Ministrul Transporturilor trimite Corpul de Control la Metrorex: ”Avem într-adevăr o bombă”

Catalin Drula
Facebook.com

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat marți că a trimis Corpul de control al ministerului la compania Metrorex, după ce a avut un schimb de replici acide cu liderul de sindicat Ioan Rădoi.

 

Ministrul s-a arătat deranjat de faptul că Rădoi ar fi afirmat despre el că ”dă bombe” pentru că a spus că salariații metroului au venituri medii de 10.000 lei pe lună.

Drulă susține că situația companiei care gestionează Metrorex ”este foarte dificilă” și că, ”dacă acum 5 ani compania acoperea circa 58% din cheltuieli din veniturile proprii, astăzi, acest procent a scăzut la mai puțin de 30%”.

Diferența este acoperită prin subvenție de la bugetul național, prin Ministerul Transporturilor.

Citește și
Metrou
Metrorex face verificări după ce un mecanic a fost găsit beat. Ce s-a întâmplat
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Mai mult decât atât, ministrul suține că ”au crescut enorm cheltuielile salariale” la Metrorex, în condițiile în care anul trecut traficul de călători s-a prăbușit din cauza pandemiei, ducând la o scădere a veniturilor cu 126 milioane lei. ”Cu toate acestea, în luna septembrie 2020 la Metrorex s-a negociat o creștere de 18% a salariilor”, mai afirmă Cătălin Drulă.

Din acest motiv, ministrul Transporturilor a semnat mandatul Corpului de Control pentru a investiga această renegociere a contractului colectiv de muncă.

Pe un ton iritat, Drulă spune despre liderul sindialiștilor de la metrou, Ioan Rădoi, că are ”aere de șefi de cartel”.

”Problema este cu liderii de sindicat, precum vocalul domn Rădoi, care le-au vândut iluzii. Lideri care își dau aere de șefi de cartel și se comportă de parcă bugetul statului, strâns din taxele și impozitele tuturor românilor, este un sac fără fund” - mai spune ministrul Transporturilor într-un mesaj postat pe Facebook.

Textul integral al mesajului ministrului Cătălin Drulă:

”Domnul Ion Rădoi, șeful de sindicat de la Metrorex, a ieșit în spațiul public spunând că dau „bombe”. M-a acuzat că n-aș fi bine informat, așa că iată cifrele seci legate de cât de bine a evoluat financiar Metrorex în ultimii cinci ani.

Avem într-adevăr o bombă, dar e una cu ceas, domnule Rădoi.
Situația companiei, care gestionează metroul bucureștean, este foarte dificilă. Dacă acum 5 ani, compania acoperea circa 58% din cheltuieli din veniturile proprii, astăzi acest procent a scăzut la mai puțin de 30%. Diferența este acoperită prin subvenție de la bugetul național, prin Ministerul Transporturilor.

În 2016, această subvenție era de 297 milioane de lei, iar anul trecut a ajuns la 683. Pentru 2021, suma cerută de Metrorex este de 1.040 mil (1,04 MILIARDE!) lei. O sumă care nu poate fi acoperită de bugetul de stat, și care ar însemna aproximativ 17% din bugetul Transporturilor (partea națională, în afară investițiilor din fonduri europene).

Ca să fie limpede, aceștia sunt banii strânși din taxele și impozitele românilor din TOATĂ ȚARA. Și dacă merg la metroul bucureștean, nu merg către alte cheltuieli și investiții din țară. Ce s-a întâmplat de s-a ajuns aici? Au crescut enorm cheltuielile salariale.

În condițiile în care anul trecut traficul de călători s-a prăbușit din cauza pandemiei, ducând la o scădere a veniturilor cu 126 milioane lei, în luna septembrie 2020 la Metrorex s-a negociat o creștere de 18% (!!!) a salariilor. Dacă în 2016 cheltuielile cu personalul la Metrorex erau aproximativ 333 de milioane lei, în 2020 acestea au ajuns la 627 milioane lei, iar pentru 2021 sunt previzionate să crească până la 876 milioane lei. Adică aproape triplu!

Este complet inacceptabil și lipsit de solidaritate ca, în vreme ce milioane de români au avut de suferit financiar din cauza pandemiei, în timp ce ai pierderi enorme de venituri, să crești cheltuielile salariale de asemenea manieră.

Am semnat astăzi mandatul Corpului de Control pentru a investiga această renegociere a contractului colectiv de muncă.
Vreau să fiu bine înțeles. Îmi doresc ca toți românii să câștige cât mai bine și să ducă o pâine bună acasă. Respect și sunt un mare susținător al sistemului feroviar în general, și al metroului, în special. Am toată stima pentru angajații onești ai acestui sistem, care își fac treaba cu cinste.

Problema este cu liderii de sindicat, precum vocalul domn Rădoi, care le-au vândut iluzii. Lideri care își dau aere de șefi de cartel și se comportă de parcă bugetul statului, strâns din taxele și impozitele tuturor românilor, este un sac fără fund.
Bugetul nu este un sac fără fund. Creșterile salariale, pe seama bugetului de stat, fără fundament în creșteri de venituri sau eficiență, nu sunt acceptabile. După cum nu este corect ca România întreagă, care suferă de lipsă de investiții în infrastructură pe tot teritoriul ei, să le plătească an de an”
.

În privinţa majorărilor salariale în perioada reducerii numărului de călători, liderul sindical Ioan Rădoi a justificat că în luna septembrie 2020 a expirat contractul colectiv de muncă, astfel că a fost renegociat.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Reacția sindicatului după ce ministrul Transporturilor a spus că venitul mediu la Metrorex este de 10.000 lei lunar
Reacția sindicatului după ce ministrul Transporturilor a spus că venitul mediu la Metrorex este de 10.000 lei lunar

Liderul de sindicat Metrorex îi cere ministrului Transporturilor ”să se informeze” și ”să nu mai iasă cu asemenea bombe”, după ce acesta a spus că salariații metroului au venituri medii de 10.000 lei pe lună.

Metrorex face verificări după ce un mecanic a fost găsit beat. Ce s-a întâmplat
Metrorex face verificări după ce un mecanic a fost găsit beat. Ce s-a întâmplat

Metrorex a anunţat că face verificări în cazul unui mecanic de tren care a fost găsit beat în cabină, călătorii fiind cei care s-au sesizat după ce garnitura nu a mai plecat din staţia Dristor.

Reguli noi la metrou, pentru evitarea aglomerării stațiilor. Ce a decis conducerea Metrorex, pe fond de pandemie
Reguli noi la metrou, pentru evitarea aglomerării stațiilor. Ce a decis conducerea Metrorex, pe fond de pandemie

Metrorex anunţă o serie de măsuri ce vor fi aplicate, începând de marţi, 20 octombrie, pentru prevenirea supraaglomerărilor, în vederea limitării riscului de răspândire a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 pe parcursul călătoriei cu metroul.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.