Medicii din Târgu Mureș au reușit, după o intervenție chirurgicală care a durat 11 ore, să reconstruiască limba unui bărbat care acum poate, din nou, să vorbească.

Pacientului îi fusese descoperită în iarnă o tumoare, care îl impiedica și să mânănce. După ce a fost extirpată, a fost nevoie de țesut de la antebrațul stâng ca să îi fie refăcut organul din cavitatea bucală.

La o săptămână după ce a fost externat, după operația în timpul căreia i-a fost reconstruită limba, Gergely István reușeste din nou să vorbească.

Gergely István: Am avut emoții foarte mari. De mâncat, nu am prea putut mânca.

Întervenția chirurgicală la care a fost supus bărbatul de 44 de ani din Harghita a fost complexă. 11 ore a stat în sala de operație.

Doctorii i-au eliminat întâi o tumoarea de patru centimetri care îi fusese descoperită pe limbă, în decembrie, și îl impiedica să mai vorbească și să mănânce. Apoi au început să lucreze la reconstrucția organului musculos din cavitatea bucală și au folosit bucăți de țesut din antebrațul stâng al pacinetului.

Lucian Toma, medic primar chirurgie vasculară:S-a făcut o operație de reconstrucție cu un lambou musculocutanat. Am realizat două anastamoze vasculare pentru arteră și venă. Efectul este spectaculos.

Szava Daniel, medic specialist chirugie orală și maxilo-facială:Fără implicarea lamboului și folosirea acestui lambou, evoluția ar fi fost mult mai înregunată. Asta înseamnă afectarea gravă a alimentației perorale și a vorbitului.

Gergely Ann, soția pacientului: A avut limba umflată și avea dureri foarte mari în zona gâtului. Medicul a spus că la început nu o să vorbească, dar cu timpul o să poată să vorbească din nou corect.

Până la recuperarea completă, bărbatul va primi tratament acasă, unde îl așteaptă cele două fiice.