Ministrul Justiţiei, acuzat de comunicare de informaţii false în cazul crimei de la Mediaş. Ce a spus Toader despre criminal

Ultimul update: Vineri 18 Ianuarie 2019 09:09
Data publicarii: Vineri 18 Ianuarie 2019 09:02
Categorie: Actualitate
tudorel toader

Sindicaliştii din Administraţia Penitenciarelor îl avertizează pe ministrul Justiţiei că infracţiunea de comunicare de informaţii false se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Acestia il acuza că a afirmat că autorul crimei de la Mediaş nu a beneficiat de Legea recursului compensatoriu, deşi în absenţa acesteia bărbatul ar fi fost eliberat abia în mai 2019

"Îl avertizăm pe ministrul Toader că infracţiunea de comunicare de informaţii false se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani. În data de 16 ianuarie 2019, Tudorel Toader - încă ministru al justiţiei - informa opinia publică despre faptul că "autorul crimei de la Mediaş nu face parte din categoria celor care au beneficiat de prevederile legii privind recursul compensatoriu". O nouă dezinformare din partea celui care se face complice prin indolenţă şi rea-voinţă motivată politic cu recidivistii recursului compensatoriu", afirmă reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Ri susţin că, în realitate, în situaţia în care nu ar fi existat aşa-numita lege a recursului compensatoriu, cel cunoscut drept criminalul de la Mediaş ar fi fost liberat condiţionat în luna mai 2019, iar la termen în luna august 2021, lucru demonstrat "fără echivoc" dse dosarul de penitenciar al deţinutului Rusu Marius, iar o simplă interogare a bazei de date "demontează afirmaţiile ministrului Toader".

Mai mult, sindicaliştii afirmă că Legea recursului compensatoriu, intrată în vigoare la data de 19.10.2017, a obligat administraţia Penitenciarului Deva să-l analizeze pe deţinutul Rusu Marius în comisia de liberare condiţionată în data de 23.10.2017, acesta beneficiind, la momentul primei evaluări, de scăderea din pedeapsă a unui număr de 372 de zile de închisoare ca urmare a aplicării legii susamintite.

Această primă Comisie de liberare condiţionată a hotărât, la acea dată, amânarea liberării deţinutului Rusu Marius pentru o perioadă de 6 luni, din cauza naturii şi gravităţii infracţiunii săvârşite, situaţiei disciplinare şi conduitei acestuia, urmând ca acesta să fie reanalizat, în data de 03.05.2018, dată la care a şi fost propus Judecătoriei Deva pentru liberare.

"Dacă nu ar fi existat legea recursului compensatoriu, criminalul de la Mediaş ar fi fost analizat în prima comisie de liberare condiţionată a Penitenciarului Deva în luna Noiembrie 2018, iar în cea de-a doua comisie - dacă ar fi fost amânat pentru aceleaşi motive - în luna Mai 2019. Prin urmare, azi, Rusu Marius nu era in libertate, iar tânărul din Mediaş nu era ucis", afirmă sindicatul, atrăgând atenţia
că, din cei peste 14.000 de beneficiari ai recursului compensatoriu de până la acest moment, "peste 70% vor recidiva într-un orizont de timp de 1 - 3 ani de la momentul actual", ceea ce, în opini lor, înseamnă că, doar pentru primul an de aplicare, recursul compensatoriu va contribui la fenomenul infracţionalităţii cu peste 10.000 de recidivişti din "promoţia Toader".

"Având în vedere dimensiunea acestui dezastru pentru siguranţa cetăţenilor şi repetatele încercări de dezinformare a opiniei publice reamintim ministrului Toader că infracţiunea constând în "comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora" este sancţionată cu închisoare de la 1 la 5 ani", conchid reprezentanţii angajaţilor din penitenciare.

Crima comisă la Mediaş de un bărbat liberat condiţionat a readus în discuţie Legea recursului compensatoriu şi a provocat noi dispute politice privind iniţiatorii legii şi cei responsabili pentru punerea în libertate a unor persoane acuzate de infracţiuni cu violenţă.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a ţinut să menţioneze, într-o declaraţie de presă de miercuri, că autorul crimei de la Mediaş nu face parte dintre cei care au fost eliberaţi în baza recursului compensatoriu.

"O precizare: autorul faptei de la Mediaş nu face parte din categoria celor care au beneficiat de prevederile legii privind recursul compensatoriu", a afirmat el.

Ulterior, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a precizat, referitor la autorul crimei de la Mediaş, că acesta a fost condamnat definitiv la 13 ani de închisoare pentru tentativă de omor deosebit de grav, fiind propus pentru liberare condiţionată în 3 mai 2018, iar instanţa de judecată, considerând că a îndeplinit toate criteriile legale, a dispus punerea în libertate, în 22 mai 2018.

"Facem precizarea că, în eventualitatea în care Legea nr. 169/2017 nu ar fi produs efecte, persoana în cauză ar fi dobândit vocaţia de a fi analizată în comisia pentru liberare condiţionată, la o dată anterioară, respectiv în luna martie 2018", arată ANP.

tudorel toader Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

ANP, precizări despre autorul crimei de la Mediaş, eliberat condiţionat în mai 2018
ANP, precizări despre autorul crimei de la Mediaş, eliberat condiţionat în mai 2018
Opoziția cere abrogarea legii recursului compensatoriu. „Vom avea cam 70% recidivă”
Opoziția cere abrogarea legii recursului compensatoriu. „Vom avea cam 70% recidivă”
Procurorii cer trei mandate de arestare după crima de la Mediaș. Rezultatul autopsiei
Procurorii cer trei mandate de arestare după crima de la Mediaș. Rezultatul autopsiei
VIDEO PROTVPLUS.RO
accident constatin prezan
Accident în București: trei persoane au fost lovite de o mașină, pe trotuar
Reacție PRO TV: canalele PRO TV ar putea să nu mai fie disponibile în rețelele Telekom și NextGen
Moarte suspectă la Buzău. Ce au găsit polițiștii în apartamentul Valentinei, ars complet
Reacția familiei româncei abandonate la morgă, în Italia. Unde va fi înmormântată Viorica
Bilanțul deceselor cauzate de virusul gripal a crescut din nou
Mesajul filosofului Mihai Şora despre protestele împotriva OUG pe legile justiţiei
cauciuc tractor
Doi sirieni au intrat în România pe un cauciuc de tractor. Sperau să ajungă în Germania
Tânăr prins cu un pistol ascuns în pantaloni. Detaliul care l-a dat de gol
Șamanii au sacrificat 5 cămile într-un ritual străvechi pentru a spori puterea Rusiei
Captură uriaşă de droguri. Interlopii ar fi atacat un şofer, crezând că e cărăuş
Aproape 100 de turişti, blocaţi în zăpadă în drum spre o staţiune din Retezat
Două persoane rănite și mașini avariate din cauza vântului puternic. Situația în țară