Mesajul Custodelui Coroanei Române privind repatrierea trupului Reginei Elena

17-10-2019 15:45
Sursa: Biroul de Presă al Casei Majestății Sale Custodelui Coroanei

Regina Elena

Vineri, 18 octombrie 2019, rămășițele Reginei-Mamă Elena vor fi repatriate, pentru a fi reînhumate la Curtea de Argeș, alături de fiul ei, Regele Mihai I.

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, a transmis un mesaj cu ocazia repatrierii Reginei-Mamă Elena.

Mesajul integral al Majestății Sale Margareta Custodele Coroanei Române

„Exilul ei, început la 4 ianuarie 1948, a continuat și după trecerea ei la Domnul. Regina-Mamă revine acasă victorioasă în lupta cu Timpul, cu Destinul, cu Istoria. Puterea ei a stat în credință și în calitățile umane cu care Dumnezeu a înzestrat-o.

Regina Elena a călăuzit pașii Regelui Mihai și, ani mai târziu, m-a îndrumat pe mine. Pentru două generații succesive ale Casei Regale, ea a fost far și lumină.

Dar Regina a jucat un rol concret, vital, în Al Doilea Război Mondial, cultivând binele și înfruntând răul copleșitor și agresiv, dinăuntrul și din afara țării.

Ea a salvat zeci de mii de vieți de cetățeni români de origine evreiască, a confruntat dictatorii, inumanitatea și naționalismul brutal, din respect față de valorile umane și din credință în Dumnezeu.

Regina Elena a iubit România și oamenii ei, natura și istoria ei. Ea a crezut în locul țării noastre în Europa. De aceea, România și întregul continent au datoria de a învăța din umanitatea acestei regine.

Regina Elena s-a gândit mereu la binele generațiilor viitoare. Ea a dorit o Românie demnă și curajoasă. Și întotdeauna a văzut ceea ce era mai bun în oamenii noștri. Grație ei, țara noastră a fost mai respectată în lume. Acesta este înțelesul profund al legământului Reginei-Mamă.

Este datoria noastră să-i continuăm legământul, construind o Românie care cultivă respectul pentru cel de aproape, încrederea în oameni, o societate care își folosește energia pentru binele comun, nu pentru binele personal, o țară în care tinerii români să dorească să trăiască.

Regina se întoarce, dincolo de moarte, la țara ei, la Coroana ei, la ce a avut mai de preț, dragostea și încrederea în România.
Odihnească-se în pace!”

Sicriul Reginei Elena va fi depus în Catedrala istorică Episcopală şi Regală vineri, 18 octombrie, la ora 16:45, iar începând cu ora 17:15, publicul se va putea închina şi reculege la catafalc.

Şi sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 8:00 la ora 10:00, va continua pelerinajul la catafalcul Reginei Elena.

Regina Elena a decedat la Lausanne, în ziua de 29 noiembrie 1982, și a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

 

Sursa: Biroul de Presă al Casei Majestății Sale Custodelui Coroanei, Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO