Ministerul Justitiei organizeaza o dezbatere publica despre ordonantele de gratiere si de modificare a codurilor penale

Ultimul update: Duminica 29 Ianuarie 2017 07:16
Data publicarii: Joi 26 Ianuarie 2017 16:20
Categorie: Actualitate
judecator

Ministerul Justitiei anunta ca va organiza, in 30 ianuarie, o dezbatere publica privind proiectele de ordonanta de urgenta care vizeaza gratierea si modificarea codurilor penale.

Potrivit News.ro, inscrierea participantilor urmeaza sa se faca pana vineri, 28 ianuarie, in limita capacitatii de 50 de locuri a salii unde va avea loc dezbaterea.

Dezbaterea publica privind proiectul de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala si proiectul de Ordonanta de urgenta privind gratierea unor pedepse este programata luni, intre orele 10.00 si 12.00 la sediul Ministerului Justitiei (MJ), Sala de consiliu, etajul I, precizeaza reprezentantii MJ.

"Inscrierea participantilor se face prin transmiterea unui mesaj in acest sens la adresa: dean@just.ro pana la data de 27 ianuarie 2017, ora 12.00. In cazul asociatiilor legal constituite, numarul participantilor este de doua persoane/asociatie. Avand in vedere capacitatea salii, inscrierile urmeaza a fi confirmate", mai arata Ministerul Justitiei, mentionand ca timpul alocat fiecarei interventii este de trei minute pentru fiecare asociatie, respectiv participant individual.

Dezbaterea este organizata in temeiul art. 7 alin. (9) din Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, republicata, mai arata Ministerul Justitiei.

Consiliul Superior al Magistraturii, reunit in plen, in absenta ministrului Justitiei, Florin Iordache, a dat, miercuri, aviz negativ proiectelor de ordonanta de urgenta privind gratierea si modificarile codurilor penale. Avizul dat de CSM este unul consultativ.

Proiectul de ordonanta de urgenta promovat de Ministerul Justitiei prevede gratierea integrala a pedepselor de pana la cinci ani precum si jumatate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au in intretinere copii sub cinci ani, a celor cu varste de peste 60 de ani si a celor cu boli incurabile in faze terminale.

Prevederile nu se aplica recidivistilor, nici celor care s-au sustras executarii pedepsei si nici celor care comit infractiuni dupa data de 18 ianuarie 2017.

Proiectul prevede ca OUG intra in vigoare in 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifica prevederi din Codul Penal si din Codul de Procedura Penala ia in calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei in cazul abuzului in serviciu, reducand de la 7 la 3 ani de detentie nivelul maxim al pedepsei si eliminand sanctiunea cu interdictia privind ocuparea unei functii publice.

In ceea ce priveste conflictul de interese, printre cei mentionati ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de functionarul public nu se vor mai regasi si cei cu care acesta a avut raporturi de munca in ultimii cinci ani.

Denunturile vor fi valabile doar daca sunt facute in termen de sase luni de la data comiterii faptei reclamate.

judecator Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Ministerul Justitiei se va pronunta luni in privinta ordonantelor de gratiere:
Ministerul Justitiei se va pronunta luni in privinta ordonantelor de gratiere: "Deocamdata sunt doua proiecte in dezbatere"
Ce spunea Klaus Iohannis despre gratiere in 2014, la Pro TV, inainte sa fie presedinte al Romaniei. Promisiunea scrisa de el
Ce spunea Klaus Iohannis despre gratiere in 2014, la Pro TV, inainte sa fie presedinte al Romaniei. Promisiunea scrisa de el
Reactia presei internationale: Magistratii romani arata ca planul de gratiere a condamnatilor incalca Constitutia
Reactia presei internationale: Magistratii romani arata ca planul de gratiere a condamnatilor incalca Constitutia
VIDEO PROTVPLUS.RO
camera ascunsă
CAMERA ASCUNSĂ. Comerț cu porci în zonele afectate de pestă: ”Nu mai e poliție aici”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a prăbușit în Dunăre mașina în care era Anca Pop
Furnizarea agentului termic, întreruptă în Capitală. Zonele afectate
A încercat să plece fără a plăti cu cumpărături de 2000 de lei. Ce avea în coș
Descoperire șocantă făcută într-o casă din Brașov cuprinsă de incendiu
Pedeapsa primită de bărbatul care și-a ucis iubita cu sânge rece
avalansa
Avalanșă uriașă produsă în Munții Făgăraș. Tonele de zăpadă au distrus tot în cale
Ce spune CNAIR despre locul în care cântăreața Anca Pop s-a prăbușit cu mașina în Dunăre
Ultimul telefon dat de cântăreața Anca Pop înainte de a se prăbuși cu mașina
Jaf armat la o farmacie din Brăila. Suma cu care a reușit să fugă tâlharul
Ce a pățit o româncă condamnată pentru furt în Italia, după ce a fugit de autorități
Sportivi englezi și un arbitru, la deszăpezit pe aeroport în Timișoara. Reacția lor