Maia Sandu: Moldova a dejucat o lovitură de stat a Rusiei. Presupunea inclusiv atacuri armate și luări de ostatici VIDEO

Maia Sandu
AFP

Republica Moldova a dejucat planuri ale Rusiei care vizau inclusiv luări de ostatici și atacuri armate asupra unor instituții ale statului, a declarat luni președinta Maia Sandu.

Preşedinta Maia Sandu a anunţat luni că a fost dejucat un plan al Moscovei de a destabiliza Moldova prin acţiuni subversive, inclusiv luări de ostatici şi atacuri asupra unor instituţii, în care ar fi urmat să fie implicaţi cetăţeni „cu pregătire militară” din Federaţia Rusă, Belarus, Serbia şi Muntenegru, potrivit News.

 

Planul includea acţiuni ale unor diversionişti cu pregătire militară camuflaţi în civili, care să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici, a spus Maia Sandu, reacţionând la discuţiile din spaţiul public, apărute în ultimele zile, în legătură cu securitatea Republicii Moldova.

Citește și
josep borrell
Șeful diplomației UE îl atacă extrem de dur pe Serghei Lavrov, după declarațiile despre Moldova: Îl discreditează intelectual
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”

„Planul presupune folosirea persoanelor din afara ţării pentru acţiunile cu caracter violent”, a anunţat Maia Sandu, dând ca exemplu că au fost interceptate materiale care conţineau „instrucţiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Republicii Belarus, Serbiei şi Muntenegru”.

Chișinăul confirmă declarațiile lui Zelenski, potrivit căruia Rusia vrea să distrugă Moldova

Preşedinta Republicii Moldova a precizat în context că declaraţiile lui Volodimir Zelenski au fost confirmate de instituţiile de la Chişinău.

Planul Rusiei de a întreprinde acţiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou, a punctat Maia Sandu.

„Tentative de destabilizare a situaţiei şi de subminare a statului au existat şi în toamna anului trecut, dar ele nu şi-au atins obiectivul datorită intervenţiilor prompte ale instituţiilor noastre de securitate şi de asigurare a ordinii publice. În perioada octombrie-decembrie, poliţia şi Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale şi au oprit tentativele de violenţă. În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică care trebuia să provoace nemulţumiri majore în rândul populaţiei şi să conducă la proteste violente.

Planul pentru perioada următoare presupune acţiuni cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civili, care să întreprindă acţiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici”, a arătat preşedinta Maia Sandu.

„Prin acţiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numitei opoziţii, ar urma să se forţeze schimbarea puterii de la Chişinău. Documentele recepţionate de la partenerii noştri ucraineni demonstrează o bună documentare a locaţiilor şi aspectelor logistice pentru organizarea acestor activităţi subversive”, a precizat Maia Sandu. „De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara ţării pentru acţiunile cu caracter violent. De exemplu, materialele conţin instrucţiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Republicii Belarus, Serbiei şi Muntenegru”, a afirmat preşedinta Republicii Moldova.

Planul Rusiei urma să fie pus în aplicare de afaceriștii pro-ruși Șor și Plahotniuc, fugiți din țară

Ea a menţionat că acest plan urma să fie pus în aplicare cu complicitatea unor persoane fidele lui Ilan Şor şi Vladimir Plahotniuc, doi oameni de afaceri proruşi, fugari, daţi în căutare internaţională pentru fraudarea masivă a statului moldovean, care au fost puşi pe lista sancţiunilor de Statele Unite şi Marea Britanie.

Maia Sandu a cerut tuturor instituţiilor statului să dea dovadă de vigilenţă maximă şi a anunţat că Parlamentul Republicii Moldova va adopta, în cel mai scurt timp, proiecte de lege care vor oferi serviciului de informaţii şi securitate SIS şi Procuraturii „instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securităţii ţării”.

Ea i-a asigurat pe cetăţeni că autorităţile rămân vigilente şi a subliniat că „toţi cei care participă în aceste acţiuni îndreptate împotriva statului Republica Moldova - elemente externe, membri ai partidelor politice şi grupărilor criminale, şi toţi cei care îi protejează pe aceştia, trebuie să fie traşi la răspundere”.

 

DISCURSUL INTEGRAL AL PREŞEDINTEI MAIA SANDU

 

„Dragi cetăţeni,

 

În ultimele zile, au apărut în spaţiul public discuţii cu privire la securitatea ţării noastre. Declaraţiile Preşedintelui Zelenski despre planurile Federaţiei Ruse de destabilizare a Republicii Moldova au fost confirmate de instituţiile noastre.

Planul Rusiei de a întreprinde acţiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou. Tentative de destabilizare a situaţiei şi de subminare a statului au existat şi în toamna anului trecut, dar ele nu şi-au atins obiectivul datorită intervenţiilor prompte ale instituţiilor noastre de securitate şi de asigurare a ordinii publice. În perioada octombrie-decembrie, poliţia şi Serviciul de Informaţii şi Securitate au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale şi au oprit tentativele de violenţă.

În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică, care trebuia să provoace nemulţumiri majore în rândul populaţiei şi să conducă la proteste violente.

Planul pentru perioada următoare presupune acţiuni cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici.

Prin acţiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numitei opoziţii, ar urma să se forţeze schimbarea puterii de la Chişinău.

Documentele recepţionate de la partenerii noştri ucraineni demonstrează o bună documentare a locaţiilor şi aspectelor logistice pentru organizarea acestor activităţi subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara ţării pentru acţiunile cu caracter violent. De exemplu, materialele conţin instrucţiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Republicii Belarus, Serbiei şi Muntenegru.

Vă asigur că instituţiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări şi ţin situaţia sub control.

În realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forţe interne, dar în special pe grupări criminale cum ar fi formaţiunea Şor şi toate derivatele ei, pe unii veterani, foşti angajaţi ai forţelor de ordine, şi pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc.

Aşa cum am menţionat mai devreme, scopul acestor acţiuni este răsturnarea ordiniii constituţionale, schimbarea puterii legitime de la Chişinău pe una ilegitimă, care să pună ţara noastră la dispoziţia Rusiei, pentru a opri procesul de integrare europeană, dar şi pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei.

Pentru a preveni acest scenariu, cer tuturor instituţiilor statului să dea dovadă de vigilenţă maximă.

Parlamentul Republicii Moldova trebuie să adopte, în cel mai scurt timp, proiectele de lege care vor oferi SIS şi procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securităţii ţării. Toţi cei care participă în aceste acţiuni îndreptate împotriva statului Republica Moldova - elemente externe, membri ai partidelor politice şi grupărilor criminale, şi toţi cei care îi protejează pe aceştia, trebuie să fie traşi la răspundere.

Siguranţa cetăţenilor şi securitatea ţării este preocuparea noastră principală şi în continuare vom face tot ce este necesar pentru a ne proteja statul şi cetăţenii, pacea şi ordinea publică. Vreau să vă rog să rămânem vigilenţi, să fim atenţi şi să credem informaţiilor oficiale, pentru că cea mai agresivă formă de atac este atacul informaţional.

Încercările Kremlinului de a aduce violenţa în ţara noastră nu vor reuşi. Să păstrăm calmul. Să credem în Republica Moldova!

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Citește și...
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti: „Occidentul vrea ca Moldova să urmeze Ucraina. Care este soarta Ucrainei, o puteţi vedea”
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti: „Occidentul vrea ca Moldova să urmeze Ucraina. Care este soarta Ucrainei, o puteţi vedea”

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, spune că declaraţiile făcute de şeful său, ministrul de externe Serghei Lavrov, referitoare la interviul acordat de preşedinta Maia Sandu publicaţiei POLITICO au fost interpretate greşit.

Șeful diplomației UE îl atacă extrem de dur pe Serghei Lavrov, după declarațiile despre Moldova: Îl discreditează intelectual
Șeful diplomației UE îl atacă extrem de dur pe Serghei Lavrov, după declarațiile despre Moldova: Îl discreditează intelectual

Ministrul rus de Externe ”a fost cândva un diplomat respectat”, dar care se ”discreditează din punct de vedere intelectual” prin declarațiile făcute despre Republica Moldova, consideră șeful diplomației europene.

 

Maia Sandu mulțumește României: „Ne-a fost alături ori de câte ori a fost nevoie”
Maia Sandu mulțumește României: „Ne-a fost alături ori de câte ori a fost nevoie”

Preşedinta Maia Sandu a mulţumit României pentru sprijinul consecvent acordat Republicii Moldova, în cadrul unei întâlniri, joi, cu ambasadorul român Cristian-Leon Ţurcanu, transmite Radio Chişinău.

Răspunsul curajos al Chișinăului, după ce Rusia a spus că va fi ”viitoarea Ucraină”: Moldova vrea să fie parte a lumii libere
Răspunsul curajos al Chișinăului, după ce Rusia a spus că va fi ”viitoarea Ucraină”: Moldova vrea să fie parte a lumii libere

Republica Moldova vrea să fie ”parte a lumii libere” și respinge declarațiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit căruia Moldova va deveni ”viitoarea Ucraină”.

 

Lavrov: Occidentul vrea să transforme Moldova în ”viitoarea Ucraină”, iar Maia Sandu este „nerăbdătoare să intre în NATO”
Lavrov: Occidentul vrea să transforme Moldova în ”viitoarea Ucraină”, iar Maia Sandu este „nerăbdătoare să intre în NATO”

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat joi că Occidentul caută să transforme Republica Moldova, fostă republică sovietică, în ”următoarea Ucraină”, transmite EFE.  

Recomandări
Cum s-a schimbat fața României, datorită banilor europeni. Investiții masive în spitalele din Bihor, Sibiu sau Vâlcea
Cum s-a schimbat fața României, datorită banilor europeni. Investiții masive în spitalele din Bihor, Sibiu sau Vâlcea

”Hemoragie de bani în sănătate”, PARTEA I. Au trecut 17 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, iar, dacă tragem linie, țara noastră a ieșit pe plus.  

Decizie surpriză în Rusia. Vladimir Putin l-a schimbat pe Serghei Şoigu din funcţia de ministru al Apărării
Decizie surpriză în Rusia. Vladimir Putin l-a schimbat pe Serghei Şoigu din funcţia de ministru al Apărării

Președintele rus Vladimir Putin l-a propus pe Andrei Belousov pentru postul de ministru al Apărării, deţinut anterior de Serghei Şoigu, informează TASS, potrivit News.ro.

 

Rusia a ”capturat 9 sate în doar 2 zile” în Ucraina, după atacul transfrontalier surpriză asupra Harkovului
Rusia a ”capturat 9 sate în doar 2 zile” în Ucraina, după atacul transfrontalier surpriză asupra Harkovului

Rusia a "capturat nouă sate în două zile" după ce a lansat un atac transfrontalier surpriză asupra Harkovului, care a început vineri. Mii de persoane au fugit din al doilea oraș ca mărime din Ucraina.