bine aţi venit în zona liberă de corupţie!" - au fost întâmpinați.

După ce au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare, şi-au strigat nemulţumirile în fața sediului PSD din oraş:

"PSD ciuma roşie! PSD ciuma roşie!"

"Sunt din diaspora, din Germania, plecată de 28 de ani şi m-am hotărât să mă alătur şi eu românilor. Din cauza problemelor care sunt, a celor că ne conduc, din cauza lor am plecat din România", spune o femeie.

Un alt grup a plecat din Baia Mare cu steaguri şi pancarte.

"Ce se întâmplă în ţara acum e de plâns", spun doi tineri.

"Vrem o ţară fără hoţi, vrem o ţară că afară, simplu ca bună ziua. Deci nu mai vrem penali care să ne conducă", spun maramureșenii.

"Mergem către Bucureşti. Suntem în concediu special pentru asta veniţi. Exclusiv pentru copil am plecat şi mi-aş dori ca oportunităţile de acolo să le aibă în ţară", sunt explicate motivele.

Secvenţe similare s-au derulat şi în Târgu Mureş.

"Vin din Scoţia. România nu ar trebui să arate aşa şi dacă arată, arată din cauza faptului că este această corupţie care ne conduce", spune un protestatar.

Unii dintre protestatari au trecut ieri şi prin Cluj-Napoca.

"Să vă fie frică, poporul se ridică!" - s-a scandat

Mario lucrează de 11 ani în Occident şi spune că s-a întors în ţară special pentru protest.

"Noi nu venim să ocupăm ţara. Noi venim să aducem democraţia reală din Vest, nu din Est”, spune Mario.

"Atât timp cât ţara noastră e condusă de hoţi, penali şi infractori, noi nu vom putea să ne întoarcem niciodată, nu vom putea să creştem copii în tradiţiile noastre româneşti!" - spune o femeie.

Jandarmeria a făcut câteva precizări legate de evenimentul programat în Piaţa Victoriei.

Marius Militaru, șef serviciu Comunicare Jandarmeria Română: "Nu vom accepta niciun fel de insubordonare civică sau de acţiuni violente care urmăresc destabilizarea socială sau a ordinii de drept şi constituţionale. Au fost lansate recent în spaţiul public mesaje şi ameninţări, îndemnuri explicite, la ocuparea instituţiilor publice ale statului român. Cu astfel de lucruri nu ne jucam şi vom lua măsuri."

Primii manifestanţi s-au instalat încă de joi în fața guvernului.

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Ponta:
Ponta: "Sunt indignat de modul criminal în care nişte români sunt trataţi de Guvern"

Fostul premier Victor Ponta spune că este indignat "de modul mizerabil şi criminal" în care românii participanţi la mitingul din Piaţa Victoriei sunt trataţi de Guvernul lor.

Pistoalele celor doi jandarmi bătuți în Piața Victoriei au fost furate. Apelul MAI
Pistoalele celor doi jandarmi bătuți în Piața Victoriei au fost furate. Apelul MAI

Două pistoale de nouă milimetri au fost furate, vineri seara, de persoane care participă la protestul din Piața Victoriei, potrivit informațiilor apărute în spațiul public. 

Imaginea publicată de un protestatar: ”Ăla e piciorul meu, iar fata de lângă mine a fost bătută până a leșinat”
Imaginea publicată de un protestatar: ”Ăla e piciorul meu, iar fata de lângă mine a fost bătută până a leșinat”

Protest Diaspora. Un bărbat, participant la protestele diasporei din Piața Victoriei, a publicat pe Facebook o imagine cu, susține el, rana deschisă primită în urma intervenției jandarmilor.

Liviu Pop, despre miting:
Liviu Pop, despre miting: "Iohannis, îţi place? Sunt cei care te-au votat în 2014"

Fostul ministru al Educaţiei Liviu Pop îl întreabă pe preşedintele Klaus Iohannis dacă îi place ceea ce vede, referitor la incidentele din Piaţa Victoriei, când doi jandarmi au fost atacaţi de protestatari violenţi. 

Dragnea: Mitingul diasporei este politic. Îmi exprim speranţa că vor fi proteste pașnice
Dragnea: Mitingul diasporei este politic. Îmi exprim speranţa că vor fi proteste pașnice

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat joi seara că mitingul românilor din Diaspora, anunţat pentru vineri în Piaţa Victoriei, este unul politic şi şi-a exprimat speranţa că acesta va fi unul paşnic.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.