Ministrul Muncii, despre recalcularea pensiilor: "Voi cere mai mulți bani de la Guvern"

Violeta Alexandru
Agerpres

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a anunțat, joi, că va cere o suplimentare a bugetului Casei Naționale de Pensii, banii fiind necesari pentru plata pensiilor recalculate.

Violeta Alexandru a prezentat, într-o conferință de presă, situația întârzierilor la dosarele de recalculare a pensiilor, menționând că, după descoperirea problemei la preluarea mandatului de ministru, a crescut simțitor ritmul de rezolvare a acestor dosare.

Ministrul Muncii a menționat că, din cele 8776 de dosare de recalculare a pensiei la care se înregistrează întârzieri, acestea mergând de la o jumătate de an la un an, 3771, respectiv în jur de 40 la sută, sunt dosare de la Casa de Pensii din județul Alba Iulia.

"Persistă o situație serioasă în Alba Iulia, unde avem 43 la sută din dosarele restante la nivel național. Această situație trenează de 5 ani, de când o parte dintre angajați au fost implicați în activități legate de corupție, iar situația nu a fost rezolvată în niciun fel. Voi analiza managementul acestei case de pensii", a declarat Violeta Alexandru.

O situație la fel de serioasă se regăsește în București și județul Ilfov, unde sunt înregistrate 20 la sută dintre dosarele de recalculare a pensiilor întârziate.

Citește și
florin citu, ludovic orban
Ce a găsit noul Guvern la Finanţe. Deficitul, mai mare cu 60% faţă de 2018
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

"Costat că avem o problemă de management și la nivelul Caselor de Pensii din sectoare, la fel și Ilfov și, în perioada următoare, mă voi ocupa și de acest aspect", a adăugat ministrul Muncii.

Ministrul Muncii va cere bani de la Guvern

 

Ministrul Muncii a anunțat, joi, că va cere în următoarea ședință de Guvern sume sumplimetare pentru bugetele caselor de pensii, banii fiind necesari pentru plata pensiilor recalculate.

Violeta Alexandru a acuzat fosta guvernare că ar fi trenat intenționat rezolvarea acestor probleme, pentru a nu fi nevoit să aloce banii necesari.

"Sunt dosare întârziate 6 luni, 9 luni sau de peste un an. Înclin să cred că a fost o strategie deliberată, tocmai pentru că urmează să fie implicații financiare, pe care PSD nu a vrut să și le asume. Vreau să asigur persoanele care au de primit bani că își vor primi banii, pentru că voi solicita suplimentarea bugetului Casei Naționale de pensii. Nu încetinim ritmul, nu ne oprim", a mai spus ministrul.

Ce a descoperit noul ministru al Muncii, Violeta Alexandru

 

Declarațiile sunt făcute, după ce, în urma unui control neanunțat la Casa de Pensii Sector 6, la începutul lunii noiembrie, ministrul a avut confirmarea că oamenii sunt nevoiți să aștepte și o jumătate de an decizia de pensionare.

Timp în care, evident, nu primesc un leu.

„Sistemul public din România are o problemă cu asumarea responsabilității”, a concluzionat ministrul Muncii.

O oră a petrecut ministrul Muncii la Casa Locală de Pensii a sectorului 6 din București. Printre altele, a încercat să afle de ce oamenii așteaptă decizia mai mult de 45 de zile, cât prevede legea. Uneori, întârzierea se întinde pe 6 luni.

Violeta Alexandru: „Intervin nenumărate entități și structuri, unul verifică datele, unde îl verifică pe cel care introduce datele, unul îl verifică pe cel care verifică, următorii sunt structurați că o comisie care verifică pe cel care introduce datele verificat, toate aceste lucruri în lanț nu arată decât că sistemul public din România are o problemă cu asumarea responsabilității. Sunt oameni cărora li se spune un termen nerespectat ulterior și care nu dispun de resurse pentru a-și putea asigura cheltuieli zilnice de trai, plata utilităților”.

Instituția nu a făcut public numărul celor care așteaptă cu lunile să ia prima pensie.

Violeta Alexandru: „Nu-mi propun să dau oameni afară din capul locului, doar că vreau să dau pe cineva afară, dar voi face o evaluare atentă”.

Pe de altă parte, fostul ministru al Muncii spune că nu au fost foarte multe decizii de pensionare ori plăți întârziate.

Marius Budai, fostul ministru al Muncii: „Cu siguranță că pot apărea și astfel de cazuri, cu siguranță că în tot ce se întreprinde într-un minister, într-o serviciu public, din mai multe motive: unul ar fi că o persoană realizează stagiul de cotizare într-o țară UE, acel schimb de documente poate dura. Sau lipsa de un document la dosar și se solicită o clarificare sau poate fi chiar o problemă în prelucrarea dosarului, dar nu sunt cazuri multiple. Chestiuni care ar trebui discutate și rezolvate în interiorul ministerului, nu la televizor. ”

Totuși, noul ministru a anunțat că va face verificări în toată țara, pentru a nu mai exista astfel de probleme.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Avocatul Poporului, reacție după ancheta „România, te iubesc!” privind copiii sedați în centrele sociale
Avocatul Poporului, reacție după ancheta „România, te iubesc!” privind copiii sedați în centrele sociale

Avocatul Poporului, Renate Weber, și Avocatul Copilului, Ioan Ganfălean, au susținut, vineri, o conferință de presă cu privire la verificări demarate după ancheta „România, te iubesc!” despre copiii sedați în centre sociale.

Ce a găsit noul Guvern la Finanţe. Deficitul, mai mare cu 60% faţă de 2018
Ce a găsit noul Guvern la Finanţe. Deficitul, mai mare cu 60% faţă de 2018

Execuţia bugetară de până acum este îngrijorătoare, la 10 luni vom avea tot creştere pe deficit, iar situaţia confirmă cele mai mari temeri ale noastre, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice.

Juncker îl felicită pe Orban pentru funcția de premier. Ce mesaj i-a transmis
Juncker îl felicită pe Orban pentru funcția de premier. Ce mesaj i-a transmis

Preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a felicitat pe noul premier al României, Ludovic Orban, a anunţat marţi Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a executivului comunitar, în conferinţa de presă cotidiană.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.