Măsuri fără precedent la DNA, din cauza OUG 7. Mesajul dur de pe site-ul procurorilor

Ultimul update: Marti 26 Februarie 2019 15:22
Data publicarii: Marti 26 Februarie 2019 14:59
Categorie: Actualitate
sigla DNA

Direcția Națională Anticorupție a postat pe site-ul său un mesaj în care avertizează că activitatea sa este ”în pericol de a fi blocată de OUG 7/2019”.

Mesajul apare automat atunci când cineva accesează site-ul oficial al DNA, http://www.pna.ro, procurorii anticorupție precizând astfel: ”combaterea corupției la nivel înalt riscă să fie paralizată”.

De asemenea, într-un comunicat de presă, Direcția Națională Anticorupție precizează faptul că în urma ședinței procurorilor DNA, întruniți în Adunare generală la data de 26 februarie 2019, s-au adoptat câteva măsuri.

Astfel, DNA susține demersul parchetului General de a cere Avocatului Poporului de sesizare a CCR cu privire la neconstituționalitatea OUG nr. 7/2019.

De asemenea, ministrului Justiției i se va transmite o scrisoare deschisă în care i se va cere să explice ”modul în care urmează să fie derulată și finalizată procedura de ocupare a funcțiilor de procuror șef secție la D.N.A în intervalul de 22 de zile, rămas până la expirarea delegărilor, având în vedere că, urmare a OUG 7/2019 delegarea în aceste funcții nu mai este posibilă”.

Nu în ultimul rând, vor fi sesizați reprezentanții GRECO – Grupul Statelor împotriva Corupției și a Comitetului MONEYVAL (Comitet de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor), ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, cu privire la modul în care OUG nr. 7/2019 va afecta eficiența organelor de urmărire penală.

Măsurile adoptate în Adunarea generală a DNA:

”1. Susținerea Hotărârii nr 95/20.02.2019 a Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, în sensul că modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 conțin prevederi neconstituționale și care vor conduce la blocarea activității Ministerului Public, inclusiv D.N.A

2. Susținerea demersului PICCJ de a cere Avocatului Poporului sesizarea CCR cu privire la neconstituționalitatea OUG nr. 7/2019

3. Solicitarea ca titularii îndreptățiți să declanșeze un conflict juridic de natură constituțională între Guvern ca legiuitor delegat și Autoritatea judecătorească, întrucât modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 pun în imposibilitate Ministerul Public să își exercite atribuțiile constituționale.

4. Transmiterea unei scrisori deschise către ministrul Justiției pentru a explica modul în care urmează să fie derulată și finalizată procedura de ocupare a funcțiilor de procuror șef secție la D.N.A în intervalul de 22 de zile, rămas până la expirarea delegărilor, având în vedere că, urmare a OUG 7/2019 delegarea în aceste funcții nu mai este posibilă

5. Sesizarea reprezentanților GRECO – Grupul Statelor împotriva Corupției și a Comitetului MONEYVAL (Comitet de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor), ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, cu privire la modul în care OUG nr. 7/2019 va afecta eficiența organelor de urmărire penală din perspectiva infracțiunilor de combaterii corupției si a spălării banilor.

6. Transmiterea pe pagina de internet a instituției a unui mesaj public privind riscul blocării activității instituției ca urmare a OUG nr. 7/2019 și a paralizării combaterii corupției la nivel înalt.” 

Deşi sistemul judiciar este într-o criză fără precedent, cei de la putere nu sunt dispuşi să renunţe la modificarea legilor justiţiei.

Reprezentanţii DIICOT au luat o decizie fără precedent: procurorii DIICOT au anunţat că îşi suspendă activitatea, ca formă de protest. Astfel, de marți până pe 8 martie, în intervalul orar 8-12, vor fi soluţionate doar urgențele.

Protestele afectează de câteva zile sistemul judiciar. Zeci de magistraţi din toată ţara au ieşit şi luni pe scările parchetelor.

Procurorul general a sesizat şi el, după opoziţie, Avocatul Poporului, singurul care poate contesta la CCR ordonanţa de urgenţă.

Între timp, după o zi extrem de tensionată, ministrul Justiției spune că a găsit soluţia: ”Abrogrăm articolul 54”, a anunțat Toader.

Adică cel care le permitea judecătorilor să acceadă la o funcţie de şef de parchet. Tudorel Toader mizează şi pe o mai bună comunicare şi spune că de acum înainte Consiliul Superior al Magistraturii va avea 5 zile la dispoziţie pentru a da avizul consultativ. Celalalte articole, contestate de magistraţi, rămân însă în vigoare.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!   

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

mesaj DNA Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
sigla DNA Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

OUG 7. A doua critică din PSD la adresa lui Tudorel Toader: ”O greșeală”
OUG 7. A doua critică din PSD la adresa lui Tudorel Toader: ”O greșeală”
Toader, ironic după criticile din PSD: ”Să te duci la TV îi frumos, dai bine pe ecran”
Toader, ironic după criticile din PSD: ”Să te duci la TV îi frumos, dai bine pe ecran”
Reacţia asociaţiilor magistraţilor după discuţia despre OUG care modifică legile justiţiei
Reacţia asociaţiilor magistraţilor după discuţia despre OUG care modifică legile justiţiei
Toader, despre OUG 7: Articolul care permitea judecătorilor să devină șefi de parchete, abrogat
Toader, despre OUG 7: Articolul care permitea judecătorilor să devină șefi de parchete, abrogat
VIDEO PROTVPLUS.RO
Sorina Pintea
Ministrul Sănătăţii, anunţ despre starea lui Dragnea: "Sunt dureri foarte mari"
Jaf armat în Zalău. Hoţii au plecat cu o geantă plină de bijuterii
Primăria Capitalei vrea să introducă abonamente pentru toate locurile de parcare
Avocaţii lui Dragnea cer rejudecarea de la zero în Dosarul Bombonica. Justificarea lor
Oferte tentante la munte. Prețurile pornesc de la 80 de lei de persoană
50 de polițiști pe motociclete, în trafic miercuri în Capitală. Reacția șoferilor
Iohannis si Dragnea
Iohannis, aluzie la problemele lui Dragnea: "Nu cred că s-a dus ăsta la un spital public"
Iohannis, despre "autostrada" începută în ziua protestului #şîeu. "Ne facem că facem"
Strategia unor deținuți. De ce vânează închisorile cu cele mai grele condiții de detenție
Orașele României împânzite de cabluri. Reacția turiștilor când văd stâlpii încărcați
Pistă de biciclete din Bucureşti, virală în Europa. Detaliul care i-a şocat pe olandezi
Muncitor, la un pas să fie strivit între un utilaj și pereții unei gropi din asfalt