Marian Vanghelie, acuzat de abuz in serviciu intr-un nou dosar. "Cine nu este suspect, inseamna ca este prost"

Ultima actualizare: 08-05-2016 06:52

Marian Vanghelie este urmarit penal pentru doua infractiuni de abuz in serviciu, dupa ce a incheiat, cu incalcarea dispozitiilor legale, doua contracte de salubrizare in valoare de aproximativ 6,5 milioane lei pentru 147 de strazi.

"Deci, abuz in serviciu pe un numar de doua contracte din anul 2008, pe o licitatie de salubrizare pe trei luni de zile. (...) A ramas sa ne cheme, sa luam dosarul sa-l studiem, sa facem un punct de vedere", a declarat Vanghelie, la iesirea de la DNA.

El a precizat ca nu se afla sub control judiciar. "Nu am niciun control judiciar, deci eu cred ca lucrurile pe viitor vor fi intocmai cum trebuie sa fie", a spus Vanghelie.

Intrebat daca ramane in cursa pentru Primaria sectorului 5, el a raspuns afirmativ. "Cum sa nu raman in cursa? Nu ma sperie pe mine nimic", a afirmat Vanghelie.

Cand un jurnalist a opinat ca a inceput cu stangul campania electorala, avand in vedere noul dosar de la DNA si faptul ca miercuri a fost la spital, Vanghelie a raspuns: "Este cu dreptul, este pozitiva, este in forta". Intrebat ce probleme de sanatate are, el a spus ca unele "normale, lumesti".

"Dupa un cantonament de un an de zile, ce se poate mai mult?", a adaugat Vanghelie, dupa ce jurnalistii au mentionat ca pare "relaxat".

Marian Vanghelie a venit la DNA, miercuri, pentru a fi audiat intr-un nou dosar privind fapte de coruptie, el declarand ca "suspect este prenume national" si cine nu este suspect in Romania, este prost.

Marian Vanghelie a ajuns la Directia Nationala Anticoruptie in jurul orei 9.45, fiind insotit de un avocat.

Intrebat daca a fost citat de procurori in calitate de martor sau suspect intr-un nou dosar, Marian Vanghelie a spus ca, in Romania, “cine nu este suspect, inseamna ca este prost” si ca “suspect este prenume national”.

Primarul suspendat al Sectorului 5 a adaugat ca nu stie despre ce dosar este vorba, dar ca va da mai multe informatii dupa ce va discuta cu procurorii.

"Nu stiu dosarul, va spun cand vin, ca sa nu incurcam lucrurile", a declarat Vanghelie, la intrarea in DNA.

Marian Vanghelie este presedintele Partidului Dreptatii Sociale si candidat pentru un nou mandat de primar la Sectorul 5.

Vanghelie este acuzat ca, in calitate de primar, in 14 mai 2008, a incheiat, cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, cele doua contracte si anexele respective la acestea, pe o perioada de trei luni, cu posibilitate de prelungire prin acte aditionale, daca presupusa situatie de urgenta invocata de Primaria Sectorului 5 nu ar fi incetat.

"Prevalandu-se de o presupusa situatie de urgenta, la nivelul acestei institutii publice s-a decis externalizarea serviciilor de salubrizare, cu toate ca la nivelul primariei exista o sectie specializata de salubritate stradala si menajera, la care erau angajate 627 de persoane (incepand cu anul 2007). In acest sens, au fost create premise pentru atribuirea acestor servicii unor societati comerciale", precizeaza DNA.

Potrivit legislatiei achizitiilor publice, in vederea atribuirii acestor contracte, selectarea procedurii de negociere fara publicarea unui anunt de participare impunea intocmirea unei note justificative in care sa se motiveze aceasta alegere.

"In acest sens, au fost intocmite 3 note justificative (toate avand acelasi numar de inregistrare), documentatia privind determinarea valorii estimate a contractului, alegerea criteriului de evaluare, precum si invitatiile de participare la procedura negocierii, fara publicarea unui anunt de participare. Toate aceste documente au fost aprobate de suspectul Vanghelie. Expunerea motivelor din notele justificative nu avea insa nicio baza legala, intrucat la momentul respectiv nu exista nicio urgenta, dat fiind faptul ca primaria avea un serviciu specializat care efectua curatenia stradala, care functiona in acel moment si care, de altminteri, a continuat sa functioneze si dupa incheierea demersurilor prin care s-a incercat externalizarea serviciilor de curatenie stradala in sectorul 5", sustin procurorii.

Anchetatorii au constatat ca, in acelasi context, in 12 mai 2008, cu incalcarea dispozitiilor legale, Vanghelie a aprobat referatul de necesitate si dispozitia prin care s-a constituit comisia de evaluare si negociere a ofertelor prin procedura de negociere fara publicarea unui anunt de participare.

"Membrii acestei comisii, cu incalcarea dispozitiilor legale (art.30 alin. 13 si 14 din Legea nr. 51/2006), au intocmit documentatia ce a stat la baza incheierii celor doua contracte. Ca urmare a acestei conduite infractionale, a fost creat un prejudiciu Primariei sectorului 5 in valoare totala de 2.000.194,41 lei, suma ce constituie totodata si un folos necuvenit pentru cele doua societati comerciale, beneficiare ale contractelor de salubritate", se mai spune in comunicatul DNA.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO