Miza și istoria conflictului dintre China și Taiwan. De ce insula este importantă pentru restul lumii

china taiwan
Shutterstock

Vizita lui Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, o critică vehementă a politicii Beijingului, la Taipei a intensificat conflictul din zonă.

SUA au transmis că dacă președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, ar vizita Taiwanul atunci China ar putea trage cu rachete în apropierea insulei. China a avertizat că Statele Unite ale Americii vor fi ''răspunzătoare'' pentru această vizită şi că ele vor trebui să ''plătească preţul''.

China consideră Taiwanul o provincie separatistă care, în cele din urmă, va fi din nou sub controlul Beijingului. Președintele Chinei, Xi Jinping, a transmis că “reunificarea” cu Taiwan “trebuie îndeplinită” și nu a exclus posibila utilizare a forței pentru a realiza acest lucru.

Pe de altă parte, Taiwanul se consideră o țară independentă, cu propria constituție și lideri aleși în mod democratic.
De unde a pornit totul?

Unde se află Taiwanul?

Taiwan este o insulă aflată la aproximativ 160 de km de coasta sud-estică a Chinei. Se află în așa-numitul „prim lanț de insule”, care include o listă de teritorii prietenoase cu America, care sunt cruciale pentru politica externă a SUA.

Citește și
nancy pelosi
Marina americană a desfăşurat patru nave militare la est de Taiwan, înaintea vizitei lui Nancy Pelosi
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Unii experți occidentali sugerează că în cazul în care China ar prelua Taiwanul, aceasta și-ar întări puterea în regiunea de vest a Pacificului și ar putea chiar să amenințe bazele americane din Guam sau Hawaii.

Însă China insită că intențiile sale sunt pașnice.

Ce istorie împart China și Taiwan

Sursele istorice sugerează că Taiwanul a intrat pentru prima dată sub controlul deplin al Chinei în secolul al XVII-lea, când dinastia Qing a început să o administreze. Apoi, în 1895, au cedat insula Japoniei după ce au pierdut Primul Război Sino-Japonez.

China a preluat, din nou, insula în 1945, după ce Japonia a pierdul Al Doilea Război Mondial. Apoi, a izbucnit un război civil în China continentală între forțele guvernamentale naționaliste conduse de Chiang Kai-shek și Partidul Comunist al lui Mao Zedong. Comuniștii au câștigat în 1949 și au preluat controlul la Beijing.

Chiang Kai-shek și ceea ce a mai rămas din partidul naționalist - cunoscut sub numele de Kuomintang - au fugit în Taiwan, unde au condus în următoarele decenii.

China se folosește de aceste date din istorie pentru a susține că Taiwanul a fost inițial o provincie chineză. Dar, la rândul lor, taiwanezii indică aceeași istorie pentru a susține că nu au făcut niciodată parte din statul chinez modern care s-a format pentru prima dată după revoluția din 1911 - sau din Republica Populară Chineză care a fost înființată sub Mao în 1949.

Dar din acel moment, Kuomintang a fost unul dintre cele mai proeminente partide politice din Taiwan - conducând insula pentru o parte semnificativă a istoriei sale.

Acum, doar 13 țări (plus Vaticanul) recunosc Taiwanul ca țară suverană. China face presiuni diplomatice asupra altor țări pentru a nu recunoaște Taiwanul sau pentru a face ceva care implică recunoaștere.

Ministrul Apărării din Taiwan a declarat că relațiile cu China sunt cele mai proaste din ultimii 40 de ani.

Se poate apăra Taiwanul în caz de conflict?

China ar putea încerca să realizeze „reunificarea” prin mijloace non-militare, cum ar fi consolidarea legăturilor economice. Dar în orice confruntare militară, forțele armate ale Chinei le-ar depăși pe cele din Taiwan.

Conform BBC, China cheltuiește mai mult decât orice țară, cu excepția SUA, pentru apărare și s-ar putea baza pe o gamă largă de unelte, de la puterea navală la tehnologia rachetelor, avioane și atacuri cibernetice.

Forțele Chinei vs. Forțele din Taiwan

China:
Forțe active în total: 2.035.000
Militari forțe terestre: 965.000
Militari forțe navale: 260.000
Piloți: 395.000
Militari în rezervă: 510.000
Tancuri: 5.400
Avioane: 3227+
Submarine: 59
Nave: 86
Artilerie: 9.834+

Taiwan:
Forțe active în total: 169.000
Militari forțe terestre: 94.000
Militari forțe navale: 40.000
Piloți: 35.000
Militari în rezervă: 1.657.000
Tancuri: 650
Avioane: 504+
Submarine: 4
Nave: 26
Artilerie: 2.093

Experții occidentali consideră că în cazul unul conflict direct, Taiwanul ar putea, în cel mai bun caz, să încetinească atacul chinez, să prevină debarcările amfibie din partea Chinei și să organizeze lovituri de gherilă în așteptarea ajutorului extern.

Iar acest ajutor ar putea veni din partea Americii, care vinde arme Taiwanului. Până acum, politica de „ambiguitate strategică” a Washingtonului a însemnat că SUA au fost intenționat neclare în privința modului în care ar apăra Taiwanul în cazul unui atac.

Din punct de vedere diplomatic, SUA are în prezent politica "One-China", care recunoaște un singur guvern chinez – la Beijing – și are legături formale cu China, mai degrabă decât cu Taiwanul.

Însă în luna mai, președintele american, Joe Biden, părea să întărească poziția Washingtonului. Întrebat dacă SUA ar apăra militar Taiwanul, Biden a răspuns: „Da”. Casa Albă a insistat că Washingtonul nu și-a schimbat poziția.

S-a înrăutățit situația?

În 2021, China a părut să intensifice presiunea trimițând avioane militare în Zona de Apărare Aeriană din Taiwan, o zonă autodeclarată în care aeronavele străine sunt identificate, monitorizate și controlate în interesul securității naționale.

Taiwanul a făcut publice datele despre incursiunile avioanelor. Numărul de aeronave raportate a atins vârful în octombrie 2021, cu 56 de incursiuni într-o singură zi.

De ce este Taiwanul important pentru restul lumii

Economia Taiwanului este extrem de importantă. O mare parte dintre echipamentele electronice din lume - de la telefoane la laptopuri, ceasuri și console de jocuri - sunt asamblate cu cipuri  fabricate în Taiwan. O singură companie din Taiwan - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company sau TSMC - deține peste jumătate din piața mondială.

Anul trecut, Taiwanul producea cea mai mare parte dintre cipurile şi semiconductorii din întreaga lume, devenind astfel indispensabil pentru industrie.

În aceste condiții, preluarea Taiwanului de către China și câștigarea controlului asupra fabricilor de cipuri din acest teritoriu ar putea oferi Beijingului control asupra uneia dintre cele mai importante industrii din lume, o lovitură directă pentru puterea militară a SUA.

Cu toate acestea, oamenii din Taiwan nu sunt îngrijorați. În octombrie 2021, Fundația de Opinie Publică din Taiwan a întrebat oamenii dacă se așteaptă ca până la urmă să fie război cu China, iar 64,3% dintre respondenți au răspuns că nu.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Nancy Pelosi a ajuns în Taipei și a făcut primele declarații. Taiwanul anunţă incursiunea a zeci de avioane chineze
Nancy Pelosi a ajuns în Taipei și a făcut primele declarații. Taiwanul anunţă incursiunea a zeci de avioane chineze

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor americane Nancy Pelosi a sosit în Taiwan marţi seara, devenind astfel primul oficial american de cel mai înalt rang care vizitează în ultimii 25 de ani această insulă revendicată de China.

Marina americană a desfăşurat patru nave militare la est de Taiwan, înaintea vizitei lui Nancy Pelosi
Marina americană a desfăşurat patru nave militare la est de Taiwan, înaintea vizitei lui Nancy Pelosi

Patru nave de război americane, printre care un portavion, au fost poziţionate la est de Taiwan în cadrul unor desfăşurări de ''rutină'', înaintea unei foarte probabile vizite la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi.

Rusia acuză Statele Unite că „destabilizează lumea” prin provocarea tensiunilor din jurul Taiwanului
Rusia acuză Statele Unite că „destabilizează lumea” prin provocarea tensiunilor din jurul Taiwanului

Moscova a acuzat, marţi, Washingtonul că „destabilizează lumea” provocând tensiuni în jurul Taiwanului, unde o posibilă vizită a preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, înfurie Beijingul, relatează AFP.

Mai multe avioane de război ale Chinei au zburat aproape de linia mediană a strâmtorii Taiwan - surse
Mai multe avioane de război ale Chinei au zburat aproape de linia mediană a strâmtorii Taiwan - surse

Mai multe avioane de război chinezești au zburat în apropiere de linia mediană a strâmtorii Taiwan, marți dimineață, a declarat pentru Reuters o sursă informată cu privire la acest subiect.

Șefa Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, va vizita Taiwanul, în ciuda amenințărilor Chinei
Șefa Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, va vizita Taiwanul, în ciuda amenințărilor Chinei

Şefa Camerei Reprezentanților din Congresul Statelor Unite, Nancy Pelosi, va vizita până la urmă Taiwanul.  

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.