Martisoare pe sticla, comestibile sau din hartie. Modelele care s-au vandut cel mai bine la Targul de Martisor din Capitala

Dată publicare: 26-02-2017 09:12
Dată actualizare: 01-03-2017 07:29


A mai ramas foarte putin pana la 1 martie, cand doamnele si domnisoarele vor fi rasfatate cu martisoare, care vestesc primavara.

Delicate si frumos colorate, prinse de un snur alb-rosu, au impanzit in aceste zile targurile de profil, unde comerciantii au oferte pentru toate buzunarele. Preturile incep de la un leu, dar pot ajunge si la 80 de lei, asa ca domnii au de unde alege.

La Targul de Martisor organizat in Capitala a fost forfota mare sambata. Bucurestenii au vrut sa se asigure ca vor fi pregatiti pentru 1 martie.

Cuplu: "Martisoare: colege, prietene. Pastram vie traditia. Ce-am mai luat? Niste semne de carte am mai gasit."

Cumparator: "Mate, floricele. Tematica de primavara."

Au fost asteptati cu modele inedite, realizate manual.

Marian Brancoveanu, comerciant: "Totul este pictat strop de vopsea langa strop de vopsea. Este inspirat de cusatura veche romaneasca. Inseamna creatie, unicitate."

Simona Vaduva, comerciant: "Mie mi-a mers cel mai bine cu martisoarele pe sticla, este sticla facuta de un mester sticlar si pictata de mine, si cele pe coaja de tartacuta."

Cumparator: "In general, cele facute manual unde este si efort si creatie."

Tehnica origami, un trend nou anul acesta in materie de martisoare, a fost apreciata de cumparatori.

Ion Boncea, comerciant: "Am in jur de 900 de segmente de hartie din care am produs o vaza. Mi-a luat 7 zile de facut."

In Bistrita, comerciantii au venit cu modele interactive. O sticluta, de pilda, contine zeci de litere care vor compune un mesaj anume.

Cumparator: "Sunt frumoase ca sunt si chestii dinastea de folosit, tot felul de pandantive. Imi place mult ideea si folosirea de materiale diversee, textile si e mult de lucru."

Si la Timisoara barbatii cumpara martisoare pentru femeile pe care le iubesc.

Client: "Pentru nepotele, pentru sotie, pentru fiica-mea, prietene, colege."

Si au de unde alege.

Comerciant: "Avem o gama mai variata de martisoare, animale, bufnite, pasari sau bucuruse. Sunt la 4 si 5 lei."

La Craiova, in schimb, cadourile traditionale au fost inlocuite cu martisoare comestibile.

Comerciant: "Combinam trandafirii, capsunile si un dulce care noua ne place - macarons. De exemplu un cosulet cu briose si trandafiri costa 50 de lei sau unul mai mic 35 de lei iar un aranjament poate sa coste 80 de lei."

Iar in Baia Mare se vand cosari, casute maramuresene ori panze pictate cu motive traditionale, care merg de minune cu un snur alb-rosu.

Traditia spune ca martisorul, simbolul primaverii si al iubirii, este purtat de femei pana la 1 aprilie, ca sa le aduca noroc si sa le tina departe de tot ce-i rau.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO