Modul in care se calculeaza media de admitere la liceu se schimba de la vara. Ce spun expertii internationali si parintii
Din aceasta vara se schimba modul in care se calculeaza media de admitere la liceu. Nota obtinuta la evaluarea nationala, la clasa a 8-a, va conta in proportie de 80%, iar media din clasele 5-8, doar 20%, fata de 25%, cum era pana acum.
Expertii internationali in educatie sustin insa ca selectia ar trebui amanata cat mai mult si copiii trebuie lasati sa studieze la gimnaziu pana la 16 ani. Iar reprezentantii asociatiilor de parinti cred ca cel mai bine ar fi ca elevii sa revina la vechiul examen de admitere la liceu.
Micsorarea procentului acordat mediei din clasele 5-8 nu le-a picat prea bine elevilor pentru ca le ridica nota de admitere la liceu. In plus, reprezentantii lor sustin ca nu vor mai fi motivati sa invete.
Alegeri 2024
07:17
Românii din diaspora votează la alegerile parlamentare. Câte centre de votare sunt organizate în străinătate
05:30
LIVE TEXT | Alegerile Parlamentare 2024 în diaspora. S-au deschis urnele pentru românii din străinătate
20:47
PSD a solicitat BEC renumărarea voturilor în prezența jurnaliștilor și observatorilor: „Este nevoie de transparenţă totală”
20:45
Decizia BEC după ce USR a cerut să se renunțe la renumărarea voturilor din primul tur al prezidențialelor
Presedintele consiliului national al elevilor:"Nu putem sa lasam romana si matematica singurele materii la care elevul sa fie evaluat pentru admiterea la liceu. Vrem sa ne afiliem competentelor europene si fiecare materie din ciclul gimnazial, cum ar fi geografia, chimia, pot dezvolta competente."
Reprezentantii asociatiilor de parinti se afla la polul opus. Cer renuntarea la actuala forma de admitere computerizata si revenirea la admiterea prin examen, direct la liceu.
Eugen Ilia, vicepresedinte asociatie de parinti: "Noi, de-a lungul anilor am solicitat ca aceasta evaluare nationala chiar sa se transforme intr-un examen si totodata renuntarea ponderii notelor din clasele 5-8."
Parintii sustin ca prin admiterea la liceu vor fi evitate situatii in care unii elevi ajung la licee teoretice cu note de 2 si 3.
Iulia Cristache presedinte asociatie de parinti: "Fiecare unitate sa-si organizeze examenul in functie de ce elevi vrea sa selectioneze pentru acel liceu. Cu sistemul actual de evaluare nationala, in care conteaza ponderea mediilor de la clasele 5-8 se pune presiune pe note si de aceea copii nostri stau sub imperiul stresului. Inclusiv profesorii au presiune pentru ca este constient ca daca ii da o nota mica unui elev il influenteaza si atunci ii da nota mare."
Vlad Stefan, presedintele consiliului national al elevilor: "Eu, ca elev, pot sa dau admiterea la un liceu foarte bun si sa fiu primul sub linie si sa trebuiasca sa merg la cel mai slab liceu din jduetul meu. Este din start o metoda ineficienta."
Ministrul Educatiei: "Imi este greu acum sa va spun daca renuntam sau pastram aceste evaluari si v-am spus in ce context. Si la nivel international sunt niste evaluari"
Pe de alta parte, tendinta la nivel mondial este amanarea examenelor si a selectiei elevilor - cat mai mult cu putinta.
Andreas Scheleicher, directorul OECD pentru educatie: "Sistemul romanesc este dominat de o cultura a examinarii. Elevii invata pentru un examen. Dar predarea nu este suficient de buna incat sa ii faca pe elevi sa gandeasca mai creativ. Examinarea nu ar trebui sa trieze oamenii pe diferite segmente, ar trebui sa determine elevii sa invete mai bine, profesorii sa predea mai bine, scolile sa devina mai eficiente"
Tari precum Marea Britanie, Statele Unite, Canada, Suedia sau Spania supun elevii primului examen major abia la 16 ani, aceasta fiind varsta recomandata si de specialisti. Doar Romania, Slovenia si Croatia au un sistem educational care impune evaluarea elevilor la 14 ani.
In Romania, in ultimii 20 de ani, admiterea la liceu a suferit opt modificari majore, repartizarea computerizata fiind introdusa in 2001. O noua legea a educatiei, care ar urma sa fie adoptata anul viitor, ar putea modifica din nou evaluarea nationala.